TRAGEDIJA NA KORNATU

Potresno svjedočenje: Vatrogasci nisu mogli govoriti. Prošli bi i gore da im nisam davao vode

U nastavku suđenja Draženu Slavici danas je potresno svjedočanstvo iznio ugostitelj sa Kornata Vitomir Rameša
Zadar, 041011.Na Zupanijskom sudu u Zadru jutros je nastavljeno sudjenje Drazenu Slavici zbog Kornatske tragedije gdje je smrtno stradalo 12 vatrogasaca.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

ZADAR - Izgorjeli su po čitavom tijelu i nisu mogli govoriti. Na sebi gotovo da i više nisu imali odjeće. Bili bi jadni i gore prošli da im nisam davao vode. Do 20 sati ležali su kod moje konobe. Govorio sam policiji da što prije krenu prema bolnici, ali su oni čekali nekakvo odobrenje - rekao je danas u svom potresnom svjedočenju ugostitelj sa Kornata Vitomir Rameša koji je dao iskaz u nastavku suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici na Županijskom sudu u Zadru. Kobnog dana Rameša je bio u svojoj konobi u uvali Šipnat na otoku Kornatu gdje su nakon tragedije on i rođak iz kilometar udaljenog maslinika prenijeli četiri ranjena vatrogasca.

- Helikopter je u maslinik dovezao četiri ozlijeđena, a ja sam u konobu prenio dvojicu. Tamo smo ih pokrili dekom, a koga sam nosio ne znam - izjavio je Rameša. Prema njegovim saznanjima, izvlačenje vatrogasaca sa mjesta tragedije je počelo oko 18 sati, a prve informacije o stradalima dobio je oko 14.20 sati kada je u njegovu konobu došao Joško Klarić.

- Činilo se da su ga obavijestili da ima ranjenih i stradalih. Popio je samo pola kave i odmah otišao. Nakon njega su došli mlađi vatrogasci koji su tražili vodu. Rekli su da im voda treba za ohladiti vatrogasce - ispričao je Rameša.

O strašnim mukama koje su morali proći stradali vatrogasci svjedočio je i vatrogasac DVD-a Zaton Darko Cvitan koji je sa još pet profesionalnih vatrogasaca poslan na Kornat dva sata nakon što je preko vatrogasaca prešla vatra. Tek po dolasku na Kornat doznao je da ima šest mrtvih, a prije toga u šibenskoj vojarni gdje su se okupili to mu nitko nije rekao, pa ni Slavica koji je bio tamo.

- Bilo je stravično. Ljudi su bili ispečeni, natečenih glava, a zglobovi su im se odvajali od tkiva - izjavio je Cvitan dodajući kako su od policije tražili da im dopuste da čuvaju njihove mrtve, no da im to nisu dozvolili.

Maloljetnici su na požarište dolazili motorima, biciklima i slično..

- U pravilu su maloljetnici dolazili na požarište na „svoju ruku“, motorima, biciklima i slično iako im to zapovjednik nije dopuštao - ispričao je danas vatrogasac DVD-a Vodice Dino Durović koji je kritičnog dana gasio požar na Hvaru. Rođak i kolega iz DVD-a Vodice 22-godišnji Ante Juričev Mikulin nazvao ga je u 14.48 sati kazavši mu da su se upravo iskrcali na Kornat i krenuli prema kruški sa vodom.

„Dok smo razgovarali bio je sasvim normalan. Primijetio bih da nešto tada nije bilo u redu jer se znamo od malena - kazao je. Kada je po odlasku sa Hvara doznao da ima stradalih pokušao je nazvati Mikulina ali je imao signal da je osoba isključila mobilni aparat.

Saša Hlevinjak, jedan od sveukupno 23 pripadnika protupožarnih namjenskih organiziranih snaga OSRH (PP NOS) koji su 30.kolovoza iz Malog Lošinja, gdje im je sjedište, poslani na Kornat, danas je posvjedočio kako su za stradale vatrogasce saznali tek po dolasku na otok.

„Zatekli smo šest vatrogasaca, no nisam sa njima osobno komunicirao. Da je netko stradao čuli smo, teško mi je kazati kada.

Ne znam je li to bilo isto popodne ili sutradan kada smo napustili otok, kazao je Hlevinjak. Odgovorio je da je brod Hrvatske ratne mornarice koji je cijelo vrijeme bio usidren na Kornatu navodno doveo vatrogasca koji je trebao s nama koordinirati. „Iako se nisam spuštao s brda, vidio sam ga, ali ujutro broda nije bilo, kazao je Hlevinjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:38