POVUKAO SE, ALI...

POZADINA PROPASTI BANDIĆEVE AKCIJE Njegov klub odustao od rušenja Divjak kako ne bi došlo do raskola, ali iza kulisa se spominje i sasvim druga priča

 
Milan Bandić, Blaženka Divjak
 Darko Tomaš / CROPIX, Željko Hajdinjak / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, nakon debakla na europarlamentarnim izborima na kojima je osvojio manje od dva posto glasova sa svojom Strankom rada i solidarnosti, jučer je doživio još jedan poraz - propala mu je inicijativa za izglasavanje povjerenja ministrici znanosti i obrazovanja iz HNS-ove kvote, Blaženki Divjak.

Iako je danima javnost uvjeravao kako će se ovaj tjedan početi prikupljati potpisi za njenu smjenu, prozivajući je praktički za kriminal, jučer njegov Klub zastupnika, koji broji 12 ljudi i drži Plenkoviću većinu, te koji se prvi put nakon izbora sastao u palači Dverce u 12 sati, nije podržao tu njegovu inicijativu. Prema izvorima s tog sastanka - na kojem je bio i Bandić, ali i njegovi najbliži suradnici u Gradu i stranci, Jelena Pavičić-Vukičević i Ivica Lovrić - da se krenulo u smjenu Divjak došlo bi do potpunog raskola u Klubu i najmanje troje članova bi izašlo.

Tako barem tvrde neki članovi. Jedan od naših sugovornika tvrdi da je rezultat bio devet naprema tri u korist onih koji bi podržali Bandićevu inicijativu, te da su upravo zbog opasnosti od raskola, i namjere da se sačuva jedinstvo Kluba, odustali od iniciranja smjene. O kojim se ljudima radi, iz kolegijalnih razloga, nije htio govoriti. Također, jedan od razloga zašto se nije išlo u smjenu je i taj, kaže, što bi se s rušenjem Divjak neposredno rušilo i Plenkovića koji je kao premijer potvrdio ministricu i vjerojatno bi je morao braniti u Saboru od Kluba koji podržava Vladu.

- To bi doista bilo groteskno - kaže naš sugovornik.

Otvoreno pismo

Potvrđuje nam da je većina bila za smjenu, ali i tvrdi, unatoč suprotnim mišljenjima u javnosti i samim izjavama oporbenjaka, da su imali 31 ime koje bi podržalo inicijativu, ali da bi to dovelo do ozbiljnih problema u funkcioniranju Kluba, ali i Vlade koju podržavaju. Tvrdi da bi ih podržali neki zastupnici iz oporbenih klubova, ne i HDZ-ovci koji su ih samo zvali da vide što se točno događa.

- Da se išlo u to došlo bi do ozbiljnih potresa i do raskola u Klubu. Upozorili smo na postupke ministrice i oko toga se svi slažu, ali opoziv ne bi bio samo pravno i tehničko pitanje. Kako bi to izgledalo kada bi netko iz Kluba vodio raspravu protiv ministrice, a branio bi je u Saboru Plenković? Tu smo situaciju sada izbjegli - kaže naš sugovornik.

Ostaje dojam, nastavlja, da je ipak donesena trezvena odluka i na kraju su iza otvorenog pisma, koje su poslali premijeru, svi jednoglasno stali. - Upozorili smo na stvaran problem s ministricom, ali zbog većeg dobra nismo išli u njenu smjenu i nadam se da će i u HNS-u razumjeti tu gestu - poručuje.

A u tom pismu Bandićev Klub stao je iza inicijative da se preispita rad ministrice zbog, kako kažu, neprovođenja Zakona o udžbenicima (kupnja udžbenika za izborne predmete), trošenja 7,3 milijuna kuna za nabavu metodičkih priručnika koji će se, tvrde, zbog brojnih primjedbi koristiti samo jednu školsku godinu, zbog sumnjive nabave skupih i nekvalitetnih tableta te “sustavnog degradiranja prosvjetnog sustava i njegovih djelatnika”.

“Članovi Kluba odbacuju spekulacije da je ova inicijativa pokušaj rušenja Vlade, istiskivanje koalicijskih partnera ili lov na fotelje u izvršnoj vlasti na kojima počiva i odgovornost za rad ministrice Divjak”, poručili su Plenkoviću u pismu.

Službeni su razlozi zbog kojih neće pokrenuti smjenu, kako navode, politikantski i licemjerni stavovi predstavnika drugih klubova zastupnika koji su se izjasnili kako neće potpisati inicijativu jer je pokreće Bandić, ali da će glasati za smjenu ministrice ako do toga dođe.

“Od vas očekujemo poduzimanje državničkih poteza na zaštiti zakonitosti rada Vlade i vaših ministara”, poručili su. Zaključuju - a taj je dio, kako doznajemo, dodan na samom sastanku, dok je pismo već ranije bilo pripremljeno - kako članovi Kluba još jednom potvrđuju potporu projektima Vlade, a da će se o radu ministrice odrediti prilikom rasprave i glasovanja o prijedlozima njenog ministarstva.

