STUDENT DIGI AWARDS: 2. MJESTO

POTENTIAL BCI: RAZVIJAJU TEHNOLOGIJU ZA SPAJANJE MOZGA I RAČUNALA 'Kupit ćemo EEG, a imamo softver za čitanje misli'

 
Aldo Ferlatti i Kristijan Lucijetić
 Goran Sebelic / CROPIX

Tim Potential BCI iz Pule, koji je prema odluci stručnog žirija, također, zauzeo drugo mjesto na natječaju za najbolje mlade inovatore “Student DIGI Award”, već zna gdje će uložiti novac.

- Moramo kupiti EEG Headset koji bismo prilagodili našoj platformi. Cijena je tog uređaja koji očitava moždane impulse oko 7000 kuna, a onda ga povezati na našu platformu - kaže nam student FSB-a Kristijan Lucijetić, voditelj tima Potential BCI, koji razvija tehnologiju za spajanje mozga i računala. Rekli bismo da je to softver za “čitanje misli”, ali Lucijetić će nas upozoriti da je to softver koji bilježi električne impulse mozga i prevodi u jezik računala. Osim Kristijana, kojeg zanima spoj medicine i strojarstva, član Potentiala je programer i developer Aldo Ferlatti, student informatike na pulskom fakultetu “Juraj Dobrila”, i Frano Rajič, FER-ovac, razvojni inženjer i stručnjak za mikrokontrolere.

Poput rajfa

- EEG Headset koji želimo kupiti je uređaj poput rajfa za kosu, koji se stavlja na glavu i registrira moždanu aktivnost. Razvili smo arkadnu igru na računalu koja se može igrati preko takvog uređaja, znači dinosaur koji može poskočiti kad na to pomislite ili podignete obrve - objašnjavaju nam dečki iz tima. No, to je samo reklama za ono što, zapravo, žele pokazati, a to je dalekosežna ideja razvoja BCI softvera u segmentu e-sporta i posebne univerzalne softverske platforme s koje bi se mogli skinuti bilo koji programi na BCI uređaj.

Pula, 120320.
Tim BCI Potential,  Aldo Ferlati i Kristijan Lucijetic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

BCI tehnologija, odnosno sučelje mozga i računala, funkcionira tako da električni signal mozga hvata EEG uređaj, uz pomoć elektroda bilježi impulse i prenosi ih u softver, s kojim se onda može “komunicirati mislima”.

Nagli uzlet

- BCI tehnologija doživljava nagli uzlet trenutačno i za tri do četiri godine mogla bi postati mainstream. Trenutačno se ta tehnologija koristi, recimo, u medicini i rehabilitaciji. Paraplegičari tako mogu pokretati svoje udove ili oni koji su ostali bez ruke mogu, putem BCI-ja, upravljati umjetnom rukom - objašnjava Kristijan Lucijetić.

Dečki iz Potentiala zato žele napraviti platformu koja bi bila kao Android sustav za pametne telefone, na kojoj bi bili dostupni softveri i programi za brojne različite BCI primjene, ne samo medicinu, a korisnik bi to jednostavno mogao skinuti (download) na svoj uređaj, kao različite aplikacije. Na toj bi platformi svi koji razvijaju nešto preko BCI tehnologije mogli prodavati, a oni bi, kao posrednici, uzimali naknadu od 20 posto. Prva aplikacija na platformi, kad je lansiraju krajem godine, bila bi njihov softver za e-sportaše. - Karijere profesionalnih e-sportaša, u prosjeku, traju tri do pet godina. Našim softverom, za vrijeme treninga, mogli bismo pratiti igračevu razinu koncentracije ili umora- objašnjavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:52