ŠTO SVE JEDEMO

PORAŽAVAJUĆE IZVJEŠĆE HRVATSKE AGENCIJE ZA HRANU Bakterije pronađene u više od polovice uzoraka sladoleda, kontaminirani i kolači, meso, mlijeko...

Ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RM

Plijesan, enterobakterije i aerobne mezofilne bakterije te opasni bacili koji mogu uzrokovati probavne smetnje samo su dio onoga što je pronađeno u prehrambenim proizvodima dostupnim na hrvatskom tržištu u protekle tri godine.

Opsežno istraživanje koje je proveo Centar za sigurnost hrane, nasljednik nedavno ukinute Hrvatske agencije za hranu, predstavljeno je u nedavno objavljenom "Stručnom izvješću o pregledu dostupnih rezultata mikrobiološke pretrage hrane koju uzorkuju subjekti u poslovanju hranom u okviru svojih planova samokontrole", a neki od rezultata djeluju prilično zabrinjavajuće.

Opasne bakterije u sladoledima

Tijekom trogodišnjeg razdoblja analiziran je ukupno 15.281 uzorak hrane, odnosno svake je godine obrađeno više od pet tisuća uzoraka. Najviše je analizirano po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 15:05