KAFIĆI ZATVORENI, RAČUNI DOLAZE

Pravoslavna općina zatražila od lokala na zagrebačkoj špici da odmah plate puni najam

 
 Damjan Tadić / CROPIX

- Srpska pravoslavna crkva nas stišće da im platimo najam za ožujak, a najavljuju i slanje računa za travanj, pa čak prijete aktiviranjem bankovne garancije prema kojoj se mogu naplatiti za godinu dana najamnine. Ne spavam, dvadeset godina im redovito svaki mjesec plaćam najamninu u visini od 20 tisuća eura - počinje razgovor Imbrli Abdurahimi iz slastičarnice Millennium koja se nalazi u unajmljenih 500 četvornih metara u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici, prostoru koji je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve.

Iz SPC-a ovih su dana, naime, svim zakupcima, mahom vlasnicima ugostiteljskih objekata koji su zatvoreni, i poslovnim suradnicima poslali dopis, a do kojeg je došao Jutarnji list, u kojem su ih obavijestili da nema ni odgode ni oprosta, ali ni smanjenja najamnine jer “unatoč ovoj izvanrednoj situaciji rashodi Crkve su potpuno jednaki kao i do sada i moraju se redovno podmirivati”. Taj dopis poslan je u petak 27. ožujka.

Prekid ugovora

No, jučer na upit Jutarnjeg lista Srpska pravoslavna crkva nudi sasvim drugačiji odgovor, ističući kako rade na pronalasku rješenja te da je jedna od opcija “da se, dok traje kriza, ugovori prekinu, a kad kriza prođe, da se ponovno aktiviraju”.

“Na taj način najmoprimci bi bili potpuno rasterećeni, a mi bismo bili oslobođeni plaćanja poreza”, navodi se u odgovoru iz SPC-a. No, u dopisu koji su poslali zakupcima u petak tvrde nešto sasvim drugo.

“Crkva nema izvore drugih sredstava osim zakupnina kojima može podmirivati svoje obveze”, navodi se u spomenutom dopisu koji je potpisala Uprava crkvene općine Zagreb. “Što se tiče donesenih mjera od strane Vlade RH koje se odnose na odgodu plaćanja poreznih davanja na rok od tri mjeseca radi nastupa posebnih okolnosti uzrokovanih Covidom-19, prema propisanim uvjetima nažalost Crkva nema pravo tražiti navedenu odgodu.

U slučaju da Crkva naknadno dobije bilo kakve olakšice u vidu oslobođenja ili odgode ispunjenja svojih obveza, postojalo bi prostora za razmatranje modela plaćanja zakupnine koji bi vama olakšao ispunjenje ugovorne obveze. Shodno navedenome nažalost trenutno nismo u mogućnosti udovoljiti zahtjevima za odgodu ili sniženje zakupnine. Stoga, apeliramo da i u ovim teškim vremenima ispunjavate svoje ugovorne obveze, a posebice sada kada je situacija još otežana radi potresa koji je uzrokovao znatnu štetu koji će Crkva morati snositi”, dodali su.

Poduzetnik Abdurahimi iz slastičarnice Millennium razočaran je takvim stavom Crkve. - I još mi kažu da smo ožujak radili. A radili smo pola mjeseca, s tim da nikoga nije bilo u lokalu - kaže Abdurahimi.

Slično se osjeća i poduzetnik Petar Marić koji je već 15 godina u najmu prostora koji je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve. Riječ je o prostoru od 32 kvadrata za koji, kako kaže, mjesečno plaća najamninu od šest tisuća eura.

- Sad me upozoravaju da će, ne platim li najamninu za jedan mjesec, aktivirati bankovnu garanciju i naplatiti najamninu do kraja godine te raskinuti ugovor. Dakle, potpuno bi mi onemogućili rad - kaže Marić.

Dobra suradnja

Iz Crkve su nam, pak, odgovorili da sa “svima imaju dobru suradnju”. “Čini nam se da pokazujemo razumijevanje u odnosu na sve. To potvrđuje i činjenica da skoro polovini najmoprimaca nismo naplatili dugovanja koja postoje još od prošlog Adventa.

Tražimo model prema kojem ćemo, u dogovoru s najmoprimcima, pronaći načina kako ćemo ubuduće funkcionirati s obzirom da je Crkva dužna, nezavisno od toga da li vrši naplatu ili ne, uplatiti državi PDV na osnovu postojećih ugovora sa najmoprimcima. Od kada je počela ova zdravstvena kriza, nikome nismo naplatili ni jedno dugovanje za tekuće mjesece”, navodi SPC. Na upit koliko mjesečno ubiru od najamnina, odgovorili su da “nije moguće dati precizne podatke zato što oni variraju”.

“To najčešće ovisi o tome koliko uredno najmoprimci izvršavaju svoje obaveze. Realnu financijsku situaciju Crkve moguće je provjeriti na računima Crkvene općine Zagreb, gdje se vidi da je na današnjem danu naš saldo nula kuna. Ističemo i činjenicu da smo nedavno izašli iz višemjesečne blokade računa”, kažu u SPC-u te tvrde da najveći dio prihoda ulažu u Opću gimnaziju “Katarina Kantakuzina Branković”.

“Jedan dio ulažemo u vrlo sporu obnovu velikog broja još devastiranih hramova širom naše mitropolije, za stipendiranje studenata i financijsko pomaganje velikog broja ljudi koji žive na ivici ekonomske egzistencije”, navode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:27