PROMJENA VREMENA

POTOP U DALMACIJI Na jugu je pala ekstremna količina kiše; ulice su pod vodom a sutra bi moglo biti još i gore

 
Arhivska fotografija
 Ivo Ravlić / CROPIX

Najavljivana promjena vremena stigla je danas na cijelom Jadranu. Puhalo je jugo, zbog čega su porasle i temperature zraka. Gotovo u cijeloj Dalmaciji je danas bilo kiše, a najgore je bilo na samom jugu, u Zaostrogu, gdje je pala ekstremna količina od 161 litre kiše po metru kvadratnom, javlja Dalmacija danas. Ulice su pod vodom, a sutra bi moglo biti još gore pa je Državni hidrometeorološki zavod izdao narančasti meteoalarm za cijelu obalu zbog jakog i olujnog juga.

Za usporedbu, na šibenskom je području palo 10-20 litara po metru kvadratnom, u Drnišu 22, Vidu 28, na Korčuli 35, Orašcu 85, Trstenu 94, a na području Zaostroga je palo najviše kiše, čak 161 litra po metru kvadratnom. Na splitskom i sinjskom području je palo vrlo malo kiše.

Da je u Zaostrogu zaista pala ogromna količina kiše za jedan dan, pokazuju i podaci da u cijelom mjesecu studenom u Splitu prosječno padne 113 litara kiše po kvadratnom metru, piše Dalmacija danas.

Kiša pada i dalje, a situacija bi sutra mogla biti još gora jer su meteorolozi najavili više kiše nego danas.

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula javlja da će sutra biti nešto toplije, ali i vjetrovitije uz povremenu kišu u cijeloj zemlji. Vakula ističe da će na Jadranu u nekim mjestima nedjelja biti još kišovitija od subote, zbog čega se očekuju poplavljene rive, a mogući su i obilni pljuskovi s grmljavinom te jako i olujno jugo.

Promjenjivo vrijeme će se nastaviti i u novom tjednu, kada bi gotovo svakog dana moglo pasti barem malo kiše, no za početak studenog će biti ipak iznadprosječno toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:32