DAMIR AGIČIĆ

POMOĆNIK MINISTRA POLJOPRIVREDE POSLAO MAIL KOJI JE INSPEKTORE OSTAVIO U NEVJERICI 'Tijekom Velikog tjedna nemojte biti prerevni'

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

S obzirom da je krajem ovoga mjeseca Veliki tjedan i da mnoštvo naših stranaka na poseban način proživljava to razdoblje, preporučujem i molim vas da taj posljednji tjedan ožujka ne planirate nikakve inspekcijske nadzore u objektima.

Početak je to preporuke koju je, sa službene mail-adrese, na memorandumu Ministarstva poljoprivrede sa službenim potpisom i zaglavljem ministarstva, na adrese svojih 15-ak suradnika, veterinarskih inspektora, poslao Damir Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Samo hitne stvari

U nastavku preporuke pomoćnik Agičić upozorava kolege da će “njihovi subjekti” u tom vremenu imati “povećan opseg posla i nije primjereno da im se tamo još i mi pojavimo radeći neke kontrole”, jer treba “poštivati osobnost stranaka, njihove poslovne običaje i životne navike” te im u tom razdoblju ne treba “da glumimo prerevnu inspekciju kad to nije primjereno”. Također upozorava da “dodatno nije primjereno dolaziti u nadzor objekata u vrijeme kad se u našem narodu tradicionalno darivaju prijatelji i poslovni partneri”, jer se sa strane mogu čuti komentari “da se dolazi u objekte kako bi se dobilo što neprimjereno”. Ipak, ostavlja mogućnost da se inspekcijski nadzori i u tom razdoblju provedu “bude li što hitno, možda kakva epizootija zarazne bolesti”.

Iako je u PS-u istaknuo kako “nije predvidio da (primatelji) ovaj mail proslijede podčinjenima”, nego da sami organiziraju posao “na gornji način”, bizarna mail-preporuka ipak je poslana na puno više adresa.

Ministarstvo poljoprivrede žurno se ogradilo od postupka pomoćnika Agičića.

“Ovakvo postupanje za Ministarstvo poljoprivrede potpuno je neprihvatljivo. Povećanu prodaju prehrambenih proizvoda tijekom blagdana mora pratiti i pojačan inspekcijski nadzor subjekata koji hranu stavljaju na tržište. Tako je bilo za Božić, tako će biti i za Uskrs”, odgovorili su u ministarstvu koje vodi Tomislav Tolušić. Neslužbeno, pak, doznajemo da je ovo posljednji u nizu neprihvatljivih poteza kontroverznog pomoćnika i da će ovaj tjedan uslijediti opsežna istraga i ozbiljne sankcije, koje bi mogle rezultirati i njegovom smjenom.

O pojedinim potezima pomoćnika Agičića mediji su već izvještavali, a prošle jeseni bio je u središtu skandala kad se doznalo da je, nakon njegova imenovanja, u Ministarstvu poljoprivrede naglo napredovala i njegova supruga, koja je iz ureda veterinarske inspekcije u Slavonskom Brodu premještena u upravu svojeg supruga u Zagreb i postala veterinarski inspektor specijalist. S premještajem joj je znatno narasla i osnovna plaća - sukladno sadašnjoj osnovici, osnovna bruto plaća (bez dodataka, poput onog na staž) joj je oko 11.500 kuna, a na starom radnom mjestu iznosila je oko 3000 kuna manje.

Prijavljen u Brodu

Iako sad oba supružnika rade u Zagrebu, prema aktualnoj imovinskoj kartici pomoćnika Agičića, on je još prijavljen na adresi u Slavonskom Brodu. Prema istoj imovinskoj kartici, pomoćnik posjeduje stan u otkupu od 71 kvadrat, kuću s okućnicom od 386 kvadrata te vikendicu od 126 kvadrata u Orebiću.

Pomoćnik ministra Agičić poznat je otprije i po svojoj izrazitoj religioznosti, koju obilno javno izražava, a za koju, sudeći prema njegovim Facebook statusima, vjeruje da je legitiman razlog za netrpeljivost prema svim nekatolicima. Tako je, primjerice, zaključio da su “ateisti oholi ljudi, dostojni sažaljenja” te su “ne samo uobraženi, nego i jednako toliko glupi”. Posebno se u nekoliko statusa obrušio na protestante, koji su, prema njegovu mišljenju, “otpad od vjere”, a osobito mu smeta ekumenizam Tako je poručio protestantima “neka skrušeno dođu u krilo crkve iz koje su đavoljom rabotom istekli ili neka nam ne podvaljuju ekumenizam da oslabe liberalizmom Svetu crkvu Katoličku! Amen!”. Propituje postupke pape Franje koji poziva na toleranciju, a sudeći prema Facebook statusima, veliki je štovatelj lika i djela don Anđelka Kaćunka, biskupa Vlade Košića i Tomislava Kramarka - posebno je na svojem Facebook profilu preporučio tekst pod naslovom “Tomislav Karamarko treba više nastupati sa stavovima ala Putin”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:14