JOŠ NIJE SVE GOTOVO

POSLJEDNJA PRILIKA ZA DOGOVOR? Konačni dogovor o prodaji borbenih aviona mogao bi pasti na Novu godinu u Brazilu

 
 Reuters, Hanza Media

Konačni dogovor SAD-a i Izraela o sudbini prodaje aviona F-16 Barak Hrvatskoj mogao bi sljedećeg utorka, 1. siječnja, pasti u Brazilu. Tog je dana inauguracija novoga brazilskog predsjednika, na koju dolazi američki državni sekretar Mike Pompeo, ali i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. State Department je objavio kako će Pompeo upravo u utorak imati službeni sastanak s Netanyahuom i valja očekivati da će izraelski premijer otvoriti i pitanje prodaje aviona Hrvatskoj. Netanyahu se Pompeu još prošloga mjeseca u Bruxellesu požalio da SAD stopira prodaju, na što mu je američki državni sekretar, prema navodima izraelskih medija, odgovorio da on taj posao odobrava, ali ga stopira ministar obrane James Mattis. Sada kada je Mattis u ostavci, Netanyahu vidi još jednu, možda posljednju priliku da s Pompeom riješi cijeli posao.

A taj konačni pozitivni ili negativni odgovor s nestrpljenjem se čeka u Hrvatskoj. Brigadir Davor Tretinjak, voditelj stručnog tima Ministarstva obrane za nabavu borbenih zrakoplova, na HTV-u je izjavio kako se u Hrvatskoj na izraelski odgovor neće čekati unedogled. Kako kaže, sljedeći tjedan očekuje se službeni odgovor Izraela ide li se na potpisivanje ugovora ili ne. Ako odgovor ne dođe ili bude negativan, Ministarstvo obrane preporučit će Vladi prekid razgovora s Izraelom i "dogovor o B varijanti". Na pitanje je li to poništenje natječaja, brigadir Tretinjak je odgovorio: "To ćemo još vidjeti".

HTV piše da su Amerikanci od Izraelaca zatražili da najkasnije 4. siječnja odgovore na njihove uvjete pod kojima su spremni dozvoliti prodaju aviona Hrvatskoj, a koji podrazumijevaju vraćanje F-16-ica u prvobitno stanje.

Najnoviju komplikaciju oko prodaje izraelskih aviona sinoć su na tri televizije komentirali brigadir Tretinjak te brigadir Željko Ninić i Christian Jagodić, članovi stručnog tima za nabavu aviona. Sva trojica tvrde kako je State Department u rujnu prošle godine pismeno odobrio prodaju Baraka Hrvatskoj, ali ne znaju što se u međuvremenu promijenilo. No, za razliku od Tretinjaka, Ninić na Novoj TV tvrdi kako nema fiksnog datuma do kada Hrvatska može čekati dogovor Izraela i SAD-a, dok je Jagodić na RTL-u iznio novi iznos vrijednosti posla s Izraelcima. "Cjelokupna cifra je 475 milijuna dolara, koliko bi to ukupno koštalo hrvatske porezne obveznike". Izrael je na natječaju cijeli aranžman ponudio za 500 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:32