PRIRODNA KATASTROFA

POTRESNA REPORTAŽA IZ RANJENE HRVATSKE KOSTAJNICE Oblaci prašine, grmljavina i štropot kuća koje se ruše, brdo koje se pomiče i puca na sve strane...

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Utorak 13. ožujka ostat će crnim slovima zapisan kao jedan od najgorih dana u mirnodopskoj povijesti Hrvatske Kostajnice, pitoresknog gradića stiješnjenog između brda Djed i rijeke Une. Zlo je počelo negdje oko 14 sati kada se pokrenulo cijelo brdo. U svega nekoliko minuta veliko klizište do temelja je srušilo šest, a teško oštetilo još šest kuća. Ljudima je u hrpama blata nestalo sve. Samo pukom srećom nitko nije stradao.

Tragedija se dogodila u vrijeme boravka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Hrvatskoj Kostajnici koji je u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ministra Tomislava Ćorića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragana Lozančića posjetio Hrvatsku Kostajnicu, koju su proteklih dana zadesile dvije elementarne nepogode: velika poplava rijeke Une i odron kamenih gromada s brda Djed, čije su odlomljene stijene oštetile dvije i ugrozile desetak kuća u Ulici Davorina Trstenjaka.

FOTOGALERIJA: Odron u Hrvatskoj Kostajnici

Da se nešto čudno, osim ugroze od poplave događa u Hrvatskoj Kostajnici, brojne novinarske ekipe koje su čekale izjavu premijera ispred zgrade gradske uprave mogle su se uvjeriti oko 14 sati, kada je više vatrogasnih kola i kola hitne pomoći projurilo središnjom gradskom ulicom.

- Klizište je odnijelo kuću, čuli smo od policajaca.

- Dogodilo se to odmah iznad tvornice Pounje, gdje se proizvodi čuveni 'plavi cvijet'', pojasnili su nam.

Kad, tamo, imali smo što i vidjeti. Scene kao iz ratnih filmova. Oblaci prašine, grmljavina i štropot kuća koje se ruše, brdo koje se pomiče i puca na sve strane. Stajali smo na cesti, vidjeli pukotine u asfaltu i osjetili kako se cesta i okolna zemlja tresu. Kao da je potres. Pred našim očima jedna se ogromna zidana kuća nadimala kao vrećica od papira, pojavile su se ogromne pukotine na zidovima i uz zaglušnu buku i oblake prašine, rušio se zid po zid kuće najbliže cesti koja od Hrvatske Kostajnice vodi prema Hrvatskoj Dubici.

FOTOGALERIJA: Poplava u Hrvatskoj Kostajnici

- Ono je moja kuća, odnosno, ono što je od nje ostalo. Srećom svi smo uspjeli izaći, mama, brat i ja. Jedan smo auto na vrijeme sklonili, a drugi nismo imali vremena spasiti. Pod ruševinom su ostale stvari, roba, namještaj, tehnika. Ja sam utrčao po diplomu i laptop. Uspio sam iskočiti van kroz balkonska vrata. Mogao sam i nešto vrednije i pametnije spasiti, očajan je Perica Marjanović, stanovnik Ulice Stari put.

Veli kako njegove kuće broj 13a više nema, da je s jedne strane brda stradalo šest, a s druge otprilike isto toliko kuća te da brdo i dalje klizi, nosi sve pred sobom.

Njegovu mamu Ljiljanu zatekli smo kod susjeda. Ni sama ne zna što ih je zadesilo. Veli kako su u ponedjeljak osjetili da nešto nije u redu: zidovi su pucali, kuća je škripila, drveni električni stupovi su se nagnuli prema cesti.

- Nismo znali što nas čeka, nikada ovdje nije bilo klizišta. Da smo predosjetili što nam se sprema mogli smo stvari spasiti. Ovako smo opet ostali bez svega. Moj sin je pozvao Elektru zbog bandere, jer je prijetilo da će žice popucati i mogla bi struja ubiti nekoga. Došli su iz Elektre danas i evo, ni svoja vozila nisu uspjeli spasiti. Poklopila ih je moja srušena kuća, očajna je Ljiljana Marjanović.

