CRKVA

POSLJEDICE VELIKE AFERE U KOJOJ JE 'PAO' KAPTOLSKI MINISTAR FINANCIJA Bozanić prebendarima ograničava moć i uvodi nadzor nad financijama

 
Josip Bozanić
 Tomislav Kristo / CROPIX

Zagrebačka nadbiskupija i dalje nema novih članova Zbora prebendara, a imenovanja onih koji će se brinuti o imovini u crkvenom vlasništvu uslijedit će nakon što Kongregacija za kler potvrdi novi Statut Zbora prebendara.

A u tom novom statutu, kako saznajemo, prebendarima će se ograničiti moć te će im se uvesti kontrolni mehanizmi koji će nadzirati njihov rad, upravljanje financijama i nekretninama.

Ovako ukratko izgledaju novosti oko Zbora prebendara, kako se moglo iščitati iz priopćenja Zagrebačke nadbiskupije, nakon prošlogodišnje afere nakon koje je svih sedam članova Zbora prebendara prvostolne crkve u Zagrebu, na čelu s dekanom monsinjorom Mijom Gabrićem, jednim od najutjecajnijih hrvatskih svećenika, smijenjeno sa svojih dužnosti.

Potvrđene kazne

Podsjetimo, radilo se o malverzacijama oko nekretninskog posla i sumnje da su sumnjivim projektima umanjili i otuđili vlasništvo ove institucije za više desetaka milijuna eura u projektu centra Cascade i projektu luksuznih stanova u Goricama na zagrebačkim Remetama, koji nikad nisu zaživjeli.

Nakon postupka, mons. Gabrić je kažnjen sa sedam godina zabrane vršenja crkvene službe koja se tiče upravljanja crkvenim dobrima, a na pet godina mu se zabranjuju istupanja o svim dobrima Zbora prebendara.

Osim toga, pisali smo, godinu dana svaki dan mora moliti psalam “Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome”, šest mjeseci mora biti na ne mrsu i utorkom i petkom, mora ići na duhovne vježbe i pet godina uplaćivati novčane iznose karitativnoj ustanovi. Sličnu kaznu, s manjim brojem godina, dobili su i ostali, a Nadbiskupija je u četvrtak priopćila da je Kongregacija za kler 14. rujna 2018. godine potvrdila u cijelosti nadbiskupijsku izvansudsku odluku, kao i sve izrečene odluke i kaznene mjere bivšim članovima Zbora prebendara.

- Nakon završetka upravno-kaznenog postupka na nadbiskupijskoj razini, bivši prebendar i dekan Zbora prebendara, preč. Mijo Gabrić umirovljen je i nije mu povjereno vršenje niti jedne crkvene službe te ima obavezu održavanja nametnutih kaznenih mjera. Drugi bivši članovi Zbora prebendara prihvatili su odluke i mjere donesene u odnosu na njih u izvansudskoj odluci. Protiv odluke Kongregacije za kler preč. Ilija Žugaj podnio je utok Vrhovnom sudu Apostolske signature. Taj postupak pri Vrhovnom sudu Apostolske signature sada je u tijeku - navodi se u priopćenju Nadbiskupije.

Transparentnost

U samom Zboru prebendara nije bilo previše transparentnosti, što se vidjelo i u svjedočenjima članova nakon što je otvoren postupak protiv njih zbog malverzacija pa su u Nadbiskupiji odmah odlučili uvesti kontrolne mehanizme za buduće prebendare. Ti kontrolni mehanizmi trebali bi, neslužbeno doznajemo, ići u smjeru da budući prebendari moraju podnositi izvješća samom kardinalu Bozaniću. Na te informacije iz Nadbiskupije su tek odgovorili da je novi Statut izrađen.

- Za daljnje poslanje i crkveno djelovanje Zbora prebendara izrađen je novi Statut Zbora prebendara koji je predan Kongregaciji za kler na potvrdu. Nakon potvrde novog Statuta pristupit će se imenovanju novih članova Zbora prebendara. Po završetku cjelovitog slučaja vezanog uz Zbor prebendara ovaj Tiskovni ured izdat će šire priopćenje za medije - najavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:21