NOVI STATUT

POTPUNI KAOS U DJEČJOJ BOLNICI Uprava Srebrnjaka povlači odluku: ured nije iznad Ministarstva

Boro Nogalo
 Neja Markicevic / CROPIX

Zna li “desna što radi lijeva”? Pitanje je to za milijun dolara kad je riječ o Upravnom vijeću Dječje bolnice Srebrnjak, koje se u posljednje vrijeme “sastaje” elektronski gotovo na dnevnoj razini i donosi odluke koje već na sljedećoj sjednici povlače.

Jučer je UV, nakon što je Jutarnji upozorio na nezakonitu izmjenu dijela statuta po kojoj je Gradski kontrolni ured iznad inspekcije Ministarstva zdravstva, ponovo mijenjao statut bolnice.

U četvrtak uvedena ingerencija po kojoj je razlog za smjenu ravnatelja “neposlušnost” prema kontrolnom uredu i drugim gradskim strukturama, jučer je izbačena iz statuta.

Upitna zakonitost

Naime, valja podsjetiti da je nakon što je Upravno vijeće prije gotovo dva tjedna smijenilo dugogodišnjeg ravnatelja dr. Boru Nogala temeljem nalaza Gradskog kontrolnog ureda počelo je preispitivanje zakonitosti takve odluke. Točnije, nadzor nad radom zdravstvenih ustanova ima inspekcija Ministarstva zdravstva, a Hrvatska liječnička komora nad stručnošću.

Zakon ne “poznaje” Gradski kontrolni ured, ali da bi se ipak dao “legitimitet” Nogalovoj smjeni prošlog je četvrtka sazvana elektronska sjednica Upravnog vijeća s dnevnim redom - promjena statuta bolnice, i to poglavito članka koji navodi razloge za smjenu ravnatelja.

Smjena pa izmjena

Upravno je vijeće tada odlučilo da ubuduće čelni čovjek bolnice može dobiti “otkaz” ako “ne izvršava naloge utvrđene nalazom Gradskog kontrolnog ureda ili ne surađuje s gradskim uredom za zdravstvo, kontrolu ili javnu nabavu”. Drugim riječima, prvo je smijenjen Nogalo, a UV je tu mogućnost Gradskom kontrolnom uredu dao kroz promjenu statuta - naknadno!? Vjerojatno je netko “šapnuo” UV-u da to baš ne drži vodu pa je jučer malo prije podneva sazvana nova elektronska sjednica na kojoj je na dnevnom redu ponovno bila promjena statuta bolnice. Ovoga puta trebalo je “izbrisati” ono što je u četvrtak dodano. Baš kao prošlog tjedna, ni u ovom “igrokazu” nisu sudjelovali članovi UV-a iz bolnice, prof. dr. Davor Plavec i Zrinka Kolak, pa je sve “palo” na trojac prof. dr. Ane Stavljenić Rukavine kao predsjednice te Joze Milićevića i prof. dr. Borisa Labara, koji je izglasao statutarne promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:35