NAJKRAĆA SEZONA IKAD

PRAZNE SE SVI HOTELI U ISTRI Svi gosti moraju hitno napustiti objekte, mogu birati između dvije stvari

 
ilustracija
 Angelo Cavalli / robertharding / Profimedia

Prema preporuci istarskog Stožera civilne zaštite, od danas se u Istri prazne svi hoteli s gostima obzirom je proširen popis zemalja s najvišim rizikom, na koji su dodane Austrija, Njemačka, Švicarska, Nizozemska, Velika Britanija, Francuska, Švedska i Španjolska.

Svi gosti koji su sada u Istri iz tih zemalja, a najviše turista u Istru i dolazi iz tih država, bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja u karantenu ili stroge samoizolacije na razdoblje od 14 dana ili se mogu vratiti u svoje zemlje.

“Hoteli se prazne i neće biti aktivnosti. Danas-sutra da će se morati vratiti u svoje zemlje ako nisu već suspektni. Svi hoteli se prazne sada. Sada je vrijeme da ljudi budu kući. Šteta će biti manja nego da nam se dogodi kao u Italiji. Talijani su pogriješili i zato imaju sada problem. To je najefikasnija mjera”, kazao je čelni čovjek istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Prva je odmah reagirala najveća domaća turistička kompanija Valamar rivijera koja je odmah zatvorila hotele Sanfior u Rapcu te Diamond u Poreču, a zbog strožih mjera na granicama zatvorili su i svoje hotele Lacroma i Argosy u Dubrovniku.

Nema pojave bolesti

„U Valamar hotelima nema sumnje niti pojave bolesti COVID-19, ali gostima u ovoj situaciji nismo u mogućnosti pružiti željenu razinu sigurnosti, kvalitete usluge i doživljaja destinacije. S obzirom na zatvaranje škola i vrtića odlučili smo izaći u susret prvenstveno roditeljima te će zaposlenici Valamara biti na kolektivnom godišnjem odmoru do kraja ožujka“, poručili su iz Valamara.

Potez je logičan i mimo naputka istarskog Stožera obzirom hotelijeri, zasuti otkazima rezervacija, kroz skraćivanje rada objekata pokušavaju smanjiti troškove, a neslužbene najave iz sektora govore da će se na sličan način reagirati i na jesen kad bi dobar dio hotelijera svoje objekte, opet zbog kresanja troškova, mogao zatvoriti koncem rujna.

Bude li doista tako, mogla bi ovo biti jedna od najkraćih sezona u našoj novijoj turističkoj prošlosti, o čijem iznimno lošem stanju svjedoči i većina obavijesti koje su domaće turističke kompanije jutros objavile na Zagrebačkoj burzi.

Neke prijavljuju i kako im otkazi rezervacija u predsezoni dosežu do 60 posto, a stigle su i prve procjene o smanjenjima prihoda i operativnih dobiti kompanija u odnosu na dosadašnja predviđanja.

Na pomolu veliki pad prihoda

Osim Valamara, i tvrtka Medora hoteli najavila je da do daljnjega zatvara svoj hotel Medora Auri u Podgori koji je operativno s radom počeo 4. veljače, a FTB Turizam, tvrtka koja u svojem vlasništvu ima hotele Epidaurus i Albatros u Cavtatu, kao i društvo Hoteli Metropol u Portorožu, najavila je da u ponedjeljak zatvara svoj slovenski hotel Lucja zbog prevelikog otkaza rezervacija.

Također, u kompaniji su iznijeli procjene da će im pad prihoda, zaustavi li se korona u svibnju, iznositi 30, a dobiti 40 posto dok se gubici u njihovom slovenskom poslovanju, koje je zasad pogođenije od domaćeg, procjenjuju na 50 odnosno 60 posto.

Hoteli Vodice d.d zbog bolesti COVID – 19 izvijestili su kako pomiču otvaranje hotela do travnja dok iz HTP Korčule stiže obavijest kako im je do četvrtka vrijednost dionica pala za 9.03 posto.

Očekivano, hotelijeri se ovih dana susreću i s masovnim otkazivanjem rezervacija kroz cijelu predsezonu, a iz Liburnia Rivijere upozoravaju kako su im otkazi rezervacija za ožujak i travanj dosegli 64 posto, dok je u svibnju i lipnju otkazano već 31 odnosno 21 posto rezervacija.

Kompanija Plava laguna potvrdila je kako im je broj rezervacija tijekom veljače i ožujka pao za 25 posto, dok u Hotelima Jadran, sa sjedištem u Gradacu poručuju da smanjenje rezervacije iznosi 40 posto za cijelu predsezonu, uz jak pritisak agencija da se značajno smanje cijene, kao i uvedu što fleksibilniji uvjeti otkazivanja za goste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:10