NATJEČAJ

Posao od 4,5 milijuna kuna: Tvrtka u kojoj je radio Krstičević pobijedila bivšu Škorinu tvrtku

King ICT dobio je posao za Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva iako im je ponuda bila skuplja nego Omega Softwareu
Damir Krstičević i Miroslav Škoro
 Cropix

Iako je tvrtka Omega Software predala čak milijun i sto tisuća kuna jeftiniju ponudu na javnom natječaju, posao razvoja sustava prikupljanja službenih dokumenata RH, za što je natječaj raspisao Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, ipak je dobio King ICT. Ova bi javna nabava moguće prošla ispod radara da se na natječaj za posao procijenjene vrijednosti 4,5 milijuna kuna s PDV-om nisu javile samo dvije tvrtke, i to tvrtke povezane s političkim konkurentima Damirom Krstičevićem te Miroslavom Škorom.

Krstičević je, naime, s tvrtkom King ICT bio povezan sve do 2015. kad je aktivirao svoj saborski mandat te prestao biti član nadzornog odbora King ICT-a, dok je Škoro donedavno bio suvlasnik Omega Softwarea, tvrtke u kojoj je imao pet posto suvlasništva, ali iz koje je, kako je sam ustvrdio, izašao zbog pritiska medija.

Analiza

Kako je vidljivo iz dokumentacije objavljene na Narodnim novinama, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva natječajem je tražio kompaniju koja će mu izraditi programsko rješenje za automatsko upravljanje i prikupljanje službenih dokumenata te njihovu objavu na portalu, a posao podrazumijeva i analizu postojećih sustava, razvoj i implementaciju, instalaciju, kao i edukaciju zaposlenika.

image
Miroslav Škoro
Goran Mehkek/CROPIX

Na natječaj koji je raspisan još u siječnju ove godine, pristigle su dvije ponude, King ICT-a i Omega Softwarea, s time da je prva kompanija sustav ponudila razviti praktički za cijenu procijenjene vrijednosti nabave - točnije, njihova ponuda iznosila je 3,5 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 4,4 milijuna s porezom na dodatnu vrijednost, dok je Omega Software posao nudio napraviti za 2,6 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno ukupno 3,3 milijuna kuna.

Javno otvaranje ponuda dogodilo se u veljači, dakle mjesec dana nakon raspisivanja natječaja, no trebat će potom proći čak četiri mjeseca da bi objed ponude bile analizirane. Razlozi zbog kojih je posao otišao skupljem ponuđaču vidljivi su iz zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda od 2. lipnja.

Odbijenica

Naime, naručitelj je, između ostaloga, tražio da ponuditelj obavezno dokaže da je u povijesti poslovanja izvršio uslugu katalogizacije građe prema standardu UNIMARC, odnosno jednakovrijednom standardu, a čini se da je upravo to razlog zbog kojeg je ponuda Omega Softwarea odbijena.

Kako bi dokazali da su takvu uslugu izvršili, ova je kompanija, naime, navela da je za Agenciju za lijekove (HALMED) obavila nadogradnju sustava za upravljanje predmetima Centirix i Pismohrana, ali kako Središnjem uredu iz toga nije bilo razvidno da je Omega uistinu obavila posao katalogizacije, od ove su kompanije, jednako kao i od same Agencije, tražili nekoliko očitovanja.

Nakon nešto dopisivanja pokazalo se da je skepsa Središnjeg ureda bila opravdana: iz HALMED-a je na kraju stiglo pojašnjenje da su katalogizaciju građe na poslu koji je u natječaju naveden kao referenca zapravo napravili djelatnici Agencije, a ne djelatnici Omega Softwarea, nakon čega je Ured zaključio da ponuda nije valjana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:19