PRESUDA ESLJP-A

Odvjetnica obitelji Hussiny: ‘Hrvatska je puštena da se nađe licem u lice sa svojom odgovornošću‘

Odvjetnica ističe da je u cijelom postupku napravljen niz propusta i pogrešnih procjena

Sanja Bezbradica Jelavić

 Dragan Matic/Cropix

Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica obitelji Hussiny, na televiziji N1 komentirala je presudu u slučaju djevojčice Madine. U utorak je postala pravomoćna presuda Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) po kojoj je Hrvatska povrijedila pravo na život šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny.

“Čula sam se s obitelji, njihova reakcija je prije svega snažno emotivna svaki put kad se čujemo jer za njih razgovor o ovoj temi predstavalja retraumatizaciju. Ono što mi svaki put naglase je da se jako zahvaljuju svima koji su im pomogli na bilo koji način. Postavljaju pitanje što će se dogoditi vezano uz istragu stradanja njihove djevojčice”, rekla je Bezbradica Jelavić.

Smatra da se sada teško mogu nadoknaditi neki propusti u istrazi. Dodaje da se ne zna kakav će biti rezultat učinkovite istrage.

“Ali, ono što je Europski sud jasno kazao jest da je istraga bila neučinkovita u prethodnoj fazi jer se poklanjala vjera službenim izvješćima, a da se ona nisu provjeravala i da su neopravdano otklonjeni svi prigovori obitelji i dokazni prijedlozi, s tim da obitelj nije bila adekvatno uključena u istražni postupak”, kazala je odvjetnica pa nastavila: “ESLJP govori i što se moglo i što se može napraviti u novoj istrazi, ali nalazi fini balans u odluci – daje vrlo snažno utvrđenje i govori da je istraga neučinkovita, ali je Hrvatsku pustio da se nađe licem u lice sama sa svojom odgovornošću i da se vidi je li u stanju iznijeti taj zadatak koji je trebala iznijeti i prvi put.”

Niz propusta

Bezbradica Jelavić navodi da se novom istragom treba utvrditi tko je odgovoran za smrt djevojčice. “Svakako da bi istraga trebala provjeriti tko je odgovoran za ovo što se dogodilo, to je djelomično političko pitanje, a djelomično pravno. Na tijelima državne vlasti je da identificiraju tko je odgovoran za ono što se dogodilo.”

Odvjetnica također ističe da je u cijelom postupku napravljen niz propusta i pogrešnih procjena.

“Kad promotrimo unatrag, kazala bih da je napravljen cijeli niz pogrešnih procjena od ljudi koji su bili u poziciji donositi zapovjedi i procjene. Prva loša procjena i koja je dovela do ovog postupka je ta da kad se već desilo tragedija na našoj granici, da nitko tko bi bio predstavnik tijela državnih vlasti nije tada otišao razgovarati s obitelji na prikladan način”, navodi Bezbradica Jelavić i dodaje: “Da je netko tada razgovarao na način koji bi uključivao princip humanosti, a iz pozicije države, nikada ne bi došlo do daljnjeg postupanja”, zaključuje za N1 Bezbradica Jelavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 06:12