SABOR GUBI KONTROLU

Političari više neće birati članove DSV-a, ali će ih dvoje u njemu sjediti

Novi Zakon o državnom sudbenom vijeću napisan je tako da se omogući neovisno funkcioniranje sudstva
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Sadašnjem Državnom sudbenom vijeću, kojim predsjeda sudac Ivan Turudić, bliži se kraj. Primiče se kraj i 19-godišnjoj praksi da politika preko DSV-a, kojeg je po ukusu vladajuće većine birao Sabor, presudno utječe na imenovanje i napredovanje sudaca. Sabor je na kraju prošlog tjedna donio novi Zakon o državnom sudbenom vijeću, koji bi bi trebao osigurati gore navedeno.

Doviđenja, advokati

Slabljenje utjecaja politike, a preko nje i različitih interesnih lobija na imenovanje i napredovanje sudaca zahtjev je bez čijeg se ispunjenja Hrvatskoj neće otvoriti vrata EU. DSV, tijelo od 11 članova, imenuje sve suce u Hrvatskoj osim ustavnih, odlučuje o njihovu napredovanju na više sudove i o njihovoj disciplinskoj odgovornosti. Pokazatelj važnosti tog tijela je i činjenica da jednom imenovani sudac u sudačkom pozivu ostaje do mirovine.

Budući DSV imat će, kao i sadašnji, 11 članova. Sedam će ih se i dalje birati iz redova sudaca, a dvojica, kao i dosad, iz redova sveučilišnih profesora prava. Odvjetnici, međutim, više neće imati svoje predstavnike u DSV-u. Zamijenit će ih dvoje saborskih zastupnika, od čega će jedan obavezno biti iz redova oporbe. Međutim, ključna novost novog zakona je da će Sabor moći imenovati samo dva od 11 članova DSV-a, i to one koji dolaze iz redova zastupnika. Sedmero članova DSV-a koji se biraju iz sudačkih redova birat će sami suci, a dvoje članova tog tijela koji se biraju iz redova sveučilinih profesora prava birat će sami profesori.

Sudački referendum

I dosad su suci svake četiri godine Saboru slali svoje liste kandidata za DSV. No, u većini slučajeva Sabor bi u DSV izabrao suce koji ne uživaju ugled u struci, nego su stekli moćne političke veze. Prema novom zakonu, svake četiri godine, suci svih hrvatskih sudova, dakle svih 1900 sudaca, na svojevrsnom će sudačkom referendumu, tajnim glasanjem, izabrati sedmoricu svojih kolega u DSV. Popis kolega kandidata za DSV suci će dobiti na glasačkom listiću. Na njemu će biti imena kandidata koji su u prethodnom kandidacijskom postupku, provedenom na svim sudovima, stekli najviše glasova svojih kolega i ušli u najuži izbor. Na toj će listi zaokružiti sedam imena koje bi željeli vidjeti u DSV-u, a u to će tijelo ući oni s najviše dobivenih glasova.

Rok listopad 2011.

Novi DSV mora biti izabran najkasnije godinu dana od stupanja na snagu ovog zakona, tj. do listopada 2011.

Novi DSV

-7 sudaca: tri s Vrhovnog suda, dva sa županijskih sudova, jedan s općinskih, jedan iz specijaliziranih

- dva sveučilišna profesora prava

- dva saborska zastupnika, od kojih jedan iz oporbe umjesto dva odvjetnika

- četiri godine traje mandat članova DSV-a; zabranjena su dva uzastopna mandata u DSV-u

- predsjednike sudova više ne imenuje ministar nego DSV

Pravila za suce:

Novi DSV primijenit će nova pravila za ulazak u sudačku profesiju. Nakon 2012. pravnici će nakon diplome pravnog fakulteta morati završiti i sudačku akademiju, odraditi obaveznu sudsku praksu i proći intervjue. Bodovi koje su na taj način prikupili bit će objavljeni.

Đuro Sessa više neće biti član

Novi zakon o DSV-u propisuje da nitko ne može biti član tog tijela dva puta uzastopce, po četiri godine. Među 11 sadašnjih članova DSV-a čak su trojica u to tijelo izabrana drugi put uzastopno: Đuro Sessa, Nediljko Boban i Miho Mratović. Nitko od trojice nije bio među onima koji su dobili najveću podršku same sudačke struke. Prema novom zakonu, predsjednike sudova više neće imenovati ministar pravosuđa, dakle politka, nego DSV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 20:33