StoryEditor
NIZ ODREDBI

ZBOG POTRESA U ZAGREBU DONOSI SE ZAKON O OBNOVI GRADA U njemu se predviđa i mogućnost izgradnje zamjenske kuće, doznajemo i što će biti prioriteti

 
Potres u Zagrebu.
 Goran Mehkek / CROPIX

Novim Zakonom o obnovi Zagreba i Krapinsko-zagorske županije nakon nedavnih snažnih potresa koji su pričinili znatnu materijalnu štetu, kako doznajemo iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, uređuje se način i postupak obnove, odnosno uklanjanja zgrada oštećenih u katastrofi.

Na temelju ovoga Zakona, kažu nam u Ministarstvu, obnavljat će se postojeće oštećene zgrade i to zgrade javne namjene, višestambene zgrade, poslovne zgrade, stambeno poslovne zgrade i obiteljske kuće.

Prioritet će biti stanovi, kuće, bolnice i škole.

Zakonom se, između ostalog, predviđa i mogućnost izgradnje zamjenske kuće, ako je kuća srušena u potresu.

Isto tako, privremeni smještaj stradalnika katastrofe, za vrijeme trajanja obnove stambenih zgrada, prema odredbama Zakona, osigurava bez naknade država putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, sukladno raspoloživim kapacitetima.

Ministarstvo državne imovine će u svrhu privremenog smještaja stradalnika predati na privremeno upravljanje Ministarstvu za demografiju nekretnine u vlasništvu države koje su slobodne od stvari i osoba.

30 stanova spremno

Oko 30 stanova je već spremno za useljenje, kako su nam rekli u Ministarstvu državne imovine, a za stanovanje će se urediti i još njih, dok će Stožer civilne zaštite definirati prioritete, odnosno koje će obitelji useliti u te stanove.

„U svrhu ostvarivanja obveze Republike Hrvatske državna tijela, javne ustanove, trgovačka društva u pretežnom državnom vlasništvu i agencije dužni su na zahtjev staviti na raspolaganje prostorne i ljudske kapacitete te opremu Ministarstvu socijalne politike i mladih”, piše u nacrtu Zakona.

Kada je riječ o načinima obnavljanja oštećenih zgrada, one će se, ovisno o njihovoj namjeni, sanirati obnovom konstrukcije, obnovom i poboljšanjem konstrukcije ili potpunom obnovom.

 

A cilj je, kako su nam rekli u Ministarstvu graditeljstva, koristiti suvremene materijale i poboljšati statiku postojećih zgrada koje su djelomično oštećene, a isto tako graditi i nove koje su srušene.

Procjenu će obavljati građevinski stručnjaci temeljem preliminarne provjere statike zgrada, a ideja je i da se na neki način usluge procjene, cijena radova i materijala ograniče da se ne dogodi slučaj „Gunja”, kada se metar četvorni obnove stambene jedinice plaćao i do 1700 eura, a wc četke po cijeni od 280 kuna po komadu.

Savjet za obnovu zgrada

Obnova, odnosno uklanjanje oštećenih zgrada, gradnja zamjenskih obiteljskih kuća i stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom, prema ovom Zakonu, provodit će se na temelju odluka koje donosi Savjet za obnovu zgrada oštećenih u potresu. Savjet je formiran u sastavu Ministarstvo graditeljstva (Predrag Štromar), Grad Zagreb (Dinko Bilić), Ministarstvo kulture, Ministarstvo državne imovine, struka, Građevinski fakultet te komore građevinara i arhitekata. Savjet imenuje Vlada, a nakon što Zakon prođe procedure u Vladi i Saboru, Vlada radi program obnove.

Kada je riječ o troškovima sanacije šteta, to još nitko ne može prognozirati jer još uvijek traju procjene statičara, ali već sada se može reći da će troškovi sigurno biti i veći od 3 do 4 milijarde kuna, a novac će se morati osigurati iz proračuna države, Grada Zagreba, te EU fondova i pomoći Europske komisije. Dosad je stiglo oko 30.000 prijava oštećenih zgrada, pregledano ih je oko 5000, međutim, stručnjaci očekuju da će se taj broj na kraju i smanjiti do 15 ili 20.000 budući da su se neke prijave više puta ponavljale (više stanara u zgradi).

- Cilj ovog Zakona je pomoći svima i to u što skorijem roku. Zato je i moj stav da se procedure moraju svesti na minimum i nema mjesta birokraciji. Struka je zadužena za analizu stanja, a na politici je da reagira brzo. Nemamo vremena za dugo razmišljanje i analize – poručuje HNS-ov potpredsjednik Vlade i resorni ministar Predrag Štromar.

Sastanak Plenkovića i Bandića

Premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Milan Bandić održali su i sastanak sa suradnicima oko novog zakona koji će se donijeti. Premijer je nakon sastanka izvijestio kako se nastavlja raditi na sigurnosti građana, da se osiguraju oni objekti kojima prijeti urušavanje (da se uklone rizični dimnjaci), te da se raščisti sav materijal s ceste ili unutar zgrada.

- Želimo da se u aktivnostima procjene šteta angažiraju svi stručnjaci koji su radili na volonterskoj bazi, sada trebamo preciziranje utvrđivanja stanja i preliminarne procjene šteta. Radna skupina kreće u izradu posebnog zakona. Također, moramo osigurati i financiranje sredstvima Vlade, Grada i međunarodnim izvorima, uključujući i pomoć s europske razine – rekao je premijer.

Gradonačelnik Bandić je rekao kako se osniva novi Sektor za građenje i sanaciju oštećenih objekata koji će djelovati u okviru Gradskog ureda za prostorno uređenje. Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto Grad nije nešto napravio po pitanju sigurnosti zgrada u centru, koje su najteže nastradale, Bandić je poručio kako vlasnici nisu ulagali u svoju imovinu.

- Mi ne možemo privatnu imovinu dirati. Ovo je proces koji će trajati između osam i 10 godina. Mi ćemo pomoći koliko budemo mogli. Plaću ćemo za travanj imati, a za svibanj nisam siguran – rekao je Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 04:31