PREBOLESNE ZA OSIGURANJE

POTRESNE ISPOVIJESTI PACIJENTICA KOJIMA JE UKINUTO DOPUNSKO 'Imam redovite kontrole, vađenje krivi i mjesečni trošak za lijek. Niti 100 kuna mjesečno'

Osiguravatelji sve češće ne produljuju osiguranje dopunskog navodno zbog najava o dizanju najvišeg iznosa participacije na 4000 kn
Ilustracija
 Duje Klarić / CROPIX

“Čitam članak o tome kako je Uniqa osiguranje ovih dana obavijestilo gospodina Zvonimira da s njim više neće sklopiti ugovor, odnosno novu policu dopunskog osiguranja i tek sad se osjećam dodatno loše. Ma ne znam ni kako se osjećam. Jadna? Ne, iz inata ipak više bijesna! Možda i više od toga”, tako počinje naš razgovor sa Siščankom Jadrankom koja je također nedavno ostala bez novog ugovora o dopunskom osiguranju baš kod istog osiguravatelja kao i Splićanin Zvonimir samo zato što su “postali preveliki potrošači”. Naime, njihova dosadašnja osiguravajuća kuća rekla im je zbogom jer su previše - bolesni!?

U petak 11. kolovoza ujutro nazvala me gospođa iz Uniqe i doslovno rekla: “gospođo, obavještavam vas da, s obzirom na to da vam polica istječe 31. kolovoza, Uniqa neće ponovno sklopiti ugovor s vama jer ne možemo pratiti vaše troškove”, kaže Jadranka.

Iznenađenja

“Bilo je jutro, pijem kavu, još ne baš svjesna onog što sam čula samo odgovorim - OK i završim razgovor. No onda su se pojavili brojni upitnici. Sjetim se da mi je netko, ne tako davno, rekao da je to praksa Uniqe, koja nije nigdje navedena, odnosno da imaju limit. Ne dam se samo tako. Nazovem ih i tražim objašnjenje”, govori Jadranka ne bez bijesa u glasu jer, kaže, prije sklapanja police vrlo se detaljno informirala kod savjetnika osiguranja da ne bi bilo naknadnih iznenađenja. Izgledalo je to prilično bajkovito sve dok u travnju prošle godine nije završila na bolničkoj intenzivnoj. Otad je sve češće u bolnici i na pretragama, što je sigurno povećalo broj participacija i njihov iznos koji osiguravatelj mora nadoknaditi na temelju dopunskog osiguranja.

No unatoč tome Uniqa je lani u rujnu ipak sklopila novu policu s Jadrankom, ali sad je ljubav ipak pukla. “Pokušala sam izračunati zašto sam “skupa” jer sad imam samo redovite kontrole, vađenje krvi i mjesečno trošak za 3 lijeka. Ni 100 kn mjesečno. Što se događa? Koji troškovi? Zar mi treba dopunsko samo dok sam zdrava?” pitala se Jadranka.

Brzo je doznala što ih muči. “Od službenice Uniqe saznala sam da su moji troškovi bili 3300 kuna. To su troškovi zbog kojih me Uniqa odbija kao osiguranika za dopunsko osiguranje. I još nešto. Dobila sam i ‘uputu’ - gospođo idite u HZZO”, prilično ljuto opisuje Jadranka tijek razgovora s donedavnim osiguravateljem. Kaže kako je već sklopila policu kod druge osiguravajuće kuće, pita se što bi se dogodilo da je bila u planinarskoj kući na Velebitu, bez signala jer u tom slučaju ne bi stigla reagirati s novom policom 15 dana prije isteka Uniqine.

“Poslovna politika? Ovako se loše i jadno nisam osjećala ni kad su mi spašavali život. Nesigurno i povrijeđeno. Zar dopunsko osiguranje treba samo zdravim ljudima? I, još nešto, treba samo pročitati na stranici Uniqe kojim nas riječima privlače da, eto, baš kod njih sklopimo policu dopunskog osiguranja, a onda vas, zbog bolesti, samo tako otkantaju i kažu kako nisu prekinuli osiguranje, nego ga samo ne žele produljiti”, ogorčeno govori Jadranka.

Povrat uplata

Slična je i Petrina priča. Imala je, naime, policu dopunskog u Uniqi i sve je bilo u redu dok se nije teško razboljela. “Onkološki sam pacijent i zato su mi otkazali uslugu. Nisu pristali ni na moj prijedlog da mi povećaju cijenu police, ali sad se pitam zašto mi onda nisu vratili barem dio mojih uplata s obzirom na to da godinama nisam trošila ništa”, kaže Petra.

Sve su te priče oko privatnih osiguravatelja vrlo sliče. Nude police po povoljnoj cijeni, ali samo dok za njih ne nastane “šteta”, odnosno plaćanje visokih iznosa participacija zbog bolesti. Na naš upit zašto odbijaju produljiti police onima koji “puno troše”, iz Uniqe je stiglo obrazloženje u kojem se kaže da je pokriće police dopunskog osiguranja neograničeno sve dok traje osiguranje. “No zbog toga što je nastup osiguranog slučaja izvjestan, a što je u suprotnosti s osnovnim principima osiguranja, kao i sa Zakonom o obveznim odnosima, nismo u mogućnosti ponuditi policu u nešto manje od jedan posto slučajeva”, kažu u Uniqa osiguranju.

Na naš upit Udruženju osiguravatelja pri HGK o tome kolikom broju od 220.000 svojih osiguranika godišnje odbiju produljiti police, odgovor nismo dobili. Obrazloženje - godišnji odmori. No predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje Damir Zorić kaže kako osiguravatelji rade po tržišnim uvjetima i zato se moraju gledati svi ugovori u svojoj isplativosti. Ured prati broj polica osiguravatelja te prihode, ali ne i odustajanje od osiguranika nakon isteka ugovora.

Najava ministra

No čini se da je razlog sve češćih odluka osiguravatelja da ne produljuju osiguranje dopunskog zdravstvenog osiguranja najava ministra zdravstva o povećanju najvišeg iznosa participacije sa 2000 na 4000 kuna, što bi im police učinilo potpuno neisplativima za njihove budžete. Naime, svi privatni osiguravatelji imaju 220.000 polica i godišnje uprihode oko 300 milijuna kuna. Sve dok je najviši iznos participacije 2000 kuna, a osiguravaju uglavnom mlade i zdrave osiguranikom toj je posao za njih isplativ. Povećanje tog iznosa tjera ih na “otkazivanje” polica svima koji ga prekorače.

S druge strane, HZZO-ova polica od 70 kuna pokriva sve troškove osim B liste lijekova. HZZO bi mogao pokriti i više participacije jer ima 2,5 milijuna polica, od kojih je 1,2 milijuna onih koje plaćaju građani iz svog džepa, a ostatak plaća proračun po raznim zakonskim temeljima. Godišnji iznos premija HZZO-a je 2,2 milijarde kuna, što govori da zbog povećanja participacija police ne bi trebale poskupjeti. Čini se da plaćanje police dopunskog HZZO-u za osiguranike i dalje ima najmanji rizik jer dopunsko osiguranje državnog osiguravatelja funkcionira bez profita i nikom ne otkazuje police, bez obzira na godine i bolesti od kojih boluju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:24