MULJAŽE U 'TRŽNICAMA RIJEKA'

Policija Obersnela prijavila za kriminal težak 80 milijuna kn

Gradonačelnik Rijeke i ostali se terete da su počinili veći broj kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminala kojima su proračuna Grada Rijeke oštetili za više od 80 milijuna kuna
 Ronald Goršić/CROPIX

RIJEKA - Riječka policija u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci jučer je podnijela kaznene prijave protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, njegove prve suradnice Irene Miličević, pročelnice odjela za Komunalni sustave i bivšeg pročelnike istog odjela Vladimira Bizjak, te bivšeg direktora tvrtke „Tržnice Rijeka", Zorana Luštice.

Obersnel i ostali se terete da su počinili veći broj kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminala kojima su proračuna Grada Rijeke oštetili za više od 80 milijuna kuna, odnosno da su za taj iznos okoristile „Tržnice Rijeka“.

Priče o navodnim malverzacijama pri dodjeli koncesije „Tržnicama Rijeka“ u većinskom vlasništvu riječkog SDP-ovog tajkuna Ivana Franolića, već je nekoliko godina često bila spominjana u kuloarima, a u posljednje se vrijeme snažno intenzivirala. Gradom su kružile glasine kako se izbjegava pokretanje te obrade zbog bliske političke povezenosti svih aktera.

U tom kontekstu najviše su se navođena imena upravo vlasnika Ivan Franolića i bivši gradonačelnika Rijeke, Slavka Linića. Naime u vrijeme „vladavine“ Linića, točnije daleke 1997. godine potpisan je prvi ugovor o dodjeli koncesije između Grada Rijeke i „Tržnica Rijeka“. No, na opće iznenađenje u kaznenoj prijava koja je jučer obznanjena kao prvooptuženi je naveden aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel.

Identitet optuženih nije obznanjen, a navodi da su čelnici i odgovorne osobe Grada Rijeke i osobe Tržnice Rijeka u vremenskom razdoblju od 2000. godine do danas počinili više kaznenih djela kojima su Gradu Rijeci pričinili materijalnu štetu u iznosu od najmanje 80.779.386,15 kuna.

Konkretno se tvrdi da su protupravnim ponašanjem omogućili Tržnicama Rijeka kontinuirano obavljanje komunalne djelatnosti u Rijeci na nekretninama kojima upravlja Grad Rijeka, a koje su Tržnicama dodijeljene na upravljanje bez prethodno provedenog natječajnog postupka za dodjelu koncesije radi obavljanja komunalne djelatnosti „tržnice na malo“.

Isto tako stoji da su navodno omogućili obavljanje navedene komunalne djelatnosti i ostvarivanje značajnih prihoda u objektima i na prostorima koji nisu u vlasništvu Grada Rijeka već u vlasništvu Tržnica izvan opsega važenja Ugovora o koncesiji. To su učinili protivno propisima o komunalnom gospodarstvu, a na te prihode Grad Rijeka nije obračunavao, zaduživao i naplaćivao koncesijsku naknadu.

U jednom slučaju Grad Rijeka je temeljem zaključenog ugovora s Tržnicama iz proračuna investirao u komunalno uređenje i opremanje nekretnine u vlasništvu Tržnica kako bi isto moglo obavljati komunalnu djelatnost i to opet izvan opsega važećeg koncesijskog Ugovora čime je ostvarivalo značajne prihode na koje Grad Rijeka nije obračunavao, zaduživao i naplaćivao nikakvu naknadu. Na kraju se gradski čelnici sumnjiče da su propustili obračunati, odnosno znatno umanjili osnove, duga i naplate komunalne i spomeničke rente Tržnicama Rijeka.

Iako se radi o vrlo velikom iznosu štete odlučeno je da se kaznene prijave podnesu redovnim putem, odnosno bez privođenje osumnjičenih.

Prva rekacija riječkog gradonačelnika bila je šok i konsternacija sadržajem kaznene prijeve, a uskore se očekuje i njegovi službeno očitovenje o ovom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:16