ODLUKA ODBORA

PORAZ SLOVENSKOG LOBIRANJA PROTIV HRVATSKOG TERANA Europski parlament odbio slovenski zahtjev, istarsko vino uskoro će se izvoziti pod svojim imenom

 Danijela Peracic / HANZA MEDIA

Hrvatsko pravo na korištenje imena Teran od danas je jedan korak bliže, nakon što je Odbor Europskog parlamenta odbio slovenski zahtjev za produživanje roka za podnošenje prigovora.

Podsjetimo, 19. svibnja Europska komisija je odlučila regulirati pitanje korištenja imena Teran za vinske sorte proizvedene u Hrvatskoj tako da se za istarski Teran prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije.

Na naljepnicama i oznakama, uz riječ 'Teran', koja će biti ispisana manjim slovima', stajat će i dodatak 'Hrvatska Istra'. Rok za podnošenje prigovora na ovo rješenje ističe 19. srpnja, no slovenija je uložila zahtjev za produljenje roka za ulaganje prigovora, čime bi se odgodila primjena odluke EK.

Na današnjoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI), odbijen je slovenski zatjev, što znači da će odluka EK, u obliku delegiranog akta, stupiti na snagu nakon 19. srpnja, čim se službeno objavi u glasilu Europske unije.

- Današnje glasovanje rezultat je aktivnog lobiranja protiv potpuno neutemeljenog slovenskog zahtjeva, rekao je eurozastupnik Tonino Picula, koji tvrdi kako je bio prvi koji je dao podršku teranu kao autohtonom hrvatskom proizvodu.

- Drago mi je da smo uspjeli obraniti pravo hrvatskih proizvođača da plasiraju svoj teran čija su kvaliteta i geografsko podrijetlo neupitni! - kazao je Picula.

Svoje zadovoljstvo odlukom Odbora izrazio je i europarlamentarac Ivan Jakovčić, koji priznanje imena teran smatra svojim najvećim uspjehom u EP-u.

- Tijekom nekoliko proteklih godina obavio sam stotine razgovora, podijelio sam desetine i desetine knjiga o teranu u Istri i, nakon svega, iznimno sam zadovoljan rezultatom glasovanja na Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta. To je rezultat svega onog što smo ja i moj tim suradnika uložili u ustrajno lobiranje za istarski teran. Zahvaljujem svima onima koji su se iskreno i predano trudili da istarski teran bude priznat i na razini cijele Europske unije, kazao je Jakovčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 21:12