POLITIČKA PROGNOZA ZA 2019.

POLITIČKI HOROSKOP Predsjednici prijete 'osvetnici' s desnice, HDZ bi u drugoj polovici godine ponovno mogao zatrebati usluge Milijana Brkića...

 
Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović i Dalija Orešković
 CROPIX

Za političke lidere, ali i birače 2019. godina bit će vrlo zanimljiva. Za zagrijavanje su tu svibanjski izbori za Europski parlament, a glavna proba prije parlamentarnih izbora bit će predsjednički iduće zime.

S velikim zanimanjem čeka se odluka bivšeg premijera Zorana Milanovića hoće li se kandidirati za predsjednika države te hoće li aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uspjeti politički zaokret prema političkom centru i približavanje vodstvu HDZ-a.

Ove godine doznat ćemo i je li Dalija Orešković nova politička zvijezda, a s velikim zanimanjem pratit ćemo i rasplet duboke krize SDP-a. Ni u HDZ-u neće biti dosadno, čeka se konačni obračun šefa stranke Andreja Plenkovića s preostalim stranačkim oponentima i zamjenikom Milijanom Brkićem.

Milan Bandić

Zagreb, 201218.
Palaca Dverce.
Gradonacelnik  Zagreba Milana Bandic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

- Zagrebački gradonačelnik u 2019. ulazi u velikoj političkoj formi, njegov saborski Klub svako malo dobije novog člana ili članicu. Dok njegovi suradnici najavljuju daljnje bujanje Kluba, politički kuloari bruje da je samo pitanje vremena kada će Bandić pokucati na Plenkovićeva vrata i predložiti rekonstrukciju Vlade. No, tu treba biti oprezan jer Plenkoviću u Banskim dvorima ne treba još jedan “premijer”. Osim na Plenkovića, cijelo vrijeme mora paziti i na zgrade DORH-a i suda. Samo jedna presuda mogla bi najžilavijega hrvatskog političara zauvijek izbaciti sa scene. Prepreka mu je i narušeno zdravlje. U svakom slučaju, čega ga teška godina.

Tomislav Karamarko

Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Tomislav Karamarko

- Bivšem šefu HDZ-a i jedno vrijeme najmoćnijem političaru u državi na putu do povratka u top-politiku i u 2019. godini stajat će njegov nasljednik na čelu stranke. Poseban oprez traži i afera SMS kojoj se još ne nazire kraj. Jedina kakva-takva prilika za politički povratak Karamarka tijekom ove godine otvorit će se krajem svibnja kada se održavaju europski izbori. I to samo ako uspije obnoviti savezništvo s desnim snagama i svojim bivšim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem.

Davor Bernardić

Zagreb, 071218.
Trg svetog Marka.
Konferencija za medije Davor Bernardica o nabavci izraelskih aviona F-16.
Na fotografiji: Davor Bernardic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Davor Bernardić

- Predsjednika SDP-a na svakom koraku vrebat će nova opasnost, a 2019. za njega će definitivno biti odlučujuća godina. Kritični moment bit će proljetni europski izbori. Ako njegova razbijena stranačka vojska bude kiksala, protiv njega će se okrenuti i preostali saveznici iz vodstva SDP-a. Pomoć bi mu mogla stići od njegova bivšeg stranačkog šefa, ali i velikog političkog neprijatelja Zorana Milanovića. Njegovim ulaskom u predsjedničku utrku Bernardić bi došao do daha.

Damir Krstičević

Zagreb, 300718. 
Vojarna Croatia svecano je preimenovana u vojarnu 1. gardijskih brigada Tigrovi Croatia.
Na fotografiji: ministar obrane Damir Krsticevic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

- Za ambicioznog ministra obrane ključni politički događaji odigravat će se odmah na početku godine. Moguća propast projekta kupnje izraelskih borbenih zrakoplova za Krstičevića je najveća moguća opasnost. Neuspjeh ga lako može koštati mjesta u Plenkovićevoj Vladi. Da stvar bude gora, čini se da sudbina tog vojnog “posla stoljeća” više nije u njegovim rukama. Pomoć mu može stići samo iz Washingtona.

Krešo Beljak

Goran Mehkek / CROPIX

- Nakon što je HSS ukrcao u Amsterdamsku koaliciju, očekuje ga velika bitka na europskim izborima. Iako se na prvu čini da Beljak bez velikog otpora unutar stranke repozicionira HSS na političkoj karti Hrvatske, mnogi samo čekaju njegov prvi veliki kiks da ga se riješe i vrate HSS u zagrljaj HDZ-u. Najveća opasnost za lidera HSS-a ove godine definitivno se krije među njegovim stranačkim kolegama.

Andrej Plenković

Zagreb, 171018.
Markov trg. Redovita sjednica Vlade RH.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / HANZA MEDIA
Andrej Plenković

- U prve dvije godine premijerskog mandata preživio je razlaz s Mostom i potencijalno smrtonosnu eksploziju koncerna Agrokor. Zasad se s lakoćom rješavao unutarstranačkih oponenata, no glavna bitka tek slijedi. Očekuje ga finale s Milijanom Brkićem. To je prilika za definitivnu pobjedu nad desnim krilom stranke. Solidne izglede za dodatno ojačavanje svoje pozicije na čelu stranke nude i svibanjski izbori jer se očekuje lagana pobjeda HDZ-a. Zalutali metak iz slučaja Agrokor ili eventualno neki kostur iz ormara najveća su opasnost za Plenkovića u 2019. godini.

