VALDIS DOMBROVSKIS

POTPREDSJEDNIK EK NA SASTANKU S GRABAR-KITAROVIĆ 'Europska komisija spremna je tehnički i financijski pomoći Zagrebu pri uvođenju eura'

Potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog, financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala Valdis Domborvskis.
 Dragan Matic / CROPIX

Europska komisija spremna je tehnički i financijski pomoći Zagrebu na putu prema uvođenju eura, rekao je u utorak potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis na sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a u razgovoru sa saborskim odborima ponovio je da je 2018. bila dobra za Hrvatsku, ali prostora za poboljšanja ima te je iznio preporuke.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je potpredsjednika EK Dombrovskisa, koji je ujedno povjerenik za euro i socijalni dijalog, u utorak, drugog radnog dana njegova posjeta Hrvatskoj, priopćeno je iz njezina ureda.

S gostom iz Bruxellesa, predsjednica je razgovarala o ulasku Hrvatske u Europski tečajni mehanizam i europodručje.

"Potpredsjednik Dombrovskis istaknuo je kako je Europska komisija spremna tehnički i financijski pomoći Hrvatskoj na putu prema uvođenju eura", navodi se u priopćenju.

Europski povjerenik razgovarao je u utorak i s članovima saborskih Odbora za europske poslove, Odbora za financije i državni proračun, Odbora za gospodarstvo, Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove a teme su bile gospodarski, financijski i socijalni izazovi te prioriteti koji stoje pred Europskom unijom.

Godina 2018. za Hrvatsku bila je dobra godina i gospodarski i fiskalni razvoj idu u ispravnom smjeru, kazao je Dombrovskis, priopćila je Služba za medije Hrvatskog sabora.

"Pozdravljam strukturne reforme koje provodite i kojima je cilj osnaživanje gospodarskog rasta", rekao je Dombrovskis.

Upozorio je da je uočen nedostatak većih stranih ulaganja u Hrvatskoj zbog "restriktivnog okruženja".

Nadalje, ocijenio je povjerenik EK-a, u "području osnaživanja poslovne i investicijske klime postoji još dosta prostora za napredak".

Dombrovskis, koji je u utorak u razgovoru s premijerom naglasio da Europska komisija podržava Hrvatsku na putu prema euru, to je isto ponovio i na sastanku sa saborskim odborima.

EK podržava i ulazak Hrvatske u ERM II – europski tečajni mehanizam ne samo kroz političku već i tehničku i financijsku podršku, kazao je.

Kroz Program potpore strukturnim reformama državama koje rade na uvođenju eura uz tehničku pruža se i znatna financijska potpora, istaknuo je.

"Moramo se uvjeriti da države ispunjavaju kriterije konvergencije prije ulaska u eurozonu, ali i da pokazuju određenu otpornost gospodarstva kako bi u toj eurozoni prosperirale", objasnio je.

Uključivanje u euro područje znači i ulazak u bankarsku uniju i u tom kontekstu treba procijeniti i potrebu reforme bankarskog sustava i stabilnost financijskog sektora, rekao je Dombrovskis.

Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević važnim smatra osigurati europska proračunska sredstva za kohezijsku politiku u idućem Višegodišnjem financijskom okviru.

Cilj te politike nije samo smanjenje gospodarskih i socijalnih razlika među državama članicama već i osigurati gospodarsku i političku stabilnost cijele Unije, podsjetio je Milošević.

"Nadam se da postoje odgovori na upotpunjavanje demografskog deficita kao i analize o upravljanju tržištem rada u državama članicama Europske unije", rekao je još Milošević.

Dodao je da je za dugoročnu stabilnost Unije vrlo važno približavanje standarda života država jugoistoka Europe s onima zapadnih članica EU-a.

Dombrovskis i saborski zastupnici razgovarali su i o utjecaju brexita na novi Višegodišnji financijski okvir i s tim povezano povećanje nacionalnih doprinosa u proračun EU-a i smanjenje sredstava za pojedine politike.

Razgovaralo se o upravljanju unutarnjim i vanjskim migracijama u Uniji, ideji uvođenja jedinstvenog europskog oporezivanja, očekivanim učincima članstva u EU-u na Hrvatsku te potrebi većeg iskorištavanja sredstava iz europskih fondova, dodaje se u saborskom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:13