Veli kako će noćas spavati kod susjeda ili malo niz ulicu kod tete, ali da ne zna kako dalje. Obnovili su kuću nakon rata i sada opet sve ispočetka.

- Mogu samo reći da smo imali sreće što se sve dogodilo po danu. Da je havarija krenula po noći, sve bi nas pobilo, nitko ne bi imao vremena izaći van koliko se brzo to zlo dogodilo, rekla je.

Umirovljeni učitelj Nikola Zagorac nije mogao sakriti suze gledajući porušene kuće u svojoj ulici. Pošao je baš u posjet susjedu čija je kuća među prvima nestala. A sada kuće nema, samo hrpa cigle i razbijenih crjepova.

- Ne znam što mi je sa susjedom, valjda je sve u redu, čuo sam da nitko nije stradao. A ni sam ne znam je li ovo kraj, hoće li brdo i dalje kliziti i rušiti sve pred sobom i je li i moja kuća ugrožena koja je samo malo dalje, ispričao je Nikola.

On i susjedi ne sjećaju se da je ikada u tom dijelu Hrvatske Kostajnice bilo klizišta. To nisu velika ni strma brda...

Mjesto tragedije je nešto prije 15 sati obišao i premijer Andrej Plenković, koji je u pratnji potpredsjednika Vlade i ministar obrane Damira Krstičevića te ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića sudjelovao u radu županijskog kriznog stožera u Hrvatskoj Kostajnici zbog ugroze od poplava. Naime, noću na utorak vodostaj Une narastao je na više od 450 centimetara i proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava.

- Ovo su zbilja izvanredne situacije. Kao u filmu nestalo je nekoliko kuća, ceste, dva auta HEP-a koji su jutros došli popraviti vodove, izjavio je Plenković u Hrvatskoj Kostajnici nakon sjednice Kriznog stožera na kojoj je sudjelovao. Istaknuo je da su odroni zemlje posljedica velike količine snijega koji je nedavno pao.

- Srećom, prema prvim informacijama koje smo dobili od Hrvatske gorske službe spašavanja, hitne medicinske pomoći, od gradonačelnika i susjeda, u ovom trenutku se čini da nema ljudskih žrtava, niti ozbiljnijih ozljeda, naglasio je Plenković nakon obilaska mjesta tragedije.

Dodao je kako će 'hrvatska Vlada u suradnji s gradom i županijom učiniti hitne i maksimalne napore da se svim ljudima koji su danas ostali bez svojih domova osigura i smještaj te da pomognemo u rekonstrukciji njihovih kuća. Ovo su zbilja izvanredne okolnosti', zaključio je predsjednik Vlade.

Odlukom gradonačelnika Hrvatske Kostajnice svi ljudi koji su ostali bez krova nad glavom smješteni su u kostajničkom hotelu Central.

Inače, dobra vijest je što je Una prestala rasti tako velikom brzinom i očekuje se uskoro stagnacija i pad vodostaja. Stanovnicima i službama Hrvatske Kostajnice u obrani od poplave pomažu i pripadnici Hrvatske vojske. Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio je u odluku o upućivanju do 100 pripadnika Oružanih snaga RH za pomoć na području ugroženom poplavama na području Sisačko-moslavačke županije.

FOTOGALERIJA: Vojska pomaže stanovnicima Hrvatske Kostajnice

Tako je na područje Letovanića upućeno 50 vojnika, Petrinje 30, a u Hrvatsku Kostajnicu 20 pripadnika OS RH, gdje će biti angažirani na obrani od poplave. Podsjetimo, ministar Krstičević je u ponedjeljak donio odluku o upućivanju do 100 vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Karlovačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:14