BIJES U VRGORCU

‘Postoji jedan lagani način kako razlikovati naše jagode od onih superskupih i lažiranih!‘

‘Često me znaju pitati kako prepoznati vrgoračku jagodu. Jedino po svježini i okusu. Ma to treba probati i znat ćete!‘

Slobodna Dalmacija

‘Često me znaju pitati kako prepoznati vrgoračku jagodu. Jedino po svježini i okusu. Ma to treba probati i znat ćete!‘

Jagode pomalo crvene u dolini Neretve i Vrgorskoj krajini. Ispod zelenih listova i bijelih cvjetova stidljivo izviruje pokoja zrela ili napola zrela jagoda, tek dovoljno za reći da su ubrane prve jagode, piše Slobodna Dalmacija.

Intenzivnija berba očekuje se za desetak dana, ako ostane toplo vrijeme i ne bude jačih proljetnih mrazova, a onda će kupci zaista moću uživati u slatkim i sočnim jagodama.

Ali to ne sprječava nakupce, prekupce i trgovce da hrvatske tržnice od Prevlake do Dunava zatrpaju jagodama na kojima piše vrgoračke ili neretvanske.

Lažne su, naravno. Tko zna gdje su i kada ubrane, zasigurno negdje daleko od Vrgorca i Neretve. Pretpostavlja se u Grčkoj ili Španjolskoj.

Takve jagode onako od oka izgledaju kao vjerna kopija originala, ali kada se kušaju vrlo brzo s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 18:12