USKOK POTVRDIO

Ponovno se istražuje slučaj malene Madine: ‘Obitelj je podnijela novi zahtjev za naknadu štete‘

Dodatna istraživanja dio su izvršenja presude Europskog suda za ljudska prava koja je utvrdila pet teških kršenja ljudskih prava

Madina Hussiny

 /Are You Syrious/facebook; Tea Cimas/Cropix

Slučaj male Madine Hussiny ponovno se istražuje. USKOK je za N1 televiziju potvrdio da se provode izvidi. Dodatna istraživanja dio su izvršenja presude Europskog suda za ljudska prava koja je utvrdila pet teških kršenja ljudskih prava. Hrvatska je zato do danas morala predati akcijski plan koji treba imati pojedinačne, ali i opće mjere. U uredu zastupnice Hrvatske pred tim sudom kažu da je plan poslan. A pučka pravobraniteljica dodaje: ali samo djelomičan.

Obitelj Madine 6 mjeseci od pravomoćnosti presude očekuje njezino izvršenje. Četrdeset tisuća eura odštete navodno je država uplatila, čeka se potvrda. No, nakon svega, iako djevojčicu ništa neće vratiti - upućen je novi zahtjev.

“Obitelj je nakon primitka presude Europskog suda za ljudska prava, nakon reakcija koje su uslijedile s obzirom na ta teška utvrđenja podnijela zahtjev radi naknade štete”, potvrdila je za N1 Anja Bezbradica Jelavić, odvjetnica obitelji Hussiny dodajući da će tek vidjeti kolika će biti visina naknade.

Istragu koja je rezultirala odbačajem kaznenih prijava 2018. godine europski je sud nazvao neučinkovitom. Pobrojali su manjkavosti i zaključili da zastare još nema - pa USKOK sada, potvrđuju za N1, ponovno na tome radi. “Obavještavamo Vas da se u predmetnom slučaju, u svrhu izvršavanja presude Europskog suda za ljudska prava, provode izvidi”, poručili su iz USKOK-a.

Očito je to dio akcijskog plana, dokumenta za izvršenje presude koja je utvrdila pet teških kršenja ljudskih prava. Među njima i ono na život, zabranu mučenja i kolektivnog protjerivanja stranaca. Rok za predaju plana 4. je listopad.

Cjelokupni akcijski plan još se sastavlja

U uredu zastupnice Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava kažu da su Akcijski plan jučer poslali Odboru ministara - no detalje će, kažu objaviti tek kada plan objavi i sam Odbor. Kada će to točno biti - nije poznato.

Međutim, Hrvatska je poslala samo dio koji se odnosi na pojedinačne mjere za ovaj slučaj, kaže pučka pravobraniteljica koja je dio stručnog savjetodavnog tijela u ovom slučaju.

“Cjelokupni akcijski plan tek treba biti u potpunosti sastavljen, ja ne bi sada komentirala ono na čemu se radi, ali da, potrebno je uz pojedinačne mjere dodati i opće mjere”, rekla je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Na pitanje zar rok nije bio danas za cijeli akcijski plan, pravobraniteljica odgovara:

“Mislim da su svi koji sudjeluju u procesu, s obzirom na to da su i sami predstavnici Vijeća Europe uključeni u cijelu stvar, suglasni da je važno zapravo da on bude kako treba.”

Nedavno je odlučeno da će se izvršenje ove presude pojačano nadzirati, ističu u Centru za mirovne studije (CMS).

“Izvršenje presude će potrajati pa se prema tome i sam akcijski plan mora prilagođavati i dorađivati. Tu postoji prostor da se on ako bude neadekvatan, učini adekvatnim i zbog toga je važna suradnja s drugim tijelima, civilnim društvom”, kaže Antonija Pindulić iz CMS-a.

Za promjene u sustavu to je dobra vijest, kažu u CMS-u, s obzirom na to da je Vlada nakon presude tvrdila da ona ne ukazuje na sustavne, nego samo pojedinačne probleme. S takvim tumačenjem mnogi se ne slažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 02:37