ALIBI BEZ POKRIĆA

Pravni stručnjaci upozoravaju: Strategija Vlade je promašena. Potrebno je ojačati obranu

Stručnjaci se slažu da je Vlada puno toga propustila učiniti tijekom suđenja hrvatskim generalima. Vjerovalo se kako je dovoljno što su se financijski angažirali
 Tomislav Krišto/CROPIX

ZAGREB - Vladine najave da će se preko statusa prijatelja suda uključiti u žalbeni postupak radi osporavanja šokantnih presuda generalima Gotovini i Markaču te da će za pobijanje teških kvalifikacija o udruženom zločinačkom pothvatu iskoristiti i posebnu studiju Akademije pravnih znanosti neće pomoći osuđenim generalima.

Izvanredna sjednica

Ugledni odvjetnici koji su i sami bili uključeni u procese na Haaškom sudu tvrde, naime, da su takve najave samo alibij HDZ-ove Vlade kojim želi zavarati građane u žalbenom postupku.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

- To je obično bacanje prašine u oči. Vlada je, nažalost, toliko toga propustila učiniti proteklih godina. Umjesto toga, sve je prepustila odvjetničkom timu jer je mislila da je dovoljno što daje novac. Ali, to nije to. A sada najavljuje da će tražiti status prijatelja suda i spominje tu studiju. Od toga neće biti koristi - komentirao je jedan pravnik upućen u haašku problematiku.

Vlada je na hitnoj sjednici sazvanoj samo dva i pol sata nakon izrečenih presuda Gotovini i Markaču odbacila neprihvatljive teze o udruženom zločinačkom pothvatu te je prihvatila zaključke studije Akademije pravnih znanosti “Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata - međunarodno kazneno pravo”, ali i najavila da će podnijeti zahtjev za stjecanje statusa prijatelja suda u procesu Gotovini i Markaču.

Status prijatelja suda, slažu se pravnici s kojima smo razgovarali, sigurno nije model koji će u tome pomoći. Naši sugovornici, naime, podsjećaju kako je Haag još 2006. godine odbio zahtjev Hrvatske da bude prijatelj suda u predmetu Gotovina, Markač, Čermak, a prije toga i u predmetu šestorice hrvatskih čelnika iz BiH.

- Takav nam je zahtjev već odbijen, pa zašto bi ga sada prihvatili? U Vladi ne razumiju da nisu treća strana u postupku i da se ne mogu samo tako u njega uključiti - objašnjava odvjetnik koji je bio angažiran na jednom od haaških procesa.

Pet godina za studiju

Prema pravilima Međunarodnog suda u Haagu, sudsko vijeće može pozvati ili dopustiti državi, organizaciji ili osobi da se pojavi pred njim i iznese stavove o bilo kojem pitanju koje ono odredi. Prije pet godina Vladi je odbijen taj zahtjev s obrazloženjem da se takav status općenito dodjeljuje “kako bi se sudu pomoglo da rasvijetli pravna pitanja” te da Hrvatska “želi utjecati na predmete koji se tiču isključivo pitanja u vezi s činjenicama”. Sada se Vlada ponovno hvata za tu slamku, a da pritom nije objasnila zašto misli da bi ovaj put u istom premetu dobila status prijatelja suda.

Ni “Studija o teoriji zločinačkog pothvata”, koja je naručena nakon što nam je Haag prvi put odbio zahtjev da postanemo prijatelj suda i kojom sada maše premijerka Jadranka Kosor, ne ulijeva nadu.

Na 190 stranica te studije objašnjava se, primjerice, kako zajednički zločinački pothvat nije bio dio međunarodnog običajnog prava u vrijeme podizanja optužnica, kako je ta konstrukcija suprotna načelima suvremenog kaznenog prava, kao i, primjerice, da je kolektivno optuživanje suprotno međunarodnom pravosuđu.

- Znate li da je ta studija naručena još 2006., a Sudu je poslana tek nedavno? Pet godina im je trebalo za nju, a onda je u Haag poslana nakon što su iznesene završne riječi na suđenju. Kako bi ona sada mogla pomoći - pita jedan haaški odvjetnik.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:35