JUTARNJI DOZNAJE

PRAVOSUDNI POLICAJAC TVRDI DA SU GA NADREĐENI NAGOVARALI NA KAZNENO DJELO 'U zatvoru sam našao tablete, ali mi nisu dali da to unesem u zapisnik'

Pravosudni policajac tražio je i razgovor s upraviteljem, no on ga do kraja radnog vremena nije primio, pa je sljedeći dan napisao službenu zabilješku
 Robert Fajt / CROPIX

I nakon najnovijih pronalazaka više komada mobilnih uređaja kod zatvorenika u zagrebačkom zatvoru Remetinec, najbliži suradnici ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, pomoćnica Jana Špero i državni tajnik Juro Martinović proteklih su dana javnost pokušavali uvjeriti da je stanje u zatvorskom sustavu dobro te da se radi o izoliranim slučajevima koji se istražuju.

S druge strane, Sindikat pravosudne policije Hrvatske (SPPH) sve učestalije upozorava na velike probleme u hrvatskim zatvorima, smatrajući da se u sustav premalo ulaže, da je broj ionako mizerno plaćenih pravosudnih policajaca premali te da je stanje sigurnosti alarmantno. Pritom traže od ministarstva da se napokon do kraja istraži kako su zatvorenici uspjeli doći u posjed mobilnih uređaja te da se utvrde odgovorni, bez obzira na to o kome se radilo. Podsjetimo, u studenome su kod “uskokova” okrivljenika Tomislava Sablje pronađena dva mobitela, dok su prije nekoliko dana kod jednog zatvorenika pronađena dva iPhonea skrivena u spužvi i jedan mini mobitel. Potonji je snimao razna događanja po zatvoru i snimke slao “van”, između ostaloga medijima.

Uzeli paketić

Ministarstvo je provelo nadzor i istražuje oba slučaja. No, rezultata za sada nema. Za to vrijeme u javnost je izišla i informacija o događanjima u Kaznionici u Glini, koja potvrđuje ranije iznošene podatke SPPH da se nerijetko prikriva što je od nedopuštenih stvari pronađeno u pretragama u hrvatskim zatvorima.

Jutarnji list došao je do službene zabilješke koju je jedan pravosudni policajac u Glini sastavio 5. prosinca, a odnosi se na događanja od prethodnog dana. Ukratko, policajac tvrdi da su ga nadređeni prisiljavali da krivotvori zapisnik o pretrazi tamošnjih prostorija, odnosno da ne unosi podatke o pronađenim tabletama i tvari nalik hašišu, jer je “previše toga pronađeno”.

U službenoj bilješci pravosudni policajac opisuje kako je po zapovjedi nadređenog voditelja odjela osiguranja s još dvojicom kolega obavljao pretres tamošnje teretane. Teretanom se inače koriste zatvorenici s poluotvorenog odjela i tzv. odjela UZOR. Napomenuo je kako su pretragama neposredno rukovodila dva njemu nadređena nadzornika.

Opisao je i kako su u spuštenom stropu teretane pronašli “paketić veličine šake napravljen od prozirne PVC vrećice”. Osobno je preuzeo i pogledao paketić ne otvarajući ga te je uočio da sadrži velik broj tableta i smeđe-crnu tvar nalik hašišu. Paket je stavio sa strane planirajući ga otvoriti kad završe pretragu te popisati njegov sadržaj i predati ga nadređenima.

Zagreb, 151019.
Ministarstvo pravosudja.
Ministar Bosnjakovic dao izjavu oko slucaja grupnog silovanja u Zadru. 
Na fotografiji: Drazen Bosnjakovic. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Dražen Bošnjaković

No, kada je jednog od dvojice nadzornika izvijestio o pronalasku, ovaj je uzeo paketić i rekao mu da ništa ne unosi u zapisnik, jer su “već pronašli dovoljno nedozvoljenih stvari i tvari” u prethodna dva dana. Policajac napominje da su prethodno pronađena tri mobitela, oko 200 raznih tableta te “nepoznata zelena biljna tvar, više improviziranih predmeta pogodnih za ozljeđivanje itd”.

Zapisnik o pretrazi

Stoga je rekao kolegama da prestanu s daljnjom pretragom jer ionako ne smiju ništa unositi u zapisnik. Jedan je nadzornik otišao s pronađenim paketićem, a drugi ga je odveo u prijemnu kancelariju i zatražio da sastavi zapisnik o pretrazi, što je on odbio.

- Nisam želio krivotvoriti službenu dokumentaciju te počiniti stegovni prijestup ili kazneno djelo jer nisam do kraja pretražio navedenu prostoriju, a nedozvoljene stvari su mi nadređeni oduzeli - istaknuo je pravosudni policajac. Kada je nešto kasnije sreo voditelja odjela osiguranja i prijavio mu prethodne događaje, ovaj mu je, piše, odgovorio da nije ni vrijeme ni mjesto da o tome pričaju.

Stoga se vratio poslu i nastavio s predviđenim pretragama soba na drugim odjelima. No, nadzornici, tvrdi, nisu posustajali. Najprije mu je jedan prišao i ponovno tražio da napiše zapisnik o pretrazi teretane, što je on opet odbio rekavši mu da neće krivotvoriti zapisnik. Desetak minuta kasnije pozvan je u kancelariju tretmana na razgovor s obojicom nadzornika.

Ucjene

- Isti su me tada ponovno nagovarali da napišem sporni zapisnik. U nagovaranju su se koristili ucjenama tako da su govorili kako je njima svejedno hoću li pisati ili ne, jer ionako tim svojim neposluhom neću postići ništa nego ću još i više problema imati s nadređenima, jer su oni nedodirljivi. Pokazali su mi nekakve tablete u papiriću koji uopće po ničemu nije sličio onome koji smo mi pronašli, i govorili da je bilo šest tableta u njemu, a prema mojoj procjeni i iskustvu bilo je barem 60 tableta prilikom pronalaska. Uz to, crno smeđu tvar nisu ni spominjali.

Prisutnima sam ponovio da ne želim pisati zapisnik i činiti kazneno djelo te sam se u tom trenutku zdravstveno počeo osjećati loše. Rekao sam im da zovu Hitnu pomoć i voditelja odjela osiguranja - napisao je policajac, navodeći da su mu se počele tresti ruke i da ga je probio znoj. No, rekli su mu da može otići u Dom zdravlja ako treba liječničku pomoć. Voditelja osiguranja su kontaktirali te su otišli kod njega.

- Kad smo došli u kancelariju kod voditelja rekao sam mu da me nadzornici maltretiraju i prisiljavaju da krivotvorim zapisnik. Zamolio sam da budem nasamo s njim što je isti odbio pa sam tražio razgovor s upraviteljem kaznionice Željkom Šešerinom, i rekao prisutnima da ću do razgovora nastaviti obavljati svoje poslove. Do isteka radnog vremena upravitelj me nije pozvao na razgovor - naglasio je policajac. Stoga je sljedećega dana napisao ovu službenu zabilješku. Ministarstvo pravosuđa o svemu za sada šuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:36