SNAŽNA POTPORA VLADE

POVIJESNI UGOVOR Grad Split će upravljati Dioklecijanovim podrumima, neprocijenjivim antičkim spomenikom

 CROPIX

Ugovor o davanju na uporabu Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu potpisali su u ponedjeljak u Splitu predsjednik Vlade Andrej Plenković​, ministric​a​ kulture Nine Obuljen Koržinek, ministar državne imovine Goran Marić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

​Čestitavši na potpisanom, kako je rekao, povijesnom ugovoru, a prije svega na rješenju koje je zahtijevalo zakonske izmjene, puno truda i rada svih uključenih, p​remijer Andrej Plenković je kazao da će se iz europskih sredstava pokušati iskoristiti što više sredstava za zaštitu kulturne baštine u Hrvatskoj.

Vlada ostaje privržena davati snažnu potporu razvoju grada Splita i to u svim područjima, istaknuo je premijer i najavio još intenzivniju suradnju.

​Davanje na uporabu Dioklecijanovih podruma Splitu velika je stvar, ustvrdila je m​inistrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekavši da se rješavaju potencijalno i druge takve situacije kao što su Labinski rudnici i suburbia konstrukti ispod urbane jezgre Siska.

Istaknula je da su u zajedničkom dogovoru u ugovor koji je danas potpisan uveli i neke specifične obveze grada Splita.

"Sredstva koja će se prikupiti iskorištavanjem ovoga spomenika dalje će se ulagati u spomenik, odnosno primarno u Podrume, a onda i u druge dijelove spomeničke cjeline koja je pod zaštitom UNESCO- a.

Tako smo nakon Pule koja na održiv način upravlja Arenom i Dubrovnika koji ima zidine, te isto tako ulažu u baštinu, stvorili pretpostavke da se i u Splitu pokrene kotač koji će ulaganjem u baštinu otvarati nove prostore i omogućavati nove prihode", rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Radostan zbog potpisivanja ugovora bio je i ministar državne imovine Goran Marić koji je rekao da je riječ o "izvan kategorijalnom kulturnom dobru, o bisernoj građevini, sinonimu Splita i jednoj od najljepših turističkih atrakcija u ovom dijelu Europe.

Nastavio je da je ugovor potvrda da institucionalna Hrvatska prati i reagira na potrebe jedinica lokalne samouprave.

​Gradonačelnik Krstulović Opara je podsjetio kako je Vlada prije godinu dana​ donijela odluku o dodjeli podruma gradu Splitu na upravljanje i da se radi o važnoj odluci koja je tada imala vrlo složenu proceduru popisivanja i upisivanja svih čestica u imovinske knjige.

Tim ugovorom će grad konačno moći upravljati s nečim što su građani mislili da je odavno gradsko, kazao je.

"Grad Split će upravljati nečim što nije samo najobičniji spomenik već je najveći natkriveni antički prostor nakon Domus Aurea u Rimu. Većeg natkrivenog antičkog prostora u svijetu nema. On je iznimni prostor u kojem se događaju prekrasne manifestacije, to je poprište kulturnih događanja, mjesto susreta i mjesto u kojem naši gosti vide ishodište odakle je iznikao ovaj grad.

Ovim potpisom i upravljanjem podrumima Split će moći povući značajna sredstva za očuvanje, obnovu i održavanje ovog značajnog spomenika i dijela baštine", poručio je Krstulović Opara.

Novinari su premijera pitali da komentira mirovinsku reformu za koju je on kazao da je izglasana još krajem prošle godine i da je riječ o velikoj i ozbiljnoj strukturnoj reformi koja ima za cilj da mirovine budu više, da nema diskriminacije među umirovljenicima i da sustav bude održiv za hrvatske javne financije.

Upitan za komentar Bleiburga i kako do sada nije tamo dolazio, premijer je kazao da je Sabor pokrovitelj komemoracije, te da će kao i prošle godine tamo ići njegovi izaslanici, te predstavnici Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:57