SABORSKO POVJERENSTVO

Posao iz snova: Dobivaju 16.000 kuna plaće da bi odlučili o sukobu interesa!

Za pet mjesta u saborskom povjerenstvu javio se čak 21 kandidat

ZAGREB - Za ulazak u Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa bori se četiri puta više kandidata nego što je mjesta. Prema novom zakonu, Povjerenstvo će biti profesionalizirano, odnosno u njemu neće biti političari. Bio je raspisan natječaj. Četiri člana i predsjednika izabrat će Sabor.

Članovi Povjerenstva biraju se na mandat od pet godina, a njihova plaća bit će od 14 do 16 tisuća kuna. Ne čudi stoga što je u saborski odbor za izbor i imenovanja stigla prijava 21 kandidata.

Među njima su i dosadašnji član Povjerenstva Zorislav Antun Petrović , ali i Jadranka Kolarević iz Udruge Potrošač, zatim Ivan Vrkić, nekadašnji direktor HRT-a, ali i pravnica iz Hvidre kojoj je na čelu HDZ-ovac Josip Đakić . Novo povjerenstva imat će puno šire ovlasti.

Provjeravat će podatke koje su dužnosnici prijavili u svojim imovinskim karticama, a kontrolirat će i primanje darova. Nakon što im istekne mandat, neće ostati bez posla jer se prema zakonu vraćaju na ono radno mjesto na kojem su radili prije nego što su ušli u Povjerenstvo.

Dok im traje mandat, ne smiju biti politički aktivni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:22