STRAŠNA TRAGEDIJA

Željka (43) se poskliznula i tijekom pada umrla, bolna objava kolege s fakulteta: ‘A prošli su najstrmiji dio...‘

Ostali planinari su potreseni i u šoku

Preminula osječka znanstvenica Željka Lončarić

 /Fb/ Gorska Služba Spašavanja Kosova

Tijekom planinarske nesreće koja se dogodila u ponedjeljak na planini Jezerski vrh u Albaniji, poginula je znanstvenica iz Osijeka. Planinarila je u skupini od petero ljudi, koji su uključujući i nju, svi članovi Sveučilišnog planinarskog društva ALTIUS. Prema informacijama Hrvatske gorske službe spašavanja, u jednom trenutku se poskliznula i tijekom pada nažalost zadobila ozljede od kojih je preminula. Ostatak grupe vratio se u Hrvatsku.

- Bili su na usponu na jednom vrhu u Prokletijama, njih je bilo petero i jedna članica skupine se pokliznula. Otklizala je dosta nisko prema dnu i tijekom pada dobila smrtonosne ozljede. Nije se dogodilo u trenutku kad su službeno stajali za odmor, bili su u kretanju, ali svatko od njih je povremeno stao da bi se odmorio - rekli su nam.

Iz HGSS-a napominju da su svi imali propisanu sigurnosnu opremu koja je uobičajena za kretanje u takvim uvjetima.

- Okliznula se i dogodila se tragedija nažalost, čak su i u trenutku kad se dogodila nesreća već bili prošli dio koji je najstrmiji. Bili su na malo položenijem terenu. Ostali planinari su potreseni i u šoku naravno, ali fizički su dobro. Oni su se spuštali polako i izuzetno oprezno nakon toga, upravo jer su bili u šoku, ali evo stigli su doma - objašnjavaju.

S njima je tijekom spusta bilo i dvoje planinara iz Srbije, koji su također vidjeli nesreću koja ih je potresla, stoga su se zajedno okupili kako bi se što sigurnije vratili na dno.

- Oni se nisu zajedno uspinjali, to su bile odvojene grupe koje su se nakon nesreće spojile - zaključuju iz HGSS-a.

Prema prvim informacijama, navodno je riječ o 43-godišnjoj znanstvenici Željki Lončarić iz Osijeka, od koje se emotivnom objavom na Facebooku oprostio njezin kolega i mentor Branimir K. Hackenberger, s kojim je radila na Odjelu za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

- Ove riječi ne znače zbogom, već su zadnja zahvale tebi, koja si životu pristupala s toliko strasti i ljubavi. Svaki trenutak proveden s tobom bio je dar, od ronjenja u nepoznate dubine mora do uspona na vrhove planina koje su te oduvijek pozivale svojom neopisivom ljepotom. Bila si više od prijateljice! Bila si vodič kroz nepoznato, svjetionik u noći, mentor i inspiracija. I kada su me svi napustili ostala si privržena uz mene pomažući mi i bodreći me.

Tvoj tragičan odlazak na ovom prokletom i ukletom planinarskom izletu prostrijelio je naša srca. No, tijelo ti je možda napustilo ovaj svijet, ali tvoj duh i tvoja ljubav ostaju s nama zauvijek. Sjećanja na tebe vodit će nas kroz najtamnije noći, tvoja hrabrost inspirirat će nas kako se suočiti s vlastitim strahovima, a sjećanja na sve tvoje radosti bit će naša radost - dio je njegove oproštajne poruke.

Gorska služba traganja i spašavanja Kosova izvijestila je da je njihov tim zajedno s albanskom državnom policijom krenuo u akciju spašavanja iz doline Valbona, a zatim su helikopterom bili prevezeni do obližnje točke gdje je bilo moguće sletjeti. Tim za potragu i spašavanje također je omogućio izvlačenje tijela i transport helikopterom u mrtvačnicu.

- Najprije je obavljen pristup unesrećenoj L.Ž., rođenoj 1981. godine, koja je zadobila smrtonosne ozljede i pronađena je bez znakova života. Svi su prevezeni u najbližu bolnicu - priopćili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:42