ZAVRŠILA SJEDNICA

POTVRĐENE KAZNE POBUNJENICIMA Statutarna komisija SDP-a nakon razmatranja žalbi potvrdila suspenzije Grbina, Hajdaša Dončića, Zmajlovića i Babića

 
Oni koji su protiv: Struju koja od početka nije prihvatila Davora Bernardića predvode potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin i član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić
 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

Statutarna komisija SDP-a u utorak kasno navečer potvrdila je odluku o četvorici suspendiranih članova Predsjedništva stranke Peđi Grbinu, Siniši Hajdašu Dončiću, Mihaelu Zmajloviću i Vedranu Babića.

- Statutarna komisija SDP-a je na današnjoj sjednici odlučivala o žalbama četvorice suspendiranih članova te potvrdila odluke Glavnog odbora - navodi se u kratkom priopćenju koje je stiglo iz SDP-a u utorak nešto prije 23 sata, a koje prenosi N1.

Pobunjeničkom četvercu, koji je u krugu predsjednika stranke Davora Bernardića detektiran kao vođa pobune protiv njega, Glavni odbor SDP-a na 12-satnoj sjednici sredinom srpnja izrekao je stegovnu mjeru privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine.

Suspendirani članovi, prema Statutu, imali su pravo na sjednicu na kojoj su iznijeli svoju "obranu" i koja odlučuje o njima pozvati podupirućeg člana stranke. Tako je Peđa Grbin pred Statutarnu komisiju kao potporu pozvao šefa šibenskog SDP-a Tončija Restovića, Siniša Hajdaš Dončić krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, Mihael Zmajlović čelnika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa, a Vedran Babić bivšeg glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana.

Restović: Nijednim svojim aktom nisu prekršili nijednu odredbu Statuta stranke

Nakon nešto više od sat vremena iznošenja argumentacije četvorice suspendiranih, Tonči Restović u ime svih izvijestio je da su "iznijeli stav da ničim, nijednim svojim aktom nisu prekršili nijednu odredbu Statuta stranke".

"Samo kritiziranje načina na koji predsjednik Davor Bernardić vodi stranku ne samo da nije kažnjivo našim Statutom nego je, kao i u cijelom demokratskom svijetu, dopušteno i dobro jer to samo može pridonijeti da budemo kvalitetniji kao stranka", istaknuo je zajedničko mišljenje suspendiranih i njihovih podupiratelja.

"Ako su odluke suprotne Statutu, ali i zdravom razumu i razlozima zbog kojih mi kao stranka postojimo, ne mislim da bi ih na bilo koji način trebalo uvažavati. Ne vidim nijedan način na koji bi Statutarna komisija potvrdila odluku o suspenzijama", ocijenio je Restović.

"Očekujem da će odluke o suspenziji biti poništene jer su ne samo nestatutarne, nego je i sadržaj tih odluka duboko u suprotnosti s demokratskim standardima koje mi kao stranka imamo i koje želimo imati kao društvo", zaključio je.

Odbio je predviđati što će se dogoditi ako Statutarna komisija ipak potvrdi srpanjsku odluku Glavnog odbora o dvogodišnjoj suspenziji.

Za petak najavljeno okupljanje većine potpisnika pisma 90-orice kojim traže odstupanje Bernardića

Nakon "saslušavanja" suspendiranih, pred Statutarnom komisijom svoj je stav iznosio i predstavnik Glavnog odbora nakon čega se Komisija povukla na odlučivanje.

Svoje pismeno očitovanje Statutarnoj komisiji poslao je i predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić i u njemu je ponovio razloge zbog kojih su suspenzije izglasane te odbacio kritike suspendiranih o kršenju Statuta i procedure.

Za petak je najavljeno okupljanje većine potpisnika pisma 90-orice kojim traže odstupanje Bernardića s čela stranke u općini Kamanje u kojoj bi se na neformalnom druženju trebali razgovarati o eventualnim budućim potezima nezadovoljnika, pogotovo potvrdi li Statutarna komisija odluku Glavnog odbora.

Uoči početka sjednice Statutarne komisije, Željko Kolar kazao je da će na sjednici iznijeti stavove 96-ero kolegica i kolega koje su ljetos u pismu sa zahtjevom da Davor Bernardić odstupi s čela stranke.

"I nije riječ samo o nas 96, danas nas je vjerojatno 9.996, a možda će nas sutra biti i 20 tisuća", poručio je Kolar.

Kazao je kako od sjednice očekuju da dobiju mogućnost prezentirati svoje stavove vezane uz zaključak Glavnog odbora o suspenziji.

"Nije dobro to što Statutarna komisija nije do kraja formirana i što nisu izabrani svi članovi iako je prošlo šest mjeseci od donošenja novog Statuta. Također, nije dobro što su se pojavile informacije da se vrši pritisak na kolege u Statutarnoj komisiji, a još je gore to što je jučer jedan od članova podnio ostavku zbog pritisaka iz vrha stranke", ocijenio je Kolar.

"Cijelo vrijeme u javnosti se govori da je ovdje riječ o naša četiri stranačka prijatelja, no riječ je o nas 96 koji smo potpisali to pismo i imamo puno argumenata o kojima ćemo danas govoriti pred Statutarnom komisijom", najavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:51