POŽAR U ZAGREBU

PONUDIO OSTAVKU ZBOG SRAMOTNOG KOMENTARA NA FACEBOOKU 'To nije seksizam, ovo je pravi razlog zašto sam tako reagirao'

 
U malom okviru: Renato Vrban
 Bruno Konjević/Cropix / Facebook

Nakon što se na Facebook stranici Mjesnog odbora Jakuševec razvila rasprava o odgovornosti i opasnostima požara koji je sinoć izbio u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu, na pitanje stanovnice tog naselja imaju li i gas maske na raspolaganju, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Jakuševec Renato Vrban odgovorio je posve neprimjereno.

- Imam milo.... Dođi kod mene... Možda ih upotrijebiš i za nešto drugo.

To je, naravno, izazvalo burne reakcije u daljnjim komentarima, ali je dovelo i do kratkog gašenja stranice.

Odmah smo kontaktirali MO Jakuševec odakle nam se javio g. Vrban koji je prije desetak mjeseci na toj funkciji zamijenio dotadašnjeg predsjednika Vijeća Stjepana Bučarića. Zbog ovog je ispada, kako nam je rekao, gradonačelniku i predsjedništvu ponudio ostavku. Kaže da njegov komentar nema nikakve veze sa seksizmom, već sa smradom koji se naseljem širi zbog držanja domaćih životinja, o čemu je sam više puta upozoravao.

- Dana 24. srpnja 2019. dogodio se požar glomaznog otpada na odlagalištu u Jakuševcu. Kao predsjednik MO Jakuševec odmah sam došao na požarište te sam napravio video snimku požara u kojoj sam objasnio građanima da prema dostupnim informacijama gore građevni materijali, prozori, vrata i štokovi. Isto tako, rekao sam da, vatrogasne postrojbe Grada Zagreba vrše gašenje požara i da će sve proći u najboljem redu te da nema nikakvih opasnih materijala osim drvene građe, vrata i štokova - rekao je Vrban, inače član Stranke rada i solidarnosti koju vodi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Dodao je da se nisu samo zaredali negativni komentari ispod objave, već su ga neki građani i zvali telefonom i vrijeđali.

- Tako je i gospođa Sanja Furić iz Jakuševca komentirala i tražila da ‘kada tako lijepo gori, da nabavim i gas maske’. Ja sam to komentirao i rekao da dođe do mene i da ću joj dati gas masku i da bi je mogli koristiti i za nešto drugo... Na to su se zaredali mnogi negativni komentari, pogotovo ljudi koji nisu sasvim upoznati sa situacijom vezanom uz držanje domaćih životinja na području MO Jakuševec.

Kako je gospđa Furić i njezina obitelj jedan od držatelja domaćih životinja, i s obzirom na cjelokupnu napetu situaciju u naselju, te pritiska novodoseljenih stanara iz ulica Ede Peročevića, Kamenarka i Sv. Roka (gradonačelniku je poslana i peticija od cca 1000 građana za zatvaranje farmi), napisao sam gore navedeni komentar aludirajući i na nesnosan smrad koji se širi iz otvorenih gnojnica u našem naselju.

Stoga, nikakvih seksističkih ili bilo kakvih drugih konotacija s moje strane nije bilo već je komentar bio vezan isključivo uz smrad s otvorenih gnojnica držatelja domaćih životinja.

Ukoliko gradonačelnik i predsjedništvo smatra da moja izjava i borba za dostojanstveno življenje svih građana na području MO Jakuševec nije u skladu s načelima rada, dajem svoju funkciju na raspolaganje - napisao je Vrban u odgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 05:51