NITKO NIKOM VIŠE NE VJERUJE

POTPUNA HISTERIJA U METKOVIĆU Pogledajte kako nakon smrti dječaka reagiraju liječnici, bez obzira je li riječ o odraslim pacijentima ili djeci

 
 CROPIX

Državno odvjetništvo u Dubrovniku jučer je potvrdilo da istražuje slučaj smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića, koji je umro zbog neodgovarajuće dijagnostike liječnika u Domu zdravlja Metković i Hitnoj medicinskoj pomoći.

- Nadležno Državno odvjetništvo u Dubrovniku, stalna služba u Metkoviću, provodi izvide povodom smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića - rekao nam je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Vlatko Cibilić.

Transport

Ovakav nastavak slučaja smrti dječaka predvidjela je i odvjetnica Ingrid Barić, koja zastupa mnoge žrtve hrvatskog zdravstvenog sustava, nakon neslužbenih inspekcijskih nalaza da liječnice u Metkoviću nisu prepoznale kliničku sliku preminulog devetogodišnjaka, a na teret im se stavlja i neodgovarajući transport dječaka.

- Ključan je dokaz svega način na koji se prepoznaje klinička slika te klinička slika tragično preminulog devetogodišnjaka. Nestručnost liječnika tek se treba dokazati, što je vrlo težak posao. Moram naglasiti da u DORH-u nisu stručni za ovu problematiku. Liječnice su završile medicinu i za njih se ne može reći da su nestručne.

Ako DORH smatra da su nestručne, onda to treba i dokazati, što je vrlo težak posao jer su one završile medicinu i imaju licence - tvrdi odvjetnica Barić te dodaje kako smatra da se na temelju medijskih napisa i drugih saznanja Državno odvjetništvo uključilo po službenoj dužnosti, poglavito jer je smrt djeteta u pitanju.

Parnica

- U takvom su kaznenom postupku roditelji djeteta oštećenici - pojašnjava Barić dodajući da roditelji mogu pokrenuti i građansku parnicu protiv ustanove, ali i liječnika, za odštetu. Postupanje DORH-a u svakom je slučaju komplicirano.

- Najprije se angažiraju vještaci koji će po zahtjevu DORH-a napraviti nalaz slučaja devetogodišnjeg dječaka, što će biti podloga za daljnja postupanja. Nalaz inspekcije i HLK samo su indicije da se nešto eventualno dogodilo. Nakon toga slijede izvidi nad svim akterima priče uključujući i roditelje. Policija će doći u Dom zdravlja odnosno Hitnu pomoć ili će djelatnici biti pozivani da daju iskaz u policiji. Na temelju obavljenih izvida može se i ne mora podignuti optužnica - pojasnila je Barić naglasivši da nije sklona kažnjavanju liječnika zbog ovakvih propusta:

- Oduzimanje licence primjereno je jedino kod koruptivnih kaznenih djela - kazala je odvjetnica. - DORH u svojim izvidima treba utvrditi apsolutno sve okolnosti. Koliko su liječnici taj dan radili, koliko su pacijenata primili. Nisu oni strojevi, nego ljudi od krvi i mesa. Dakle treba sagledati sve okolnosti, pa i to što su roditelji malenoga poduzeli - rekla je Barić.

Pacijenti se masovno šalju na bolničko liječenje u Dubrovnik

I dok se čekaju službeni nalaz inspekcije Hrvatske liječničke komore i Ministarstva zdravstva te izvidi DORH-a, u Metkoviću je nastupila svojevrsna histerija nepovjerenja u zdravstvene institucije. U strahu su jednako i pacijenti i liječnici. U toj pomalo shizofrenoj situaciji na bolničko liječenje šalje se tko treba i tko ne treba. Liječnici u strahu za svoj položaj tako u bolnice upućuju i one ljude koji bi u drukčijim okolnostima zasigurno ostali ležati u kućnim uvjetima.

Doznajemo da je jedna devedesetogodišnjakinja nakon pregleda na Hitnoj pomoći helikopterom transportirana u bolnicu iz straha da ne bi na Hitnoj preminula. U dubrovačku bolnicu u noći na četvrtak primljeno je petero pacijenata iz Metkovića, od kojih većina nije bila za daljnje bolničko liječenje jer se radilo o primjerice niskom tlaku, virozi ili bolovima u leđima, što se sve moglo liječiti u kućnim uvjetima. Doktori, pa i oni s višegodišnjim iskustvom, postali su nesigurni pa i za najmanju potrebu upućuju pacijente na bolničko liječenje.

Odjel pedijatrije bolnice pun je, i to ne samo malih pacijenata iz Metkovića te doline Neretve nego i s Pelješca, Korčule... - Svi pedijatri s područja županije šalju djecu u bolnicu. Morali smo na pedijatriji ubaciti dodatne krevete - kazao je ravnatelj Bekić. - Kolege na terenu su preoprezni, a mi nastojimo pružiti skrb unatoč nedostatku osoblja - zaključio je Bekić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:06