ČIZMARI U PROBLEMIMA

POSRNULA TVORNICA KOJU JE JOŠ U KAMPANJI OBIŠLA HRVATSKA PREDSJEDNICA Na dražbu ide pogon čije čizme rado nosi Kolinda Grabar-Kitarović

 Krunoslav Pavlina

Zagrebački Trgovački sud ovih je dana zaključio da ide na dražbu tvornički pogon tvrtke Inkop u stečaju iz Poznanovca, čije čizme često nosi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je i u kampanji za predsjednicu obišla taj pogon, procijenjen sada na 14.040 milijuna kuna.

Međutim, ni to vjerojatno neće biti dovoljno jer dugovi tvrtke iznose više od 20 milijuna kuna. Stečajni upravitelj Tomislav Đuričin kaže da proizvodnja i dalje radi te zapošljavaju 80-ak radnika i još traže potencijalnog investitora.

- Ako se pogon proda, a pojavi se novi investitor, morat će naći novi prostor, ali to ćemo sve još vidjeti. Ima zainteresiranih, ali nitko još s konkretnom ponudom - kaže Đuričin. Na dražbu ide, među ostalim nekretninama, kuća, dvorište i livada ukupne površine 906 četvornih metara te dvorište, oranica, pašnjak i put površine 5988 četvornih metara, potom kuća 162 četvorna metra te druga kuća od 140 četvornih metara, zgrada obućare s dvorištem i druge. Na nekretninama su uglavnom upisani vjerovnici: Kreditna banka Zagreb, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije te Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Stečajni upravitelj Đuričin kaže da su vjerovnici i dalje suglasni da se proizvodnja nastavi, a na pitanje dokad, odgovara da je odluka na vjerovnicima. Riječ je o tvrtki koja najvažniji ugovor ima s MORH-om, a proizvodi i zaštitnu obuću za ostale tvrtke gdje pokušava doći barem do dijela “kolača” koje je imala prije posrnuća. Inkop obuća d.o.o. je 2017. prijavila prihode u visini od 18,4 milijuna kuna, dok su 2013. ostvarili 58 milijuna kuna, ali zapošljavali su više od 220 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:03