ŠUKEROVE KOREKCIJE

Porez na imovinu udarit će samo vikendice, auta i plovila

Zagreb, 150610. Hotel Antunovic.Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor na radnom rucku u organizaciji Udruge malih i srednjih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca govorila je o poticajima u gospodarstvu i Programu gospodarskog oporavka.Na slici: Bozidar Kalmeta i Ivan Suker.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Porez na imovinu u početku će zahvatiti samo vikendice, automobile i plovila, na koje će se obračunavati sukladno stvarnoj vrijednosti, kazao je poduzetnicima Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade i ministar financija na radnom ručku koji je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

Time će jedinice lokalne samouprave kompenzirati pad prihoda opd poreza na dohodak, do kojeg će doći zbog izmjene poreznih stopa.

- Za oporezivanje ostalih oblika imovine još nema uvjeta, jer najprije treba srediti gruntovnicu, te u potpunosti primijeniti OIB - tvrdi Šuker. Stoga će se i drugi oblici imovine vjerojatno oporezovati u nekom drugom razdoblju, pojasnio je Šuker.

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je šefa SDP-a Zorana Milanovića na postizanje dogovora oko ključnih pitanja izlaska Hrvatske iz krize.

- Ja sam još u srpnju prošle godine pozvala sve parlamentane stranke na dogovor oko ključnih pitanja. Taj poziv stoji i danas, ali bojim se da do dogovora neće doći, i to zato što se neki ljudi boje gubitka popularnosti ako dignu ruku za nepopularne mjere. Mislim da to nije dobro i da se oko bitnih pitanja moramo dogovoriti - poručila je Kosor dodavši kako je iz njenih riječi valja čitati novi poziv oporbi za razgovore.

Prema njenim riječima, Vlada i oporba bi se trebali dogovoriti oko bitnih pitanja provedbe Vladina Programa gospodarskog oporavka. Nije dobro, tvrdi Kosor, da oporbeni čelnici obećavaju kako će građanima vratiti određene povlastice kada dođu na vlast jer je situacija teška i uskoro bi u pitanje mogle doći i plaće, a ne samo božićnice i regresi.

Ponovno je odbacila i mogućnost prijevremenih izbora.

Unatoč tome, premijerka ne smatra da se sada može stvarati nekakva Vlada ekonomskog jedinstva, koju zagovara dio poduzetnika ukazujući na Vladu demokratskog jedinstva kakva je postojala na početku Domovinskog rata.

No, poruke kako i vladajući i oporba isto gledaju na bitna pitanja izlaska iz krize svakako bi, smatra Kosor, pomogla izlasku zemlje iz krize i jačanju povjerenja građana. Istraživanja, naime, pokazuju da je povjerenje građana u Hrvatskoj na najnižoj razini u Europi, što je postala, tvrdi Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, jedna od najvećih prepreki izlasku Hrvatske iz krize.

Kosor je danas ponovno pozvala i sindikate da se vrate za pregovarački stol. Poručila im je kako je Vlada napisala amandamne na svoj prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), koji u velikoj mjeri prihvaća upravo sindikalne zahtjeve.

Nije važan ručak: Važno je da razgovaramo, pa taman i na livadi

Premijerka se požalila i na prigovore da ide na ručak s HUP-ovcima u klimatiziranom hotelu Antunović.

- Taj je ručak davno ugovaran i nije bitno hoću li ja uopće jesti ili ne - objasnila je Kosor

- Nemam ništa protiv da sljedeći susret organiziramo i na livadi na plus 50 stupnjeva jer smatram da je važno razgovarati - obrazložila je.

Kosor: Novce od 'cipelarina' bolje bi bilo potrošiti na nečije školovanje

- Novac koji Vlada izdvaja za 'cipelarine' mogao bi se koristiti za školovanje - predložila je premijerka Kosor.

'Cipelarina' je naziv za naknadu putnih troškova onima koji žive razmjerno blizu mjesta rada. Za putne troškove u proračunu je izdvojeno ukupno ok 1,4 milijarde kuna, no nije poznato koliko od tog iznosa točno otpada na 'cipelarine'.

- Kada bi se novcem od cipelarina školovalo samo 10 mladih ljudi, nešto bismo napravili - smatra Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:01