AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI

POSTAVILI ULTIMATUM STUDENTIMA Moraju potpisati da će sami platiti gotovo 10.000 kuna školarine

Na ovaj se način, kažu studenti, Akademija likovnih umjetnosti osigurava dok Vlada na sjednici ne usvoji odluku Ministarstva o subvencijama školarina
 CROPIX

Potpišite izjavu kojom se obvezujete da ćete sami platiti troškove školarine ako nam Ministarstvo obrazovanja ne podmiri troškove ili ne možete upisati studij - ultimatum je to koji je Akademija likovnih umjetnosti postavila svojim studentima pri upisu koji su u tijeku.

- Među brojne prijavnice i ugovore o studiranju i zaštiti podataka umetnuta nam je i izjava koja ni ne izgleda vjerodostojno kao pravni dokument. Sada su završili zadnji ispiti i valjda su računali na to da studenti žele samo što brže riješiti upis pa da će sve potpisati bez razmišljanja i čitanja, a oni će se na taj način financijski osigurati.

Traže pomoć

Kada smo otišli u referadu po objašnjenje o tom dokumentu, rekli su nam da to moramo potpisati ako se želimo upisati - ispričao nam je Karlo Ris, član Studentskog zbora ALU. Navodno je čak 70 posto studenata ALU-a odbilo potpisati izjavu u kojoj stoji: “Ovime izjavljujem da ću u slučaju nepodmirenih troškova participacije školarine za akademsku godinu 2018./2019. od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na poziv Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu istu podmiriti osobno sukladno Odluci Vlade RH i Odluke ALU”.

- Nepotpisivanjem riskiramo godinu jer se nismo upisali, ali riskiramo i plaćanje pune školarine od 9600 kuna plus 800 kuna za materijale, što si ne možemo priuštiti jer većina nas ionako radi studentske poslove da bi imali za život - objasnio je Ris, dodajući da su se studenti za pomoć obratili odvjetnicima studentskoj pravobraniteljici i predsjedniku Studentskog zbora, a svi su ih savjetovali da ni u kojem slučaju ne potpisuju spornu izjavu.

Pritisak

- Pogrešno je navedeno samo ime ministarstva i nigdje nije eksplicitno objašnjeno na koje odluke se pozivaju i na temelju čega donose svoju odluku - rekao nam je Nediljko Jerković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, koji je i sam poslao dopise svim relevantnim institucijama kako bi se problem riješio bez ikakvih posljedica po studente.

Što će biti sa studentima koji ne potpišu spornu izjavu, upitali smo i samog dekana Akademije Aleksandra Battistu Ilića.

- Naš prioritet su uvijek studenti. Ova je izjava mehanizam pritiska i iako se čini da pritišćemo studente, zapravo pritišćemo državu. ALU je konstantno na rubu poslovanja, a ako država ne pokrije trošak školarina, mi ćemo bankrotirati - rekao je dekan Battista Ilić, naglasivši da je svjestan da se studentima ovaj postupak može činiti neugodnim, no, kaže, jednako je neugodno voditi instituciju za koju nadležni financijer ne želi osigurati troškove.

- Studenti su tu zaštićeni jer se oni mogu pozvati na Ustav i podići tužbu, a ja ne mogu ništa jer država financira studenta, a ne instituciju, osim plaća djelatnicima. Država se obvezala na besplatno školovanje i sada je upitna subvencija, no ALU ne može snositi ulogu države. Mi od tih školarina plaćamo hladni pogon, odnosno struju, plin i ostalo jer, za razliku od drugih fakulteta, ALU nema druge izvore prihoda - objasnio je Battista Ilić.

Hoće li biti sredstava za pokrivanje troškova studentskih školarina, pitali smo nadležno ministarstvo. “Prijedlog odluke o programskom financiranju, koji uključuje i subvenciju školarina, pripremljen je i poslan za sjednicu Vlade krajem srpnja. Odluka treba biti donesena do kraja rujna”, stoji u pisanom odgovoru, a kada će potpisivanje spomenute odluke o programskom financiranju biti na dnevnom redu Vlade, do završetka ovog izdanja nismo dobili povratnu informaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:11