ZATEGNUTI ODNOSI

POZADINA SVAĐE U LIJEVOJ KOALICIJI Beljak se razljutio kada je čuo kojim strankama Bernardić nudi po tri mjesta na zajedničkoj listi

Ako HSS vidi da se njihova pozicija ne razlikuje u odnosu na ostale stranke, sami će izaći na izbore
 Goran Mehkek / CROPIX

- Dopusti li SDP da manje stranke ljevice i lijevog centra idu odvojeno na izbore time je unaprijed potpisao HDZ-ovu pobjedu na parlamentarnim izborima.

Računica je svima jasna. Manje stranke kao što su Glas i HSS mogu dobiti zastupnika u prvoj i osmoj izbornoj jedinici, možda u šestoj i sedmoj. I to je sve.

Sporazum

Drugdje ne prolaze, ali uzimaju nekoliko postotaka SDP-u i ostavljaju ga bez mandata - kaže jedan od istaknutih SDP-ovaca komentirajuću prijepore koji su nastali između SDP-a i HSS-a zbog pozicija potencijalnih koalicijskih partnera na SDP-ovim listama.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak prijeti, tvrde naši izvori, razvrgavanjem ranije potpisanog sporazuma sa SDP-om i samostalnim izlaskom na izbore ako Davor Bernardić ne revidira zadnju ponudu ulaznih mjesta na izbornim listama. Naime, prema koalicijskom sporazumu SDP-a i HSS-a od prije tri godine, Beljakova bi stranka na zajedničkim listama trebala imati šest sigurnih mjesta.

Kako se u međuvremenu puno toga promijenilo, pa i rejtinzi stranaka te se SDP oporavio, a HSS potonuo, SDP-ovci su im rekli da će prepoloviti broj mjesta na listama. Spominjala su se tri mjesta, na što je Beljak isprva navodno pristajao.

Prebjezi

Problemi su, međutim, nastali kada su i druge stranke počele pregovarati sa SDP-om. Beljaku je, kažu upućeni, posebno zasmetalo što bi SDP bio spreman tri ulazna mjesta dati i umirovljenicima. - To ne može biti u redu jer je HSU stranka koja će odmah pretrčati na stranu HDZ-a - kaže izvor iz HSS-a i napominje da je HSS bio iznimno korektan partner SDP-u, te da unatoč ponudama i pritiscima nisu prešli HDZ-u.

Pritom podsjeća na slučaj Kažimira Varde koji je ušao u Sabor na listi HSU-a, da bi potom podržao HDZ i sada je predsjednik Kluba zastupnika Bandićeve stranke.

- Gledano matematički, ako je SDP-ov rejting 26 posto, a druge stranke 2 posto, onda je to omjer 13:1, dakle mogu dobiti svako trinaesto mjesto - kaže sugovornik iz vodstva SDP-a.

Važan partner

Bernardićeva veća ponuda umirovljenicima proizlazi iz toga što sa SDP-om na izbore ne bi, kao do sada, išao samo HSU, nego i sve umirovljeničke stranke, a svatko traži svoje mjesto u Saboru. U oporbenom bloku se prepričava kako nisu jednostavni niti razgovori s Glasom. Bernardić bi navodno rado želio vidjeti Anku Mrak Taritaš i Beusa Richembergha na listama, koji bi zasigurno ušli u Sabor, ali nikog drugog, dok bi Glas želio najmanje tri ulazna mjesta.

Izvori iz HSS-a kažu da će Beljak za sada ostati po strani i pričekati da vidi što će SDP dogovoriti s ostalim potencijalnim partnerima. Ako vidi da se HSS-ova pozicija ne razlikuje u odnosu na ostale stranke, onda će sam izaći na izbore.

U SDP-u govore da im je koalicija s HSS-om važna unatoč tome što im je rejting prilično loš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:18