APSURD

POLITIČKE SPLETKE UNIŠTILE VATROGASNU ZAŠTITU U PRIMORSKOM GRADIĆU Karlobag ostaje bez vatrogasaca koji su u stečaju jer ih ne voli načelnik općine

DVD Bag ima porezni dug od 57.000 kuna koji će se namiriti prodajem vatrogasnih vozila i opreme. Općina ih odbija financirati jer, tvrde, ne rade u skladu sa zakonom
Ivan Tomljenović Mima (u krugu)
 CROPIX, Novi list

Na Trgovačkom sudu u Rijeci otvoren je stečajni postupak nad Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Bag iz Karlobaga. Iza uobičajenog rješenja kakve državna birokracija u ovakvim situacijama redovito objavljuje na svojim oglasnim pločama, kriju se nevjerojatne činjenice.

Naime, DVD je imao dva profesionalca i dvadesetak dobrovoljaca koje je Općina prestala financirati prije četiri godine (godišnje dotacije bile su oko 140.000 kn), a njihovim cisternama zabranila je priključivanje na općinsku vodovodnu mrežu, pa više nisu mogli zarađivati ni od opskrbe po narudžbi.

U potpunoj besparici, DVD egzistira samo na papiru, u njemu je zaposlen još samo zapovjednik Zvonko Bačić, koji plaću nije primio 16 mjeseci, a na javnoj dražbi prodavat će se njihova neregistrirana vozila i neservisirana oprema: navalno vozilo Berliet, terensko vozilo Puch, šumsko vatrogasno vozilo Mercedes, pumpe, pile, vatrogasne kacige i druga oprema.

Knjigovodstvena vrijednost je nula kuna jer je s godinama amortizirana, ali će tržišna od gotovo 750.000 kuna biti i više nego dovoljna da se naplati oko 57.000 kuna poreznog duga zbog kojega je račun Društva u blokadi 190 dana.

Upravna tužba

Inspekcija Državne uprave za zaštitu i spašavanje u svibnju je Općini Karlobag naložila da u roku od 60 dana u cijelosti izvrši svoju obvezu prema Zakonu o vatrogastvu za 2017. godinu, odnosno da im uplati 140.981 kunu.

Na to je rješenje Općina dostavila očitovanje u kojem tvrdi da njihov DVD nije proveo usklađenje svojeg statuta s odredbama novog zakona o udrugama, niti je Ured državne uprave u Ličko-senjskoj županiji donio rješenje kojim se potvrđuje usklađenost i upis promjena u Registar udruga.

Zbog toga su protiv tog rješenja podnijeli upravnu tužbu te smatraju da nemaju obvezu uplatiti sredstva.

Karlobažani za to vrijeme mogu moliti Boga da ne izbije požar blizu njihovih kuća, a njihovi gosti da bilo kakva prometna nesreća, ako je dožive, ne bude velika jer će se moći pouzdati samo još u vatrogasce iz Gospića, koji do Karlobaga imaju 40 kilometara i 50 minuta vožnje velebitskim prijevojima.

Upravo zato, jer su u pitanju ljudski životi, teško je prihvatiti argumente zaraćenih strana, donačelnika Karlobaga Borisa Smojvera, koji se poziva na prekršenu proceduru, odnosno vatrogasnog zapovjednika Zvonka Bačića, koji tvrdi da je DVD žrtva osvete načelnika Ivana Tomljenovića Mime (HDZ), s obzirom na to da je Zvonkov brat Ivica vodio Općinu prije Tomljenovića, a da ga je supruga Marina, nekad općinska tajnica, prijavila USKOK-u zbog korupcije.

