RAT, PA PRIMIRJE

POZADINA DRAME U ŽIVOM ZIDU Kada vidite koliku trenutnu plaću ima Sinčićeva žena, shvatit ćete zašto je odlučila postati zastupnica u Saboru...

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Još prije samo dva tjedna činilo se da među članovima Živog zida vlada idila. Branimir Bunjac, koji je u Saboru prema prvotnom dogovoru trebao zamijeniti supredsjednicu Vladimiru Palfi na dvije godine, suprugu predsjednika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića, na Facebooku je uz sliku njih dvoje zagrljenih 14. listopada napisao odu svojoj stranačkoj kolegici.

Podsjetio je da je “upravo danas polovica mandata Vlade i sutra bih se trebao vratiti na svoje staro radno mjesto, međutim, Vladimira je odlučila da do daljnjega ostajem u Saboru. Rijetko se sretne takva poštena i velikodušna osoba”.

Nestao dokument

A onda je u ponedjeljak u Saboru nastao lom: nakon povišenih tonova u Klubu ŽZ-a Bunjac je Mandatno-imunitetnom povjerenstvu predao svoju ostavku. Samo dva sata poslije opet se dogodio obrat: povukao je ostavku. Glas o odlasku i predaji palice Vladimiri Palfi brzo se pronio saborskim hodnicima. Kad su novinari pokušali tu vijest provjeriti kod Bunjca, on ju je isprva demantirao. Tvrdio je da te laži plasira HDZ ne bi li naštetio Živom zidu i zapitao novinare: “Imaju li ti koji vam to tvrde dokument kojim mogu dokazati da sam dao ostavku?!”

Dokumenta nije bilo. A zašto nije, doznat će se tek sljedeći dan: zato što ga je otuđio sam Branimir Bunjac! Kad su ga saborske službe opomenule da ga mora vratiti, kako neslužbeno doznajemo, odbrusio im je: “Baš vam ne dam!”

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek potvrdio nam je da je Bunjac prvo podnio, pa povukao ostavku.

“Kako je ostavku potpisao predsjednik Sabora, tajnice su Bunjcu objasnile da mora dati novu izjavu kojom povlači staru. On je molio ‘spis’ na uvid kako bi lakše prepisao urudžbeni broj. Vratio se nakon par minuta s novom izjavom, ali bez stare - što je neobično, stara izjava nema nikakvo pravno značenje, ali se mora arhivirati, da se vidi slijed”, kazao je Tušek i apelirao na Bunjca da vrati spis.

Kako je do tog preokreta zapravo došlo? Tim više što je prije mjesec dana Sinčić na pitanje novinarke Hine može li se očekivati da u Sabor dođe njegova supruga decidirano izjavio da “do daljnjega neće biti izmjena”.

Mala plaća

Izvori bliski Živom zidu tvrde da se Palfi u međuvremenu predomislila iz sasvim pragmatičnih razloga: ona je zaposlena u stranci na plaći od 5700 kuna, Ivan Vilibor Sinčić prima 16 tisuća kuna kao zastupnik, ali obitelj gradi kuću i ima visoke troškove. Palfi je, tumače nam, zabrinuta za svoju političku budućnost, unatoč osvojenom mandatu ostala je javno nevidljiva i zaključila da mora konzumirati svoj mandat.

Bunjca, koji je prije mandata radio kao učitelj povijesti u osnovnoj školi Podturen i danas zarađuje 14.765,58 kuna, ta je reakcija Palfi potresla.

“Bunjac se ne želi povući, ali bio bi najsretniji da može biti nezavisan. Smatra da je on najzaslužniji za rast rejtinga Živog zida, da od tri zastupnika on u Saboru djeluje najozbiljnije. To što se Palfi predomislila izbacilo ga je iz cipela i reagirao je impulzivno, napisao je ostavku. Smatra da bi mu politički bilo najbolje da se odvoji i razvija samostalnu karijeru, ali je u pat-poziciji: najbolji je zastupnik, ali mandat ne bi dobio bez nje”, otkriva Jutarnjem listu izvor blizak Živom zidu. Drugi izvor tvrdi da se Sinčić uplašio reakcije članova Živog zida i njihova gnjeva da se odriču “najboljeg zastupnika”. I opisuje stanje u Živom zidu:

“Oko Vladimire je stalno neka nervoza. Živi zid postoji u Saboru, ali na terenu ima velikih problema, neki su ogranci u totalnom rasulu, raskolili su se, odnos bračnog para s članstvom takav je da se stranka guši umjesto da se raste i razvija. Sinčić strahuju da će se sve te rupe vidjeti već na europskim izborima”.

Nesporazum

Trojac je na press konferenciji otuđivanje izjave pripisao nesporazumu i tehničkim nespretnostima i obećali su da će je vratiti. Kazali su da je Bunjac ostavku pisao iz “časnih razloga, htijući i formalno omogućiti supredsjednici Živog zida da preuzme svoj mandat”. “No, ja sam kao predsjednik stranke odlučio da zamjene neće biti, da Bunjac sjajno radi u Saboru, kao što supredsjednica Vladimira Palfi kao marketinška stručnjakinja sjajno radi u stranci”, rekao je Sinčić.

Bunjac je tvrdio da su mu izjavu u Saboru vratili kao da je nije ni napisao, a ne posudili, optužio Tušeka da laže, da se u MIP-u ne zna tko pije, a tko plaća. Vladimira Palfi tvrdi da mandat nije tražila natrag niti ga želi jer ima dvoje male djece i ne bi mogla raditi ni približno kvalitetno kao Bunjac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:27