Središnje mjesto na blagdanskom stolu mnogih Slavonaca, ali i ne samo njih, tradicionalno je rezervirano za pečenog odojka. No visoke su cijene mnoge primorale da, umjesto cijelog odojka, kupe samo nekoliko komada mesa, poput plećke ili buta, prenosi HRT.
U mesnicama se ovih dana najviše traži prasetina. Biraju se manji primjerci, a cijene se za kilogram očišćenog odojka kreću od 5 pa sve do 13 eura, ovisno o tome kupujete li u trgovačkim lancima ili izravno od uzgajivača.
- Ove je godine odojak povoljan, najpovoljniji, ustvari. Kupila sam ga po cijeni od pet i pol eura. Tražim odojak od dvadesetak kilograma žive vage, samo su neki od komentara građana.
Mesnice imaju dovoljne zalihe prasetine, koju nude u različitim oblicima obrade.
- Najčešće se kupuju prednje ili zadnje četvrtine. Ima i narudžbi cijelih odojaka, rekao je mesar Ivan Molnar.
Zbog složenih gospodarskih prilika na međunarodnom tržištu oko 60 posto svinjskog mesa dolazi iz uvoza, a 40 posto je iz naše domaće proizvodnje.
- Konfekcija mesa je išla van, za Kinu. To sada ne može ići i to meso “pliva” na europskim tržištima. Određene količine konfekcije mesa toliko su jeftine da ne može nijedan proizvođač opstati, kazao je uzgajivač svinja Mirko Kolić.
Stručnjaci napominju da, iako je riječ o zdravstveno ispravnom mesu, uvozna prasetina nije iste kvalitete kao domaća.
- Naši uzgajivači hrane s kukuruzom, ječmom, sojom i vitaminsko-mineralnim dodacima. Onim nužnim, što svinja mora dobiti. Kod nas odojak jede žitarice, prave žitarice, nikakve prerađevine, pojašnjava predsjednik Svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije Goran Jančo, prenosi HRT.
Unatoč brojnim tržišnim izazovima, proizvođači svinjskog mesa mogu odgovoriti na povećanu potražnju. Preostaje još vidjeti hoće li si svi koji to žele moći priuštiti prasetinu na blagdanskom stolu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....