- Naš godišnji budžet bio je oko 280.000 kuna, pola toga bile su uplate Općine, a značajan izvor prihoda nam je bio i prijevoz vode, ali i to su nam zabranili. Teško je to objasniti, ali mislim da iza svega stoji načelnikova netrpeljivost zbog mojeg brata i supruge, što je kulminiralo nakon njezina svjedočenja USKOK-u - kaže Zvonko Bačić, zapovjednik DVD-a koji postoji još samo na papiru. Dodaje da su tijekom prošlih godina još nekako funkcionirali, ali od svibnja ne mogu zbog besparice.

Opstruiran rad

Njemu i jednom kolegi vrijedila su još liječnička uvjerenja, ali su prestali izlaziti na teren jer više nisu imali novca ni za gorivo za vozila. Dodaje da nisu mogli ispuniti formalnosti, za što ih Općina proziva, jer im je i u tom smislu opstruiran rad.

- Od dvadesetak članova DVD-a, pola ih je zaposleno u Komunalnom poduzeću ili u Općini. Oni posljednje četiri godine nisu smjeli dolaziti na intervencije ni na skupštine jer im je načelnik zabranio. Kada je trebalo nešto izglasavati ili odlučivati, uvijek je manjkalo ljudi za kvorum. Takvim danima tim ljudima organiziraju nešto na drugom mjestu, tako da ne mogu doći. Uz sve to, tu je i hrpa namještaljki i prijava. Prema Zakonu o vatrogastvu, svaka jedinica mora imati neku vatrogasnu postrojbu koju financira Općina. Nikad se nigdje nije dogodilo da Općina radi protiv vlastitog DVD-a - priča nam s ogorčenjem Bačić.

Broj članova

Donačelnik Smojver podsjeća da Društvo od 2015. godine nije uskladilo Statut sa Zakonom o udrugama, kao i da Bačić ne ispunjava uvjete za zapovjednika DVD-a, navodeći da su to glavni razlozi prestanka financiranja.

- Na osnovi Zakona o fiskalnoj odgovornosti, više nismo mogli financirati takav DVD. Sve je nekako funkcioniralo do svibnja ove godine, kada su proglasili da nisu operativni. Održali smo sastanak sa zapovjednicima iz Hrvatske vatrogasne zajednice i Županijske vatrogasne zajednice, pokazali smo dobru volju da platimo registracije i servise, no oni nam nikada nisu dostavili podatke o broju članova, kao ni popis i stanje vozila i opreme. Imali su tjedan dana, a nisu nam to dostavili do danas. Prošla su tri mjeseca. Oni sve okreću na politiku - kaže Smojver.

Optužen za pogodovanje, korupciju i zlostavljanje

Načelnik Karlobaga Ivan Tomljenović poznatiji je javnosti iz rubrika crne kronike. Posljednji put priveden je prošle godine zbog sumnje da je prijetio svojem stranačkom kolegi i općinskom vijećniku Mili Milinoviću te ga je vozilom navodno htio izgurati s ceste.

Prije pet godina bio je uhićen pod optužbom da je pogodovao tvrtki GS Gradnja da dobije 700.000 kuna vrijedan posao gradnje šetnice u Karlobagu, a da je ona samo bila paravan dok je posao zapravo dobila tvrtka Tomljenovićeve supruge. U međuvremenu je u tom slučaju donesena nepravomoćna presuda kojom ga je Županijski sud u Zagrebu osudio na godinu dana zatvora.

Dok je bio u istražnom zatvoru, Tomljenović je podnio ostavku na mjesto načelnika Općine kako bi mogao izaći na slobodu. No, koncem iste godine ponovno se kandidirao na izborima i opet uvjerljivo pobijedio. Praktički i prije nego što je uspio proslaviti pobjedu, opet je uhićen, i to zbog poticanja službene osobe u policiji na odavanje tajnih podataka.

Zbog korupcije je od srpnja 2016. na optuženičkoj klupi s bivšim načelnikom ličko-senjske policije Željkom Jurkovićem, a lani je optužen zbog zlostavljanja općinske tajnice Marine Bačić, svjedokinje iz slučaja šetnica, koju je premjestio u komunalnu službu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:03