Drugi član Bandićevog Kluba priznaje da se nije išlo u smjenu jer nisu razumjeli razloge za to, dok treći naš sugovornik kaže kako je Klub bio dosta zbunjen jer “najavljena akcija ne odgovara zaštiti cilja”.

Pritisak

- Moje je mišljenje da to nema nikakve veze s Divjak, već Bandić možda unutar HDZ-a daje nekome podršku radeći pritisak na Plenkovića. A ta desna struja ne voli HNS i logično je da onda ide preko HNS-a poslati poruku Plenkoviću. A možda jednostavno ima neku informaciju da će Plenković za šest mjeseci otići s mjesta premijera u Bruxelles pa si sada osigurava poziciju kod nekoga drugog - analizira.

Milan Bandić je pak jučer samo odjurio sa sastanka ne dajući izjavu za medije. Tek je na opasku da nije uspio i na pitanje je li ovo njegov poraz rekao: “Što bih trebao plakati? Vi ćete me natjerati da se rasplačem”.

Iz Vlade poručuju kako im je drago da su se strasti smirile među partnerima, na što su pozivali zadnjih dana, te da je problem s udžbenicima, zbog kojeg je sve i pokrenuto, riješen.

- Postoji li neki dublji interes za destabilizaciju Vlade to će vrijeme pokazati, ali mi ne možemo ulaziti u takve spekulacije, niti smo dobili takve signale - poručuju neslužbeno iz Banskih dvora.

Bandić se pokušao distancirati od premijera Plenkovića?

Više sugovornika iz političkih krugova s kojima smo razgovarali o potezu Milana Bandića oko ministrice Blaženke Divjak smatra da je tu, prije svega, posrijedi njegov pokušaj distanciranja od premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića.

- Bandić uvijek za sve ima više razloga. Iskusan je političar, ali mislim da je ovo s Divjak posljedica lošeg rezultata na europskim izborima. Pokazalo se, naime, da njegovo povezivanje uz Plenkovića nije dobro, jer su svi koji su bili vezani za HDZ, i Bandić i HNS, loše prošli. Zato on sada, po svaku cijenu, pokušava nešto učiniti da bi pokazao kako ne ide više na ruku Plenkoviću - kaže jedan od naših sugovornika, dodajući kako bi Bandić ako nešto ne učini mogao na parlamentarnim izborima potonuti još više.

- Slična je situacija i s HNS-om. Oni bi iz istih razloga u jednom trenutku mogli napustiti Vladu, a vjerojatno će za to iskoristiti trenutak kad na čelo stranke dođe Matija Posavec - smatra naš sugovornik. No, ističe, ako do toga i dođe, takav manevar HNS-u neće mnogo pomoći jer dolazi prekasno.

- Mislim da se tu radi o Bandićevom polaganom odmicanju od Plenkovića - kaže i jedan saborski zastupnik koji dobro poznaje zagrebačkog gradonačelnika. Navodi kako se Bandić neće upuštati u nikakva rušenja, ali da je svakako počelo njegovo pozicioniranje.

- Bandić planski napada HNS, ne samo Divjak, nego i Predraga Štromara i Željka Uhlira jer smatra da je to slaba karika. Dodvorava se sada Crkvi, a već ga je podržao Glas Koncila i Ivan Miklenić koji je zatražio ostavku Divjak - kazao je naš sugovornik. (R. Vuković)

I Glas Koncila traži ostavku Divjak zbog knjiga iz vjeronauka

Najpoznatiji katolički medij u Hrvatskoj, Glas Koncila, također je zatražio ostavku ministrice Blaženke Divjak. Glavni urednik Ivan Miklenić optužio je Blaženku Divjak da je prekršila zakon, kada je nedavno predložila da lokalna zajednica, a ne Vlada, snose troškove za nabavu dopunskih i pomoćnih nastavnih sredstava, što se, među ostalim, odnosi i na vjeronauk.

“Očito na djelu je bila politika, koja po svoj prilici nije pitala ni struku ni pravnike u ministarstvu, a koja je pokušala ideološki tumačiti tu nedvosmislenu zakonsku odredbu i može se reći kazniti učenike koji polaze školski vjeronauk i njihove roditelje plaćanjem vjeronaučnih udžbenika”, glasi Miklenićeva optužba.

A da sve ne ostane na kritici, nego da treba kazniti Blaženku Divjak, u Glasu Koncila su predložili njezinu - smjenu. “Dobro je što su vlasti odustale od dijela sadržaja napomene u ministričinu pismu, pa će, kako je objavljeno, vjeroučenici dobiti i vjeronaučne i ostale udžbenike, no smije li izostati odgovornost za crno na bijelo očitovano kršenje zakona?”, zaključuje glasilo Zagrebačke nadbiskupije. (R. Bajruši)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:17