Zdravko Marić

Zadar, 180818.
Ministar financija Zdravko Maric danas je ispred zgrade Sveucilista dao izjavu za medije na temu novih poreznih rasterecenja u okviru porezne reforme. U drustvu ministra nasli su se Grozdana peric, saborska zastupnica i Branko Dukic, zadarski gradonacelnik. 
Na fotografiji: Zdravko Maric, ministar financija.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX
Zdravko Marić

- Na početku mandata bio je jedan od najutjecajnijih ministara u Plenkovićevoj Vladi, a onda se slomom Todorićeva carstva za bivšeg Agrokorova menadžera stvari nevjerojatno kompliciraju. Za vratom mu dahće Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i tu se krije najveća opasnost. Ove godine morat će konačno odlučiti hoće li pobjeći iz Vlade na dobro plaćen posao u nekoj kompaniji ili ostati na političkoj streljani. No, mogući pokušaj odlaska iz Vlade mogao bi mu zakomplicirati sam premijer Plenković koji još nema adekvatnu zamjenu za moguće upražnjeno mjesto ministra financija.

Milijan Brkić

Zagreb, 200318
U sredisnjici HDZ-a na Trgu Zrtava fasizma, odrzana je sjednica predsjednistva stranke.
Na fotografiji: Milijan Brkic
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

- Dugogodišnji broj 2 u HDZ-u i jedan od najmoćnijih ljudi u hrvatskoj politici borit će se ove godine za golo preživljavanje. Opasnosti vrebaju sa svih strana. Najveća se krije u aferi SMS kojoj se još uvijek ne nazire kraj. Paradoksalno, ta je afera, ako iz nje izađe čist, ujedno i njegova najveća šansa za opstanak u prvoj ligi. Priliku za obnovu braka iz interesa sa šefom stranke Brkić bi mogao dočekati u drugoj polovici godine ako se stvari zakompliciraju u predsjedničkoj kampanji ili Vlada uđe u neku novu krizu. Njegove organizacijske i mobilizacijske usluge mogle bi tada ponovno zatrebati vodstvu stranke.

Dalija Orešković

Zagreb, 130116.
Ulica kneza Mutimira.
Na jutros odrzanoj sjednici Povjerenstva za odlucivanje o sukobu interesa donesene su odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u desetak predmeta, medju kojima i u slucaju Josipe Rimac, Martine Dalic i Marine Lovric Merzel.
Na fotografiji: Dalija Oreskovic, predsjednica Povjerenstva.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Dalija Orešković

- Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa najavila je osnivanje nove političke stranke. Ključan događaj za nju predstavljaju europski izbori u proljeće na koje je najavila izlazak sa svojom listom. U slučaju dobrog rezultata otvorit će joj se krajem godine još bolja prilika za proboj u sam vrh političke scene - predsjednički izbori. Na putu do uspjeha stoje joj gotovo svi: od HDZ-a preko SDP-a do Živog zida i Amsterdamske koalicije. Koliko će njezin izlet u političke vode biti uspješan, ovisi puno i o ljudima kojima će se okružiti.

Kolinda Grabar-Kitarović

Zagreb, 110618.
Ured Predsjednice.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic predstavila je prijedloge mjera populacijske politike.
Na fotografiji: Marko Jurcic, Anamarija Kirinic, Kolinda Grabar Kitarovic, Mate Radeljic, Andjelko Akrap.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
CROPIX

- Aktualna predsjednica donijela je novogodišnju odluku ranije nego što je to uobičajeno. Odlučila je pospremiti svoj ured prije Božića i u novu godinu krenuti s novim savjetnicima. Za još jednu pobjedu na predsjedničkim izborima najveće izglede ima ako uspije u projektu približavanja predsjedniku Vlade i HDZ-a te distanciranju od krajnje desnice. Na putu do još jednog predsjedničkog mandata mogli bi joj se ispriječiti “osvetnici” s desnice, ali i njezin stari kolega iz vremena dok su zajedno radili u diplomaciji - Milanović.

Zoran Milanović

Zagreb, 120717. 
Bivsi premijer Zoran Milanovic u razgovoru s novinarom Borisom Vlasicem.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
Zoran Milanović

- Kriza vodstva u SDP-u povećava šanse za njegov povratak u visoku politiku. Već su se javili brojni SDP-ovci koji bi baš bivšeg premijera željeli vidjeti u predsjedničkoj utrci. Kolinda Grabar-Kitarović trenutačno je uzdrmana i ako se ne uspije brzo oporaviti, to bi mogla biti prilika koju Milanović neće željeti propustiti. Njegova moguća kandidatura ujedno je i najveći mogući rizik jer bi u slučaju poraza bio upamćen definitivno kao veliki politički gubitnik. Njegova konačna odluka hoće li se kandidirati ovisi i o tome hoće li iza njegove kandidature stati cijeli SDP, ali i druge lijevo-liberalne stranke.

Ivan Vilibor Sinčić

Ronald Goršić / CROPIX

- Prema posljednjoj anketi, Živi zid je postala oporbena stranka s najvišim rejtingom pa bismo mogli reći i da je Sinčić novi šef oporbe. Najbolja prilika koja će se Živom zidu ove godine ukazati definitivno su europski izbori jer očigledno još nisu dosegnuli “plafon”, a Sinčiću predsjednički izbori iduće zime. Najveća opasnost prijeti mu od pojavljivanja nove antisistemske političke opcije koja bi i njega i Živi zid učinila suvišnima na sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:40