TERETE GA ZA PRIJETNJE

POZADINA OPTUŽNICE PROTIV VRDOLJAKA: BITKA ZA UTJECAJ U NUKLEARKI? Optužba navodi svjedoka, Vrdoljak: 'Moje svjedoke DORH nije ni ispitao'

 
Ivan Vrdoljak i Hrvoje Perharić
 CROPIX

- Nikad nisam prijetio. To je lažni iskaz - poručio je jučer Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, komentirajući optužnicu podignutu protiv njega zbog navodnih prijetnji Hrvoju Perhariću, članu Uprave Nuklearne elektrane Krško (NEK).

Time je bivši ministar gospodarstva priču o prijetnjama pokušao okrenuti u smjeru “zaštite hrvatskih interesa”, jer slovenska strana u NEK-u angažira 61,4 posto slovenskih izvođača, dok za njih radi samo 23,5 posto hrvatskih kompanija. Sazvao je stoga konferenciju za novinare s koje je poručio da nema govora o prijetnjama. Perharić je, pak, telefonski razgovor s Vrdoljakom iz studenoga 2015. godine doživio sasvim drugačije, sudeći prema opisu iz optužnice.

Tražio zaštitu

- Podnio sam prijavu jer smatram da su prijetnje ozbiljne, a podnio sam je i da zaštitim sebe i svoju obitelj. Smatram da je prijetnja ozbiljna i iz toga jer je upućena meni kao članu Uprave NEK-a. Inkriminiranog dana, 15. studenoga 2015. godine, sjećam se da je bila nedjelja oko 20.20 sati, kada sam s mobilnog telefona VIP operatera primio poziv na koji se nisam odmah javio te sam pet minuta poslije uzvratio poziv sa slovenskog broja. S druge strane javio mi se muškarac kojeg sam odmah prepoznao. Bio je to Vrdoljak, koji je odmah prijetećim tonom rekao da moram dati ostavku na mjesto člana Uprave NEK-a. Rekao mi je i da ne dolazim na posao u NEK te da će, ne podnesem li ostavku, protiv mene pokrenuti postupak kod MUP-a i USKOK-a, da će narediti ispis mojih telefonskih poziva i razgovora, ali i pregled sve moje imovine. Također, i da će mi zabraniti ulazak u Sloveniju. U istom nizu prijetnji rekao je da će zagorčati život meni, mojoj djeci i mojoj obitelji. I taj me dio prijetnje osobito pogodio. Na sve to izrečeno nisam uspio ništa mu odgovoriti jer je prekinuo vezu - ispričao je u tužiteljstvu 63-godišnji Riječanin Perharić. Radi tog razgovora, koji je uslijedio tri dana nakon sjednice skupštine NEK-a na kojoj Perharić nije razriješen s mjesta člana Uprave, podnio je kaznenu prijavu. Vrdoljak je odbacio krivnju, a u prigovoru na kazneni nalog ukazao je i na broj ispitanih svjedoka. Za razliku od Perharićeve jedne svjedokinje, Vrdoljakov niti jedan svjedok koji je prisustvovao “prijetećem” razgovoru, kako tvrdi, nije ispitan. A ima ih troje - predstavnik splitskog HNS-a Klement Bašić, savjetnik u kabinetu Damir Hajar i osobni vozač Josip Zadro. Perharić i Vrdoljak se poslije tog razgovora više nisu čuli, a Perharićeva prijateljica, pravnica Branka K., koja je bila s njim u trenutku spornog razgovora i sve čula preko zvučnika na mobitelu, potvrdila je njegove tvrdnje.

Izvršio pritisak

- Pri uspostavi poziva na Hrvojevu sam licu vidjela da se nešto neobično događa te je uključio zvučnik na mobitelu. Čula sam muški glas koji se dere na telefon i u jednom mahu izgovara riječi prijetećim tonom. Govorio je Hrvoju da mora dati ostavku, da više ne dolazi na posao, da će mu zabraniti ulazak u Sloveniju, da će ga prijaviti policiji i naložiti kontrolu njegove imovine, a posebno još, što me se dojmilo, rekao mu je da će zagorčati njemu, njegovoj djeci i obitelji - prisjetila se Perharićeva prijateljica. Vrdoljakova obrana, točnije negiranje krivnje da nije imao motiva prijetiti, za Općinsko državno odvjetništvo nije bila vjerodostojna, nego je ocijenjeno da se branio s ciljem da otkloni sa sebe kaznenu odgovornost jer da je, nakon uvida u zapisnik Skupštine NEK-a od 12. studenoga 2015., “imao motiv da kroz telefonski razgovor neposredno izvrši utjecaj na Perharića da podnese ostavku, i to tri dana nakon što nije smijenjen”.

