STATISTIKA

POLICIJA SE POHVALILA REZULTATIMA PROVEDBE STROŽIH MJERA Ove godine na cestama je poginulo 38 osoba manje nego u istom razdoblju lani

Ilustracija
 Vojko Bašić / CROPIX

U jedanaest mjeseci ove godine na hrvatskim cestama živote je izgubilo 38 osoba manje nego u istom razdoblju lani.

Od siječnja do kraja studenog na našim je prometnicama tako poginulo 260 ljudi, dok je u tom periodu prošle godine broj mrtvih bio 298. Ministarstvo unutarnjih poslova pohvalilo se tom brojkom jer vjeruju kako je ona rezultat strožih i dosljedno provođenih sankcija za vozače koji ugrožavaju sigurnost na cestama.

Iznose tako brojke prema kojima je od 1. kolovoza do 30. studenog za najteže prekršaje, one za koje je zaprijećena kazna od deset do dvadeset tisuća kuna odnosno 60 dana zatvora, sankcionirano 3.316 počinitelja koji su napravili ukupno 3.529 prekršaja.

Najviše se prekršaja odnosilo na vožnju pod utjecajem alkohola - čak 1.273 vozača zatečena su za volanom s više od 1,5 promila alkohola u krvi. Evidentirano je i 1.176 vozača koji su vozili prije stjecanja vozačke dozvole, a njih 546 vozilo je unatoč mjeri zabrane. Među prekršajima se izdvaja i 278 vozača koji su se odbili podvrgnuti alkotestu ili liječničkom pregledu.

- Od 3.316 počinitelja, njih 1.155 je uhićeno, a nadležnim sudovima za 2.612 počinjena prekršaja predložena je novčana kazna, dok je za njih 908 predložena kazna zatvora. Za 536 počinitelja na sudu su potvrđene novčane kazne, za njih 408 nisu potvrđene, dok se u preostalim slučajevima još vode sudski postupci. Maksimalna potvrđena novčana kazna je u iznosu od 30.500,00 kuna, a za 251 počinitelja su potvrđene kazne zatvora, za 282 nisu, dok se u preostalim slučajevima također vode sudski postupci - izvijestili su iz policije.

Navode kako su najteži prekršaji, koji izravno utječu na sigurnost, vožnja pod utjecajem alkohola, prebrza vožnja, nekorištenje pojasa, pričanje na mobitel, nekorištenje kacige...

Iz MUP-a najaljuju kako će nastaviti s akcijama pojačanog nadzora sigurnosti u prometu, u što će biti uključen "maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i sva raspoloživa tehnika - alkometri, uređaji za nadzor brzine te testeri za drogu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:42