ZRAČENJE U JAPANU

POSLJEDICE RADIJACIJE: Od mučnina preko genetskih mutacija do smrti

Stanice želuca, crijeva i koštane srži najosjetljivije

Kolika je doza zračenja oko nuklearke Fukshima?

U subotu poslijepodne razina zračenja bila je 1015 milisiverta (mSV). Usporedbe radi, zbog zračenja iz okoline prosječan čovjek godišnje primi 2 mSV godišnje.

Kolika je doza zračenja koja se primi tijekom medicinskih pregleda?

Cjelokupnim CT-om tijela primi se 10 milisiverta, a rengenom pluća 0,1 milisivert. Rengenolozi i operateri nuklearnih elektrana smiju primiti oko 100 milisiverta tijekom pet godina, odnosno 20 milisiverta u jednoj godini toga razdoblja. Takve su osobe pod redovitom liječničkom kontrolom.

Kolika je smrtonosna doza zračenja?

- Oko 6000 mSV. Ta i veće doze su smrtonosne, a doza zračenja veća od 2000 mSv izaziva tešku radijacijsku bolest.

Koji su trenutačni učinci zračenja na ljudsko zdravlje?

Izloženost umjerenim dozama zračenja može nakon nekoliko sati dovesti do mučnine, povraćanja, proljeva, glavobolje i groznice. Više doze zračenja oštećuju unutrašnje organe i na posljetku mogu biti smrtnosone.

Koji su fisijski produkti posebno opasni za zdravlje?

Radioaktivni jod koji se ugrađuje u štitnjaču i radioaktivni stroncij koji se ugrađuje u kosti. Glavna opasnost organizmu prijeti ako radioaktivni produkti uđu u organizam, bilo preko dišnog, bilo preko probavnog sustava.

Koji su dijelovi tijela najosjetljiviji na oštećenja nastala zračenjem?

Najosjetljiviji na radioaktivno zračenje su stanice želuca i crijeva te dijelovi koštane srži u kojima se stvaraju stanice krvi.

Koji su dugotrajni učinci zračenja na ljude?

Zračenje dovodi do genetskih mutacija i najveći rizik na duži rok jest rak. Među kasnijim posljedicama zračenja su i degenerativne promjene u plućima, oštećenja bubrega, problemi s vidom itd.

Jesu li djeca izložena većem riziku od zračenja?

Potencijalno jesu jer rastu i razvijaju se, a u skladu s tim više se stanica u njihovom organizmu dijeli . Zbog toga je veća vjerojatnost da se poremeti ciklus diobe i da dođe do raka. Nakon Černobila, Svjetska zdravstvena organizacija zabilježila je dramatičan porast raka štitnjače kod djece u tom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:31