SKANDAL U KUTINI

INCIDENT NA POLAGANJU VIJENACA Vidović: 'Župnik je održao govor prepun mržnje. To u životu nisam čuo'

Ispred velikog križa na gradskom groblju u Kutini polagali su se vijenci, no ceremonija je prekinuta...
 Ronald Goršić/CROPIX

KUTINA - Nesvakidašnji incident dogodio se u Kutini, na polaganju vijenaca i paljenju svijeća za poginule i stradale u Domovinskom ratu povodom Dana neovisnosti RH, ispred velikog križa na gradskom groblju. Tijekom govora i molitve svećenika, župnika iz Ilove Dražena Lauca, Davorko Vidović (SDP), kandidat za župana, demonstrativno je napustio skup.

Otišao je, kako je kasnije obrazložio, zbog župnikovog govora mržnje. „Mi smo došli na kutinsko groblje odati počast poginulim braniteljima. Umjesto molitve za njihove duše, mjesni je župnik održao gadan politički govor. Tako ružan govor prepun mržnje nisam čuo u životu. Naučio sam da naš (sisački) biskup Košić govori o zločinima partizana, ovaj se crkveni dužnosnik s neviđenom mržnjom okomio na legitimnu vlast. Govorio je o zločinačkoj vlasti, o krvavim zvijezdama i koje ona vraća, sve koji su glasovali za ovu vladu i predsjednika nazvao je petokolonašima. Nisam to mogao slušati, bila je to uvreda za državu, za nas branitelje, te sam otišao sa skupa“, rekao je Davorko Vidović.

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić koji je nakon župnikovog govora pokušao umiriti strasti, te je održao govor, kako je rekao, kakav je trebao održati svećenik, tijekom kojeg je pozivao na ljubav, a ne mržnju, isticao je kako se treba prisjetiti Isusovih riječi: "Tko tebe kamenom, ti njega kruhom“, a ne tražiti politiku 'oko za oko'.

Jučer nam je prokomentirao da ne želi ulaziti u svjetonazorske rasprave, ali da je na žalost, župnik iz Ilove Dražen Lauc prvo: zloupotrijebio gradski protokol, jer je trebao samo održati molitvu; drugo: držao je politički govor, što nije posao svećenika i treće: vrijeđao je legitimnu hrvatsku vlast. Takvom čemu nije mjesto na komemoraciji poginulim hrvatskim braniteljima u povodu Dana neovisnosti, rekao nam je Andrija Rudić.

Nazvali smo i župnika Dražena Lauca. Nakon što je čuo zamolbu da prokomentira optužbe Davorka Vidovića i Andrije Rudića, da je držao govor mržnje, odnosno da je zloupotrijebio gradski protokol, odgovorio je kratkom: „Po pitanju toga ne bih se izjašnjavao“. Isti smo odgovor dobili iz Sisačke biskupije.

Incident nam je potvrdio jedan kutinski novinar, koji je bio na skupu na kutinskom groblju, te je ostao zgranut tonom i sadržajem govora župnika Lauca. „Ja sam vjernik, idem u crkvu, no ovo što je izgovorio župnik Lauc, nema veze ni s vjerom u Boga, ni s crkvom. To je bilo ne samo neumjesno, nego jako ružno, rekao nam je kutinski kolega“. I on je napustio zbog prosvjeda skup tijekom govora župnika Lauca.

Gradski vijećnik Željko Lenart, nakon govora gradonačelnika Rudića, koji je svećeniku spočitnuo da je držao predugačak govor (Rudić je rekao da je župnik održao pet minuta predug govor jer bi bilo bolje da nije ništa govorio, a govorio je pet minuta. op. a.) prišao je župniku, čestitao mu na govoru, koji je, prema njemu bio domoljuban, u njemu nije bilo govora mržnje, već je podsjetio okupljene na razloge i način nastanka slobodne Hrvatske.

„Ja sam također napustio mjesto polaganja vijenaca tijekom govora kojim je gradonačelnik pokušavao opravdati nepotrebni Vidovićem odlazak. Župnik Lauc nikoga nije vrijeđao, nije spominjao krvave crvene zvijezde. Vidovića je valjda zasmetalo što je on rekao da vlast zanemaruje branitelje, da su najveći Hrvati 20. stoljeća Franjo Tuđman, Stepinac i Kuharić te da se nikada ne smije zaboraviti kako je sve počelo u Hrvatskoj 90-ih, kazao nam je Lenart. Dodao je kako su nakon skupa svećeniku s čestitkama i zbog potpore prilazili brojni građani Kutine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 20:56