ŠVERCER U HELIKOPTERU HV-a

POLICIJA PRIJAVILA ČAK ŠEST OSOBA ZA ŠVERC ORUŽJA IZ ZEMUNIKA Otkrivena njihova imena, jedan od njih je bivši dogradonačelnik Zadra!

 
 CROPIX, Pu zadarska

U aferi "Municija", kojoj su vojni piloti uz pomoć civila, švercali oružje iz vojne baze u Zemuniku, policija je prijavila ukupno šest osoba. Među njima su, kako neslužbeno doznajemo, tri vojna pilota Ivan Krizman, Zdenko Košutić i Domagoj Nekić, a od civilnih sudionika prijavljeni su Mišel Pavlović, vlasnik Auto salona BMW iz Bibinja, blizak pokojnom Denisu Paraću, Ivica Vlakić, bivši dogradonačelnik grada Zadra i Mladen Bencun iz Zadra.

Pavlović je 8. studenog priveden sucu istrage, a nakon ispitivanja je pušten da se brani sa slobode.

Policija je prilikom privođenja Pavlovića podnijela kaznenu prijavu protiv četvorice osumnjičenih među kojima su bila i dva vojna pilota, a kasnije je nastavkom istrage vojne policije i zadarskih kriminalista istraga proširena na još dvojicu osumnjičenika.

Pavlović je bio u helikopteru kao prerušeni pilot.

Dulje vrijeme pod istragom

Iz policije u četvrtak navode kako su kriminalističkim istraživanjem zbog spomenutog kaznenog djela te prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana bile obuhvaćene i dvije vojne osobe, pa su istragu provodili u suradnji s Vojnom policijom.

Iz policije podsjećaju i na priopćenje od 8. studenoga, kada su izvijestili da spomenutu četvoricu istražuju jer su na području Zadra i okolice pretragom njihovih domova i drugih prostorija, poslovnog prostora, osobnih automobila i plovila pronađene veće količine streljiva vojnog podrijetla kalibra 5,56X45 milimetara.

Riječ je bila o ukupno 6593 komada tog streljiva, 31 komad streljiva kalibra 12,7 50 BMG, 908 komada streljiva vojnog podrijetla kalibra 7,62 mm, 416 komada streljiva kalibra 7,9 mm, također vojnog podrijetla, te više spremnika za streljivo koji primaju veći broj naboja.

Policija je tada pritvorila 36-godišnjaka, dok je ostalu trojicu kazneno prijavila, a utvrđeno je i da su sva četvorica počinili veći broj prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Križanec: Evidentni sigurnosni propusti

Zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec ustvrdio je u četvrtak da su u slučaju pilota koji su u Zemuniku prevozili švercera oružja evidentni sigurnosni propusti, te poručio da će po završetku istrage vojne policije počinitelji biti sankcionirani.

- Pojedinci i pojedinačni slučajevi bit će sankcionirani. Evidentno je bilo određenih sigurnosnih propusta, od same kontrole i nadzora ulaska u vojarnu. Poduzete su zaštitne mjere da se slične situacije nikako ne bi ponovile - izjavio je Križanec na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu obrane. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:07