MEDICINSKE SESTRE S FAKULTETOM

POTPUNO ZABORAVLJENE 'Zbog propusta Vlade 10 godina primamo plaću nižu za 1600 kn, što mi drugo preostaje nego preseliti se u Njemačku...'

Marija Orlić Šimić
 Goran Mehkek / CROPIX

“Da, otišla sam u Njemačku, i to u godinama kad se obično vraća ‘kući’, ali procijenila sam da je zadnji trenutak da pokušam ‘pospremiti’ neke životne probleme, osigurati studiranje djeci i platiti kredite. No, glavni poticaj da uopće razmišljam o odlasku činjenica je da se status diplomiranih medicinskih sestara odnosno onih koje su završile fakultet ne rješava. I dalje, naime, radimo pod istim uvjetima kao da se nismo obrazovale”.

Ove riječi medicinske sestre Ane sa završenim fakultetom koja je godinama radila u jednoj velikoj zagrebačkoj bolnici ukratko opisuju problem koji traje već desetak godina. Oko 1000 medicinskih sestara s visokom stručnom spremom nisu priznate u zdravstvenom sustavu, odnosno imaju plaću kao tzv. prvostupnice, odnosno kao da imaju završenu višu školu. Naime, u Vladinoj Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama one naprosto ne postoje, premda su prve diplomantice stigle s fakulteta još 2007. godine. Da ironija bude veća, svoje su obrazovanje same plaćale.

Bolnice peru ruke

U bolnicama u kojima su zaposlene pozivaju se na tu odredbu i u sistematizaciji radnih mjesta, odnosno tvrde da da ne mogu promijeniti njihov koeficijent za plaće jer ih je “Vlada zaboravila”. Maksimum je priznavanje obrazovanja sestara prvostupnica koje su završile trogodišnji studij što se primjenjuje i na one koje su završile fakultet. Nastavi li se ignoriranje te činjenice, veći dio najobrazovanijih medicinskih sestara mogao bi krenuti Aninim primjerom. “Bojim se da će veći dio od 71 medicinske sestre s fakultetom u našoj bolnici otići na rad u inozemstvo, a to bi bila katastrofa jer po propisima EU od nas se traži da u svakoj smjeni radi barem jedna visokoobrazovana sestra. Istovremeno, meni su vezane ruke, ne mogu kršiti propise i povećati im plaću”, kaže ravnatelj najveće hrvatske bolnice, KBC-a Zagreb, prof.dr. Ante Ćorušić. Naime, zbog “zaboravnosti” Vladine uredbe medicinske sestre sa završenim fakultetom imaju svakog mjeseca oko 1600 kuna manju plaću. Kad bi se njihov koeficijent povećao, to bi ukupno na godišnjoj razini bilo oko dva milijuna kuna veći trošak za KBC Zagreb, odnosno za toliko bi bolnici trebalo povećati limit.

Masovni odlazak

“Samo ove godine radni odnos s KBC-om raskinulo je čak 108 medicinskih sestara od kojih je većina prvostupnica upravo zbog neriješenog statusa”, upozorava Marija Orlić, glavna sestra KBC-a Zagreb. Dodaje da status nije riješen niti za 7 fizioterapeuta te 5 inženjera laboratorijske dijagnostike koji također imaju završeno visoko obrazovanje, a nema ih u Vladinoj Uredbi.

“Medicinske sestre su 24 sata uz pacijente, rade vrlo odgovoran i zahtjevan posao, a istodobno se već deset godina ne rješava ovaj problem”, kaže Orlić. Naglašava da su sestre same plaćale svoje obrazovanje i “krale” vlastite slobodne dane, godišnje odmore za predavanja i učenje da bi mogle završiti studiji.

Odgovor ministra

Sestre su zadovoljne što im u nekim bolnicama u posljednje vrijeme omogućavaju studiranje uz tzv. plaćeni dopust. No, nakon završenog studija to moraju vratiti kroz obvezu dvostruko dužeg ostanka u toj bolnici. Za razliku od bolničkih pravnika, oni izvan zdravstvenog sustava tvrde da rješenje postoji i pored Vladine Uredbe. Kažu da kada u Uredbi nije predviđeno neko radno mjesto pa onda niti koeficijent, onda se treba statutima bolnica riješiti taj problem, a koeficijent odrediti na način da on bude identičan kao i za slično radno mjesto sa sličnom složenosti posla i stručnim obrazovanjem.

Navodno će ovih dana ministru zdravstva iz bolnica biti upućen prijedlog dopune spomenute uredbe koji, ako bi se prihvatio, konačno barem pravno rješava ovaj problem. Ministar Milan Kujundžić kaže kako je upoznat s tom nepravdom te da bi se ona mogla objektivno brzo riješiti promjenom uredbe, ali da u trenutnim limitima bolnica nema prostora za povećanje plaća. Riječju, tek kad bi se promijenio način plaćanja bolničkih usluga možda bi se nakon desetogodišnjeg čekanja konačno našlo rješenje i za visokoobrazovane medicinske sestre kojih u ovom trenutku u Hrvatskoj ima oko tisuću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 10:47