NOVE POJEDINOSTI DRAME KOD GLINE

POLICIJA OTKRILA TKO JE ŠVERCER KOJI SE KOMBIJEM ZALETIO U KUPU PA OSTAVIO MIGRANTE DA POTONU Mlada majka se utopila pokušavajući spasiti svoju djecu

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim je web stranicama izvijestilo kako je utvrđen identitet krijumčara koji je s kombijem punim migranata u noći sa subote na nedjelju sletio u Kupu nakon čega se 23-godišnja državljanka Afganistana utopila. Riječ je o 42-godišnjem državljaninu Srbije za kojim policija i dalje intenzivno traga.

Kako je priopćio MUP, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Sisku, dovršili kriminalističko istraživanje vezano uz krijumčarenje nezakonitih migranata u Slatini Pokupskoj 25. kolovoza ove godine.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su četiri osobe: 42-godišnji državljanin Srbije, 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke, 44-godišnji državljanin BiH te 20-godišnji državljanin Srbije. Upravo njih četvoricu policija sumnjiči da su sudjelovali u pripremi i realizaciji krijumčarenja 11 nezakonitih migranata.

Naime, sumnja se da je prvoosumnjičeni 42-godišnji srbijanski državljanin kombi vozilom njemačkih registracijskih oznaka, po prethodnom dogovoru s preostalom trojicom osumnjičenika, a s ciljem pribavljanja imovinske koristi, 25. kolovoza 2019. godine došao na područje Gline, u blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom gdje je na neutvrđenom mjestu u vozilo ušlo 11 nezakonitih migranata (državljani Afganistana i Irana). Oni su ranije nezakonito prešli državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Tijekom prevoženja migranata prvoosumnjičenog su u mjestu Gornje Taborište, uključivanjem svjetlosnih i zvučnih signala pokušali zaustaviti policijski službenici koji su se vozilom kretali iza njega.

Slatina Pokupska, 250819.
Krijumcar migrantima, za kojeg se sumnja da je drzavljanin Republike Srbije, skrivio  je prometnu nesrecu odvozeci kombi s migrantima u rijeku Kupu, zbog koje se jedna migrantica utopila. MUP i dalje traga za krijumcarom.
Na fotografiji: mjesto ulijetanja kombija s migrantima u Kupu.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

No, on nije zaustavio vozilo, već je ubrzao te naglim mijenjanjem pravca kretanja i naglim kočenjem, vozilom pokušavao izgurati s ceste službeno policijsko vozilo.

Izlaskom iz mjesta Slatina Pokupska prvoosumnjičeni je vozilom naglo skrenuo na makadamski put koji vodi i završava nizbrdicom do rijeke Kupe te je na kraju makadamskog puta, bez kočenja, sletio u rijeku Kupu nakon čega je izašao iz vozila i pobjegao u obližnju šumu - minski sumnjivo područje, dok je krijumčarene nezakonite migrante ostavio u vozilu koje je tonulo, ne pruživši im pomoć.

Policajci koji su sudjelovali u potjeri ušli su u rijeku kako bi pomogli migrantima, no 23-godišnja državljanka Afganistana se utopila.

Policija je istraživanjem utvrdila kako je drugoosumnjičeni 42-godišnjak prethodno dogovarao s prvoosumnjičenim nezakonita prebacivanja nezakonitih migranata preko državne granice, kao i prijevoz istih prema zemljama EU i potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Također, neposredno prije počinjenja ovog kaznenog djela drugoosumnjičeni 42-godišnjak je četvrtoosumnjičenom 20-godišnjaku dostavio lokacije realizacije, a koje je on s namjerom pomaganja u počinjenju kaznenog djela, odmah prosljeđivao prvoosumnjičenom 42-godišnjaku.

Za trećeosumnjičenog 44-godišnjaka utvrđeno je da je pomagao u činjenju kaznenog djela prevoženja nezakonitih migranata tako što je prvoosumnjičenom 42-godišnjaku omogućio korištenje kombi vozila, koje je inače u vlasništvu člana njegove obitelji.

Slatina Pokupska, 250819.
Krijumcar migrantima, za kojeg se sumnja da je drzavljanin Republike Srbije, skrivio  je prometnu nesrecu odvozeci kombi s migrantima u rijeku Kupu, zbog koje se jedna migrantica utopila. MUP i dalje traga za krijumcarom.
Na fotografiji: mjesto ulijetanja kombija s migrantima u Kupu.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Policija je također priopćila kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da drugoosumnjičeni 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke počinio kazneno djelo „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ opisano u čl. 326 st.1 Kaznenog zakona, dok su osumnjičeni 44-godišnji državljanin BiH i 20-godišnji državljanin Srbije prijavljeni za pomaganje u navedenom kaznenom djelu.

Sva trojica su, uz posebno izvješće, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Za prvoosumnjičenim 42-godišnjim državljaninom Srbije policija i dalje intenzivno traga, te će i protiv njega Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnijeti posebno izvješće zbog počinjenja kaznenih djela: „Teško kazneno djela protiv opće sigurnosti“ iz čl. 222 st. 2, u svezi kaznenog djela „Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom“ iz čl. 215. st. 1, u stjecaju sa kaznenim djelom „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ iz čl. 326. st. 1 i kaznenim djelom „Prisila prema službenoj osobi“ iz čl. 314. st.1 kaznenog zakona, navodi policija.

Utopila se pokušavajući spasiti svoju djecu iz tonućeg kombija?

Preminula žena majka je četvero djece koja su nakon nesreće smještena u sisačku bolnicu, zajedno s ocem, koji je također bio u kombiju.

Bila su u vrlo lošem stanju, isrpljena, dehidrirana i povraćali su, no nakon infuzije i pregleda stanje im se sutradan bitno popravilo.

Svih desetero preživjelih migranata zatražilo je azil, petero ih je u dopodnevnim satima jučer bilo prebačeno u prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu, a petero popodne.

Nesretna žena vjerojatno se utopila nastojeći spasiti svoju djecu iz tonućeg kombija, no točan uzrok će utvrditi obdukcija.

Sve putnike spasila je policija, a ženu nije uspio reanimirati tim Hitne medicinske pomoći. (M.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:46