ZA STRADALE U POTRESU

Pomoć stiže sa svih strana: Naša najveća prehrambena kompanija poslala čak 10 tona hrane

Kamion s 10 tona Podravkinih proizvoda krenuo je iz sjedišta Podravke u Koprivnici u 16 sati te se tijekom večeri očekuje u zgradi Lječilišta Topusko
 Podravka

Podravka je u dogovoru sa Stožerom Civilne zaštite Republike Hrvatske te Stožerom civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije u poslijepodnevnim satima u utorak organizirala veliku donaciju za pomoć nastradalima od snažnog potresa koji je teško pogodio Petrinju i okolicu, priopćeno je iz te kompanije.

Kamion s 10 tona Podravkinih proizvoda krenuo je iz sjedišta Podravke u Koprivnici u 16 sati te se tijekom večeri očekuje u zgradi Lječilišta Topusko, odakle će se pomoć dostavljati svima kojima bude potrebna.

Donacija sadrži prehrambene proizvode u rasponu od mesnih i ribljih konzervi i gotovih konzerviranih jela, tjestenine, Podravka juhe, čajeva, džemova, Čokolina i Lino Lade.

Naša najveća prehrambena kompanija iznimnu pozornost posvećuje podršci zajednici u kojoj posluje i redovito donacijama pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija te je u svakom trenutku spremna pružiti dodatnu pomoć potresom pogođenim područjima, u dogovoru sa svim nadležnim tijelima, priopćili su iz Podravke.

image
Podravka
image
Podravka

Javilo se niz gradova, županija, općina, građanskih udruga...

Posjedujemo deset apartmana u Zadru, obiteljima koje imaju malu djecu i ostali su bez doma u Petrinji, neka se jave za besplatni smještaj dok se ne riješi situacija, jedna je od poruka koje brojni građani dijele po društvenim mrežama. Niz gradova, županija, općina, građanskih udruga, sportskih saveza, a i hrvatski chefovi, krenuli su u akciju pomoći.

Hrvatski reprezentativac i branič Zenita iz Sankt Peterburga Dejan Lovren, ponudio je besplatni smještaj za 16 obitelji, a općina Postira na Braču, zajedno s mjesnom župom sv. Ivan Krstitelj, najavila je da će osigurati smještaj za 50 osoba s područja Petrinje, objavio je načelnik općine Postira Siniša Šime Marović.

Istarska županija stavila je na raspolaganje svoje vatrogasne postrojbe i resurse civilne zaštite. „U ovoj užasnoj situaciji minimalno što možemo učiniti je biti solidarni i pokušati pomoći ljudima koji su prestravljeni i trpe ogromne fizičke i psihičke posljedice ove užasne nepogode“, izjavio je Boris Miletić ispred Koordinacije istarskih gradova.

Ekipa iz alpinističkog odjela Planinarskog društva Željezničar iz Zagreba priskočili su u pomoć Petrinji i vatrogascima. Zaklada Solidarna pokrenula je hitnu donatorsku akciju prikupljanja sredstava za kriznu podršku žrtvama potresa u Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji. Donacije se prikupljaju putem Fonda 5.5 – za kriznu podršku nakon potresa. Hrvatska gospodarska komora objavila je kako je stradaloj županiji i gradovima stavljena na raspolaganje baza podataka građevinskih i projektantskih tvrtki koje mogu kontaktirati. U pomoć kolegama dimnjačarima uključit će se i Grupacija dimnjačara HGK, objavili su.

Torcida Split pokrenula je akciju prikupljanja potrepština (nekvarljive robe, higijenskih artikala, pokrivača), a navijači Dinama uputili su hitan poziv članovima, nakon čega je prema Petrinji i Sisku krenulo stotinjak navijača. Hrvači varaždinskog kluba Vindija donirat će 10 tisuća kuna (iznos nagrade koju im je uručio Grad za naslov Prvaka) Hrvačkom klubu Petrinja, čija je dvorana oštećena u potresu.

Na Facebook stranici Chef kuha doma, objavljeno je kako hrvatski chefovi kreću prema Petrinji kuhati za ljude čiji su domovi stradali. Pozvali su građane da doniraju namirnice. Udruga ugostitelja Zagreba skuplja donacije na parkingu INE Bundek. (Mirela Lilek)

Novi apeli za pomoć stradalima u potresu

Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pozivaju sve tvrtke koje imaju potrebnu mehanizaciju da svoje resurse stave na raspolaganje i pomognu stradalim sugrađanima.

Trenutno je najpotrebnija pomoć oko raščišćavanja ruševina, a tu mogu pomoći svi koji imaju kamione, utovarivače i druge strojeve, objavljeno je. Tvrtke koje su voljne svoje resurse staviti na raspolaganje, mogu se javiti Odjelu graditeljstva HGK (tel: 01 460 6707, 01 460 6747) ili Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (tel: 01/3782 143, 01/3782 445).

„U ovom teškom trenutku svi smo svjesni kako reakcija mora biti brza i konkretna pa apeliramo na sve da ulože svoje resurse i vrijeme kako bi pomogli našim sugrađanima“, poručio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Glavna guvernerica hrvatskog Lions Distrikta Vinka Mitrović pozvala je sve članove i lions klubove da se opet, kao i u proljeće ove godine poslije zagrebačkog potresa, uključe u pomoć najugroženijim stanovnicima Petrinje i Siska. Proljetos su sredstvima hrvatskih članova i donacijom međunarodne Lions fondacije od 10.000 dolara osigurali pakete s prehrambenim i higijenskim proizvodima za 400 obitelji u Markuševcu. I sada za stradalnike na Banovini pozivaju svoje članstvo, kao i sve građane dobre volje, na uplate sredstava na posebno otvoreni podračun HR3823400091510243179 – pomoć Petrinji i Sisku. I ovoga puta uputili su molbu međunarodnom udruženju LCIF za novu donaciju od 10.000 dolara. (Mirela Lilek)

HUP poziva sve poslodavce i poduzetnike na donacije

HUP je odlučio prikupiti donacije za pomoć svim građanima Siska, Petrinje i okolnih mjesta kojima je potres oštetio domove i imovinu.

Pokažimo da HUP čine poduzetnici i poslodavci velikog srca, koji brinu o pojedincima i o najsiromašnijim dijelovima Hrvatske. Pomozimo svi zajedno ljudima koji su kroz povijest uvijek i bezrezervno bili spremni podnijeti najteže terete za sve nas ostale, poručuju iz HUP-a.

Svi koji žele donirati i na taj način pomoći mogu to učiniti uplatom na račun:

Hrvatska udruga poslodavaca

Radnička cesta 52, Zagreb

Privredna banka Zagreb, Radnička cesta 50, Zagreb

IBAN: HR7123400091510359955

Poziv na broj: OIB tvrtke

Opis: donacija HUP potres

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:59