StoryEditor
AKCIJA NA PLANINI

POLJSKI TURIST U ŠLAPAMA KRENUO RAZGLEDATI BIOKOVO, PA GA MORALI SPAŠAVATI HGSS-ovci 'Zbog straha je ostao nepomičan ležati...'

Uspon na Biokovo van markirane staze mogao je biti koban za poljskog turista.
 GSS (Facebook)

U utorak oko 12 sati preko Centra 112 zatražena je pomoć od dvoje poljskih turista koji su krenuli iz Podgore - Čaklje na planinarenje gdje ne postoji nikakva planinarska staza. Na teren je izišlo jedanaesti gorskih spašavatelja s dva terenska vozila koji su unesrećenog pronašli u 12,40 sati na predjelu Stupica na nadmorskoj visinu od 420 metara.

Od dvoje turista jedan je zbog opasnog terena i straha ostao nepomičan ležati na strmom siparu te je zatražena pomoć kako bi se sigurno popeo na cestu - javili su iz Hrvatske gorske službe spašavanja (GSS).

Nakon spusta i pristupa unesrećenom, utvrđeno da nema nikakvih ozljeda osim ogrebotina po otkrivenim dijelovima tijela. Spašavatelji su ga osigurali i uz pomoć "momčadskog potega" u 12,50 sati izvukli na cestu, gdje su ga sačekali prijatelji i vlasnik apartmana kod kojeg je jučer došao na odmor.

Akcija je završena u 13.32 sati kada su se spašavatelji vratili u bazu.

- Iako se puno radi na preventivi i upoznavanju turista s opasnostima u planinama i neurbanim prostorima, ipak se zbog velikog broja posjetitelja naše prelijepe obale događaju situacije koje nažalost, u dosta slučajeva, završavaju s tragičnim posljedicama. Ova je priča sa sretnim ishodom i treći slučaj spašavanja turista u japankama na Biokovu - poručili su GSS-ovci, koji često apeliraju na turiste i građane da paze kud se kreću, ali i kakvu 'opremu' imaju uz sebe.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2020 11:41