PREDSJEDNICA SE IZVUKLA

POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA PREDLOŽILO POKRETANJE POSTUPKA PROTIV MARTINE DALIĆ 'Nije postupala savjesno i nepristrano!

 
Martina Dalić
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković predložila je da se ne pokrene postupak protiv predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović vezano za put u SAD jer se na temelju nepotpune dokumentacije ne može nedvojbeno utvrditi je li bilo sukoba interesa.

- Činjenično stanje nije do kraja utvrđeno, rekla je Novaković.

Iz Ureda predsjednice unatoč opetovanim zahtjevima se nije moglo dobiti sve potrebne informacije, a iz navoda u medijima, rekla je Novaković, ne može se zaključiti da je predsjednica povrijedila načela obnašanja javne dužnosti.

Novaković je iskoristila priliku i istaknula kako bi bilo dobro da ubuduće dužnosnici o svojim putovanjima pravovremeno obavještavaju javnost.

Govoreći o slučaju puta predsjednice u SAD podsjetila je, među ostalim, da je Povjerenstvo još u siječnju 2017. godine tražilo informaciju o tome tko je platio put, a kasnije i zašto je riječ o državnoj tajni te je od Ureda predsjednice zatražilo i dokumente koji su proglašeni tajnom, kako javlja N1.

Ured Predsjednice poslao je na to, podsjetila je također Novaković, dopis u kojem objašnjava zašto ne može reći s kime se sastala, kao i da im se dostavi popis osoba s kime se sastala i tko je to organizirao te je li veleposlanik znao za put, a isto je zatraženo i od Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

'Dalić nije postupala savjesno i nepristrano'

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa predlažilo pokretanje postupka protiv Martine Dalić, a među ostalim traže da se utvrdi postojanje interesne povezanosti bivše potpredsjednice Vlade sa skupinom Borg, javlja Dnevnik.hr.

Izvjestiteljica u ovom predmetu, Aleksandra Jozić Ileković, rekla je kako je Povjerenstvo zaprimilo neanonimnu prijavu kojom se tvrdi da je bivša ministrica dovela u pitanje savjesno i nepristrano ponašanje te da je Hrvatska dovedena u negativan kontekst.

Na sjednici je podsjetila na detalje iz mailova koji su objavljeni u javnosti, kao i na izjavu Martine Dalić na sjednici Odbora za gospodarstvo kako je njezina veza sa Šavorićem nikakva.

"Na temelju saznanja koja sam vam pokušala izložiti proizlazi da je neformalna radna skupina predvođena Martinom Dalić bez prethodnog postupka ili imenovanja formalne radne skupine izradila zakon o izvanrednoj upravi čime je odstupila od propisane procedure", rekla je Jozić Ileković.

"Slijedom rečenog možemo reći da dužnosnica nije nastupala vjerodostojno jer je tvrdila da s odvjetnikom Šavorićem nema apsolutno nikakve veze, nije postupala vjerodostojno ni kada je rekla da je sama radila zakon, da je glavni autor, da su sve odredbe pisane po njezinim riječima", rekla je o bivšoj ministrici.

"Postupajući na takav način i prenoseći poslove tijela državne uprave na neformalnu radnu skupinu za čija imena i reference javnost nije znala, rad dužnosnice bio je netransparentan. Nije postupala savjesno i nepristrano. Nije čuvala vlastitu vjerodostojnost. Nije uspjela sačuvati povjerenje građana", rekla je Aleksandra Jozić Ileković na sjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:05