PROVJERENI KADAR

POVRATAK DAVORKA VIDOVIĆA ‘Milanović me šokirao kad me je kandidirao za mjesto sisačkog župana'

Žestoki oponent Marine Lovrić-Merzel bit će kandidat SDP-a na izborima za prvog čovjeka sisačko-moslovačke županije
 Goran Mehkek / Cropix

Siščanin Davorko Vidović (58), bivši saborski zastupnik i ministar u Vladi Ivice Račana, sada zaposlenik Hrvatske gospodarske komore, vraća se u politiku. Bit će kandidat SDP-a za sisačko-moslavačkog župana na izvanrednim županijskim izborima koje je Vlada raspisala za 12. listopada.

- Bio sam istinski šokiran kada me je Zoran Milanović pozvao na razgovor i ponudio da postanem SDP-ov kandidat za župana. Poslije svega što se događalo među nama, kažem, ostao sam u šoku nakon Milanovićeve ponude - ispričao mi je Davorko Vidović kada smo u utorak ujutro razgovarali o najnovijoj situaciji u SDP-u i vladajućoj koaliciji.

Vidovićev šok nije tek puka fraza jer on je, još od svibnja 2007., jedan od glavnih Milanovićevih kritičara unutar Socijaldemokratske partije.

Kada je SDP birao nasljednika Ivice Račana, Davorko Vidović je, zajedno s većinom starijih SDP-ovca, podržavao Tonina Piculu koji je ispao u prvom krugu, a Milanović uvjerljivo pobijedio.

Na Konvenciji SDP-a 2008. Vidović je bio protukandidat Milanoviću, ali je osvojio svega desetak posto glasova. Pritom je optužio Milanovića da je tajno snimio njihov privatni razgvor i tako ga pokušao kompromitirati. Na Milanovićev demanti, predložio je da se obojica podvrgnu detektoru laži. U SDP-u nisu previše žalili ni kada je Vidović izgubio položaj gradonačelnika Siska, a Milanović je apsolutno podržavao Marinu Lovrić-Merzel, s kojom je Vidović u jako lošim odnosima jer je smatra korumpiranom.

Kada je postao premijer, Milanović je odustao od najavljenog imenovanja Davorka Vidovića na mjesto šefa Zavoda za zapošljavanje. Od tada gotovo da nisu kontaktirali, a njihov zadnji sukob dogodio se u lipnju na sjednici Glavnog odbora SDP-a, kada je Vidović bio protiv Milanovićeve odluke da Slavka Linića izbaci iz stranke. Vidovićevu nominaciju podržala je i Županijska organizacija SDP-a, nakon javnog istraživanja koje je pokazalo da je Vidović još uvijek najpoznatiji i najpopularniji SDP-ovac u Sisku i županiji. V. d. dužnosti predsjednika Županijske organizacije SDP-a i aktualni dožupan Zdenko Vahovec, najvjerojatnije će biti kandidat za dožupana.

Davorko Vidović ima dobro plaćen posao u HGK i uvjete za saborsku mirovinu, ali tvrdi da ima jak motiv: “Želim pokazati da se može biti drukčiji župan od Đure Brodarca i Marine Lovrić-Merzel, da se može biti moderan, demokratski župan, bez afera, skandala, nepotizma i korupcije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:03