Vrdoljak je jučer sazvao presicu na kojoj je ponovio da se radi o lažnom iskazu.

- Nikada nisam prijetio, posebno ne obitelji, jer je i meni obitelj najveća vrijednost. A sve što želim da izađe iz ovog slučaja jest istina - rekao je Vrdoljak.

Tvrdi da je u mandatu Perharića Hrvatska izgubila više od dvije milijarde kuna jer NEK nije angažirao hrvatske kompanije.

- Želio sam zaštititi hrvatske nacionalne interese, hrvatska radna mjesta, hrvatske poduzetnike i tvrtke - poručio je Vrdoljak te objasnio da su temeljem međudržavnog ugovora na poslovima u NEK-u pola poslova trebale obavljati hrvatske tvrtke, ali to nije bilo slučaj.

Državni interesi

- Perharić je dao lažni iskaz da me se diskreditira i zadrži poziciju i brine o slovenskim interesima - nastavio je Vrdoljak te je pozvao sve hrvatske institucije, pa tako i Državno odvjetništvo RH, da do zadnjeg detalja istraže poštuje li se spomenuti međudržavni ugovor. Iz Nuklearne elektrane Krško jučer su se očitovali da je “kaznena prijava podnesena na istinitom iskazu Hrvoja Perharića u cilju sačuvanja osobnog integriteta”.

- Ni u kom slučaju nije potaknuta od bilo koga sa slovenske strane, nego je provedena isključivo osobnom odlukom oštećenog - tvrde iz NEK-a. Nadalje reagiraju na Vrdoljakove izjave o nepoštivanju Međudržavnog ugovora na štetu Hrvatske te kažu da je “kao ministar gospodarstva i predsjednik hrvatske delegacije potpisao zajednički zapisnik 10. sjednice Međudržavnog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Vlade RH i Vlade Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosna vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju Nuklearne elektrane Krško, u kojem se konstatira i zaključuje da provođenje Međunarodnog ugovora protječe odgovorno i uspješno te da su postignuti vrlo dobri pogonski, sigurnosni, ekonomski i investicijski rezultati. Nepoznato je na temelju čega gospodin Ivan Vrdoljak danas iznosi potpuno suprotne tvrdnje”. Ističu da uprava NEK-a “dosljedno poštuje odredbe Međudržavnog ugovora, koji govore o sudjelovanju poduzeća i institucija iz obje države za potrebe redovnog rada elektrane, kao i u izvanrednim slučajevima. Osiguravamo im jednake mogućnosti da se kvalificiraju za rad i kandidiraju za raspisane radove”, navode.

Sljednik njegove bivše tvrtke danas najviše radi za NE Krško

Hrvoje Perharić, osim što je član Uprave Nuklearne elektrane Krško (NEK), i to gotovo 14 godina, osnovao je 1997. godine tvrtku Enteko d.o.o., koja je kasnije pripojena firmi Enconet d.o.o., čiji je glavni klijent upravo NEK. Iako je Perharić iz vlasništva poduzeća Enteko izašao 2004. godine, kad je ušao u Upravu NEK-a, u neslužbenim HNS-ovim kuloarima krenule su jučer priče o potencijalnom Perharićevu sukobu interesa. Perharić je, naime, sve do 2004. godine bio osnivač firme Enteko kad je ona pripojena tvrtki Enconet International koja je, pak, kasnije preimenovana u Enconet d.o.o. Jedan od osnivača Enconeta je i Tomislav Bajs, nekadašnji direktor i Perharićev suradnik u tvrtki Enteko. Perharić se iz tvrtke Enteko povukao kad je postao član Uprave NEK-a, a tvrtka je nastavila poslovanje i danas ostvaruje prihode u visini od oko 11,9 milijuna kuna te rashode od 9,9 milijuna kuna, koliko su prijavili 2016. godine. O tome jučer nisu za Jutarnji htjeli govoriti ni direktor Enconeta Nenad Debrecin, Bajs nije bio u uredu, a na naš upit nije odgovorio ni Perharić. Iz Uprave NE Krško nam nisu odgovorili na pitanje o tome koliko poslova godišnje te kolike vrijednosti za elektranu odradi Enconet. (Vanja Nezirović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:17