IZA KULISA

Porezi na šećer, duhan i alkohol su prijetnja puškom bez metaka

ilustracija
 Bozidar Vukicevic / Hanza Media

Viši porezi na slatke sokove, navodno i na cigarete i alkohol lako bi mogli biti prijetnja praznom puškom, što zbog činjenice da stiže izborna godina, a što zbog loše pripreme i posezanja za sankcijama prije nego li se provedu ozbiljne preventivne i edukacijske akcije o svim opasnostima koje vrebaju iz šećera, duhana i alkohola. Dapače, u Hrvatskoj vlada tridesetogodišnja šutnja o činjenici da smo među europskim rekorderima u pušenju, da nam je alkoholizam društveno prihvatljiv, da se sve ‘brže’ hranimo i da zato ‘brzo’ umiremo od raka i kardiovaskularnih bolesti unatoč ogromnim troškovima liječenja svih tih ovisnosti.

Nema preventivnih akcija u kojima bi se razgovaralo o lošoj hrani, o duhanu zbog kojeg je Hrvatska u vrhu ‘top liste’ umrlih od raka pluća ili od pola milijuna alkoholičara i barem još toliko onih koji prekomjerno piju a potom se liječe skupim presađivanjem jetre. Čak će i ‘tvrdokorna’ Austrija uskoro maknuti cigarete iz kafića, ali Hrvatska se ne da po tom pitanju i ustraje na više od 30 posto pušača među odraslima kojima navodno namjerava ‘malo promijeniti trošarine’.

Istom se puškom prijeti i alkoholu. No, gotovo je sigurno da samo cijene bez obzira radi li se o hrani, duhanu ili žestici neće promijeniti ponašanje odnosno skrenuti ovisnike u ‘zdravu ulicu’. Za taj put treba puno više, a to se postiže dugotrajnim radom za koji zdravstvene administracije u Hrvatskoj godinama nemaju volje ni želje.

U toj se svekolikoj neinformiranosti o razlici između ‘dobra i zla’ građani snalaze kako umiju i znaju. Uglavnom, umjesto odustajanja od ovisnosti posižu za ‘šverc komercom’, za ‘no name’ proizvodima, za alkoholnim ‘delancima’, prilagođavajući se dometima svoga novčanika. Oni, nominalno zaduženi za njihovu edukaciju i zdravlje, uglavnom se ne miču od početka. Dapače, o tome se gromoglasno šuti pa su viši porezi na slatke sokove zapravo udica bez pravog mamca na koju će se malo tko upecati, jer radi se samo o pokušaju ‘iznuđivanja’ za malo deblji zdravstveni proračun, a ne o stvarnoj brizi za zdravlje građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:14